一人分享一個''細個靈異經歷''

508 回覆
510 Like 3 Dislike
有冇人試過重復太子站
https://youtu.be/tTOARS8FdWI?t=39s
大家又點睇呢條片?0:39開始
最後佢用手機錄仲誇張
我個冇咁恐怖

細個夜晚訓訓下成日聽到書房有keyboard聲
以為老豆禁電腦就走去睇,但書房冇人同靜晒
發生過好多次

中學時代,夜晚訓訓下有野拍醒我
我起身就見到個人咁大既黑影,個黑影就轉身走左

上身嗰個,
我家姐試過,
嗰時上山拜完山,
落樓梯走人,
因為細路一齊玩,會行得快啲,
咁我同家姐幾個表哥就已經超過咗大人們視線。
嗰時我一味顧住跑落山,
落到山等咗好耐都唔見家姐同表哥,
等咗十五分鐘左右,
就有個表哥好急咁衝落嚟話我家姐突然落落吓樓梯發癲周圍跳周圍衝唔理人成塊面紅晒,
佢跑咗入樓梯側邊啲草叢度,
嗰時班大人趕到就即刻call 警察,
過咗陣先幾個人夾住我家姐捉得住佢。

想知之後點
我係聽返阿爸講 我無去到
上年返大陸 有親戚要落葬
個師傅計左係夜晚11定唔知12點係最好
咁其實夜晚晚去d咁既地方已經好恐怖
之後我爸返黎同我講
佢地一路整既時候
阿爸見到個親戚一路係側邊睇住
到走個陣仲送埋佢地去門口
唔只阿爸 仲有d師傅都睇到
但問其他在場既親戚係見唔到
唔算靈異

細個讀幼稚園個陣試過去個fd個苑既游泳池游水 咁就室外既 一邊淺水池一邊深水池咁 但兩個池就連埋既 姐係由淺水個邊可以翻去深水個邊 個陣我玩到淺水既最入邊啦 格離就係深水池 唔知做咩唔識死咁細細個又唔識游水 諗住跳過去深水個邊 個陣回頭望左去係池邊既父母 見到佢地好似好開心同我揮手咁 咁我又同佢地揮下手就一野跳左去深水個邊 咁當然就浸親啦 好見得自由浸左幾秒都游唔返試水 又飲左勁多水咁 以為死硬啦 冇啦啦feel到有隻手推左我petpet一下水 等我可以扶邊池邊 但明明我跳過去深水個邊既時候係冇人游緊水 咁個時好細個就冇留意 上返水就9秒9跑返父母度 佢地先鬧我仲咩跳去深水個邊 原來佢地唔係同我揮手係叫揮手叫我「唔好跳!」
後尾諗返起先覺得奇怪 個陣明明身邊冇人 但就feel到有度力推返我上水
唔個係人定鬼 我好多謝當時佢救返我
唔算靈異

細個讀幼稚園個陣試過去個fd個苑既游泳池游水 咁就室外既 一邊淺水池一邊深水池咁 但兩個池就連埋既 姐係由淺水個邊可以翻去深水個邊 個陣我玩到淺水既最入邊啦 格離就係深水池 唔知做咩唔識死咁細細個又唔識游水 諗住跳過去深水個邊 個陣回頭望左去係池邊既父母 見到佢地好似好開心同我揮手咁 咁我又同佢地揮下手就一野跳左去深水個邊 咁當然就浸親啦 好見得自由浸左幾秒都游唔返試水 又飲左勁多水咁 以為死硬啦 冇啦啦feel到有隻手推左我petpet一下水 等我可以扶邊池邊 但明明我跳過去深水個邊既時候係冇人游緊水 咁個時好細個就冇留意 上返水就9秒9跑返父母度 佢地先鬧我仲咩跳去深水個邊 原來佢地唔係同我揮手係叫揮手叫我「唔好跳!」
後尾諗返起先覺得奇怪 個陣明明身邊冇人 但就feel到有度力推返我上水
唔算靈異

唔小心笑左
唔算靈異

唔小心笑左

太遠見唔清表情
留名
鯉魚門個邊有座山
咁細個就唔識死同其他人去探險
我地沿住山個條渠向下行
行左去一個平時入唔到既位
跟住我見到個唔知流浪漢定乞兒坐左係條渠上面
個陣覺得好普通 大個諗返先知正常唔會有人係個到

仲有一單係去旅行
一晚畀鬼壓十幾次
每次都聽到好多雜音
有一晚同女朋友出街
係觀塘上地鐵
坐低臨關門個陣有個女仔係月台想沖入黎
但最後都係關左門入唔到
好記得個女仔十零歲著牛仔褲瘦身材
普通MK打扮
去到油塘轉車
一出門口個下我見到佢係隔離個道車門落車
同我一齊轉車

明明佢係觀塘上唔到車
有咩可能同我同一班地鐵係油塘轉到車....

利申非幻覺100%真實

可能唔靈異
請見諒

有個都係地鐵月台發生
我住南區既,咁有一次撘南港島綫返屋企,果陣好似都十一點幾
係金鐘行落去地底到撘,途中仲有好多人既
之後等班列車過來既時候,我排頭位冇野做望落條路軌到啦
見到有個女人著紅裙企左係到,正常人點會企入去路軌到
當時佢望住我笑,之後有列車過緊來既時候,佢飛撚左入車箱到
不過係最頭果卡,我企既位大概最尾果卡
南港島綫好短,好似得三卡車廂,我入到去打直好奇望最頭果卡
見到個紅裙女人坐左係個候生仔大脾上面
真人真事100%
之後我都病左一場,唔知個候生仔有冇事呢
小四小五左右嘅事 去赤柱field trip之類嘅活動
同班同學周圍去 好去唔去
去左軍人墓園度hea 仲用手機周圍影
結果病足成個月 又成日keep住見到啲怪影

之後老豆老母捉住我 落樓下衣紙舖個叔叔睇
叫我del返啲相同燒啲唔知咩 Del相個陣睇返
啲相由本身正常睇到 有天有墓碑
變曬一片灰色

我都喺嗰度影過相
唔算好細個遇到既事, 12, 3歲左右

屋企對面係茶樓, 有晚成家去左食飯
我食食下肚痛, 因為嫌茶樓廁所污糟, 就自己一個返屋企去廁所
返到去咩燈都冇開, 就第一時間衝入廁所
點知痾痾下, 聽到廳個電視自己開著左, 仲自己轉台

嗰時都未有數碼廣播, 我屋企又冇裝有線嗰啲
我係廁所入面聽住部電視自己由翡翠台 > 明珠台 > 本港台 > 國際台咁轉
一直轉到冇信號既雪花台沙沙聲

我嚇到係廁所到唔敢行出去, 怕出去會唔知見到D咩野
當時又冇手機, 想CALL人黎求救又唔得
最後鼓起勇氣9秒9出廁所去熄左部電視, 再跑返去茶樓食飯當冇事發生過
屋企樓下有條路 右邊係樹林 左邊係醫院
平時呢條路係有人行 因為條路一邊係巴士站 一邊係屋邨
所以啲人收工放學落車就會經呢條路行返屋企
平時都會有人行 所以唔驚
有次夜晚跑步 跑到去呢條路 就快跑完返到屋企
但因為夜晚 呢條路已經好陰暗 得少少街燈光
跑跑下突然feel到有人大力推尻我背脊(無可能搞錯)
推到我差啲仆街 我以為係朋友推尻我 諗住另轉面屌尻佢
點知一另轉面 後面一個人都無 個心即刻寒哂
即刻全速跑返屋企樓下
但之後再跑都無事

鏡頭有水咪蒙左好似有霧咁囉

第二單童年陰影嚟
唔知算唔算靈異經歷
但有無人同我一樣每次拜完山都會病
自從有年發燒燒到幾乎要入廠,屋企人都理解,然後唔洗我去拜山
唔知算唔算靈異經歷
但有無人同我一樣每次拜完山都會病
自從有年發燒燒到幾乎要入廠,屋企人都理解,然後唔洗我去拜山

但其實無見過污糟野,但總之拜完山,必病到痴線
1. 小學個陣有晚坐係老豆間房望出窗發呆,而老豆係我右後方吹緊頭,突然窗外有個女人由右至左飄過
個女人長頭髮,白衫,死人妝容,對住我笑! 到而家都仲記得佢個樣...

2. 又係小學,個陣跟呀媽番左大陸,有晚自己係廳到睇緊皆大歡喜,呀媽係房入面...
廣告個陣電視突然黑左,我以為自己唔小心壓到搖控,總之最後開得番電視,但畫面keep住黑色,但右上角係有個台既數字係到...
突然畫面中間出現左個紅點,畫面慢慢zoom過去個紅點到,個紅點原來係一個頭黎 ,個頭慢慢另轉係一個魔鬼頭,有角,向住我笑!!! 之後我係咁轉台全部都係同一個畫面!想嗌老母個陣就去番家燕姐個樣...
下面張圖類似我見個個
細個玩水上滑梯 (比大人玩既,但自己偷懶地玩,
一sir落去即刻浸親,係水到struggle, 跟住個人完全冇feel,冇再郁,但見到眼前有個小朋友係水到struggle ,下一個知覺已經係直至救生員救到我,比佢攬住既feel
精彩重溫 - 血觀音

第三單, 童年, 日光日白既時候
果陣小學星期六長週放學放家
好乖咁做完功課之後老母獎我喺佢間房度瞓晏晝覺
咁瞓瞓下突然好熱, 醒左
咁門口望出去會見到我間房道門同小小客廳位置既
跟住突然我喺房度走左個成道門咁高既觀音出黎
心諗:乜屋企有咁大個觀音架咩
跟住個觀音慢慢擰向我度, 本身我都唔怕, 因為觀音係好野來的嘛
點知佢塊面原來一直都流緊血!! (但成身仲係好白, 淨係塊面不斷咁流血)
咁我驚啦, 咪即刻扮瞓囉
之後隔左陣...心大心細咁以為自己發夢
開番眼, 個觀音就瞓左喺我隔離!!仲要陰陰咀笑 (此時已無流血)
我即刻大叫媽咪, 再望番隔離果陣, 就唔見左了
之後嚇到唔敢瞓死都要陪老母買餸
同埋晚黑唔敢番房瞓
lm
試過細過訓覺訓到半夜比啲怪聲嘈醒左。
啲聲就好似有人係到有節奏地用重物磨塊地板咁,一開始我以爲有人半夜係到搬傢私,所以無理到。
但係啲聲持續咗好耐都唔停,而且我聽下聽好似係我老豆老母間房傳出黎。
之但係我老豆老母間房果陣係漆黑一片,佢兩個都唔會粒聲唔出黑媽媽係間房到將張床推黎推去咁痴線。
之後我愈諗愈驚以為有鬼或者佢地兩個鬼上身,嚇到我廁所都唔敢去。

之後過左一段時間我突然發現....

原來啲聲係我老豆訓覺果啲鼻寒聲 ,佢扯到勁大聲,嚇到我差啲瀨尿。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞