Steam Deck OLED香港地區已正式推出 (16)

795 回覆
7 Like 1 Dislike
最後唔用retroarch個ppsspp
轉用ppsspp standalone就冇事
我都係用依個
用模擬器多😂
Steam玩休閑game 多
Holo cure
30XX
Cup head
話時話yuzu 無左重有無switch 模擬器用
話時話yuzu 無左重有無switch 模擬器用
emudeck入面仲有一個叫ryujinx 用嚟玩switch game
用番一樣嘅prod key 同firmware
但好明顯冇yuzu咁順
開game要load5-10秒
基本上youtube搵emudeck入面都夠玩
Store 都未下架 link 返去emudeck 就可以繼續用
Store 已經search 唔到yuzu
本身之前裝落先有
新買steam deck or 重裝 emudeck嘅人已經係Store search 唔到yuzu
btw 其實github都搵到yuzu
雖然經desktop mode開yuzu係玩到
但冇emudeck幫手map嘅話
好難係steam library到玩
所以寧願用ryujinx算
其實有方法link 返emudeck link 返steam 去開game
將yuzu 個appimage 放返入emudeck 個directory 就得

我都係睇reddit d 人教點做,唔難
買左幾日
覺得對無時間打機既人黎講係恩物,
我已經好耐無打機,依家夜晚一陣既時候可以玩兩手
唔知點解用greenlight remote xbox會好lag有咩問題
依家香港有冇現貨?
今次仆街
一有steam deck 就想後追返以前啲機戰 有排追
機戰最重要既soft reset
好多模擬器都唔俾直接係steam deck 上面用
要自己set 機背制做reset
但係psp 同ps3 唔俾咁做, 一定要用手制先可以
好撚煩
介紹番隻舊game
叫Ragnarok Battle Offine,
係仙境傳說同人橫向動作格鬥game, 有得升LV有技能樹好好玩
一關10分鐘左右, 60fps 完美運行

安裝方法係有D麻煩
1. upzip, 放入steam deck

2. 用desktop mode 開steam 再add erbo_ex3.exe 做non-steam game

3. 番steamos set erbo_ex3.exe properties,
揀用proton 開

4. 第一次開要map 番個file location
禁z drive會去番deck 個dir, 之後再指番你放game folder個位
map完佢再問你file location係邊, 係正常嘅
因為有哂3個expansion, 所以佢會問你3次, 你要重覆map 3次
我未試過將個game放入sd card, 所以唔知map唔map到sd card

5.要用steam 本身key remap 去 map 番d 制做keyboard button
Player 1:
上下左右 = HNBM
輕重特擋 = ZXCV
Pause=Q
Player2:
上下左右 = IKJL
輕重特擋 = ASDF
Pause=W
Player3:
上下左右= keyboard個上下左右
輕重特擋 = Numpad1234

我未試過雙打/三打
可能連完controller 之後map 番d 制就可以雙/三打
技能樹/出招表可以睇番Folder 入面個rbo.gif
邊條傻鳩個個留言都負評 食飽飯冇屎屙
最近有興趣買steam deck, 最主要玩薩爾達同DQ,但又唔想買switch 1

本身用PC CEMU 模擬器玩緊薩爾達1, 想知steam deck 得唔得? 同埋佢支唔支援switch 個手掣體感
呢隻RO 玩家既回憶黎。
巴打,洗唔洗搞雙系統既野? 定係就咁steam os?
唔駛,跟住做
係要入destop mode 開steam +add non steam game麻煩啲
RO 個IP真係充滿回憶,
好想個IP 出多D game。
個打擊感真係好正
好似唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞