一人分享一個''細個靈異經歷''

508 回覆
510 Like 3 Dislike
由細到大都經常瀨嘢
4歲個陣喺婆婆屋企門口玩,屋外有地主公公個d神位咁既野,我就喺個個位玩
我媽咪問我做乜好日都唔出去玩,但今日自己喺門口玩波,我話有個帶帽嘅哥哥陪我玩啊,媽咪話得我自己一個,無哥哥係度,最後我媽拉咗我返入屋,我個波都唔知去咗邊。
事後聽我媽講舅父細個陣都試過喺同一個位見到個哥哥同佢玩,話喺地主公嚟 見d小朋友悶所以陪佢地玩,心諗⋯⋯我個波啊!你還返俾我先走啦
lm

你個名
關於親人頭7 回魂既事

當年我25歲 婆婆78歲肺癌走左
佢係世上對我最好既人
佛教和尚 話婆婆成佛唔洗紅布遮地主/神像/佛像

於是頭7當晚
佢仔女全部出朋友/酒店訓
我去婆婆張床訓,好想見到佢
佢走前個晚本想探佢,但女朋友要我陪睇戲冇去探望。遺憾。

當晚成晚訓唔著,諗住玩電話易眼訓
直到4:09分。
婆婆突然出現坐係床邊
然後幫我蓋被。我即刻話好掛住你。
婆婆話唔洗掛住佢,然後問我想要乜野。
我話乜都唔需要,希望你到西方極樂不再痛苦。
然後我呼吸困難合上眼再打開婆婆唔見左。
再望手上電話,4:11分。

4:09,我婆婆走個陣既時間。

屌 有少少感動
留明
push 好好睇
終於追到live 留個名
記得細個7 8歲個時翻鄉下玩 咁鄉下屋企就有自己一間房嘅 個格局就系一個長方形咁 床系右下角 房門右上角 窗就係最左邊 我訓個張床打側訓係面對住房門 咁有一晚訓教啦 咁鄉下地方多蚊 習慣性老豆老母就會打開房門訓 同埋係房門出面插住盞發紫色光嘅滅蚊燈 咁間房個情況就有d紫紫地其實都幾驚 咁插好燈就訓覺啦 點之訓到半夜就覺凍 加上自己訓覺慣左踢開d被 咁就迷迷糊糊咁想搵翻張被 途中我就間到棟門 (本身開住)前面企左個人 我個下心lum應該系老母係隔離房過黎幫我冚被啦 我就叫左聲:媽咪? 咁個人繼續企係到唔出聲 我之後又叫多聲:媽咪做咩唔應我啊?
各人都係無反應 夜晚晚望真d個人唔係我老母
d紫光隱約照到個人d頭發長到掂地 仲要好亂 個身大部分都係比d頭發遮住 見唔到五官 身上

sor 按錯
披住一件燒焦左嘅白色布 只腳仲要唔掂地 挨係棟門望住我 我嚇到即刻用被冚住自己 自己唔知點解驚得黎唔知死 偷偷地係被到揭開少少想偷望 個個人已經行到我面前 仲要聞到好大陣燒焦味 之後唔知點樣就訓左 第朝起身我見到間房地下有d黑色嘅污跡 先知我尋晚唔係發緊夢 :)

收皮啦死5p
系你老母
關於親人頭7 回魂既事

佢係世上對我最好既人

於是頭7當晚

婆婆突然出現坐係床邊

睇完有少少心UP

利申
分唔清發夢定真實個2分鐘
見到前側身右手拎電話,
見到時平訓手上冇電話
消失後右手拎返電話
肯定係本人,有對話(如果係夢意識上預測到講咩)

當晚只有我 夢見婆婆

入院前幾日,早上婆婆唔見左原來去買早餐俾我食
(當時已經癌上腦,左手冇知覺郁唔到,痛到食藥訓唔到)

走前一星期探望,竟然可以自己坐起身然後向我交代一切,(入院個半年手腳郁唔到)
我知回光返照同時用iphone錄低,事後播放唔到

走前3個月,婆婆話見到媽媽接佢,然後當晚被搶救 但救到(搶救同時屋企掛左25年既玻璃牌坊1.5x0.5米摔落打爛木椅,玻璃冇碎)
講多一單,關於我老豆既威水史
老豆一直係我心目中傳奇黎,生我果張都7張幾(唔好問點生我都唔知)
只知老豆8張幾同佢(咬)手瓜都贏我同呀哥(18歲), 仲可以一手一邊舉起我同呀哥(我地好似玩單槓咁捉住佢老鼠仔)

咁我老豆都叫半個風水佬咁,細個有習武搞神功戲
有次有個小學朋友老母黎我到問下d風水野咁
電話果邊都得知好似撞野

黎到我果邊,我仲玩緊天外online
小學朋友老母(小老母)黎到
本身小老母講野好勁鄉音
講野完全無鄉音,好純正廣東話
聽落好怪
邊講我呀爸就一邊叫佢坐底先
佢越講越激動,又唔坐底
小老母講既野越黎越怪似潮州話又唔似
我老豆好惡咁叫佢坐底
佢都係死都唔坐
老豆見咁樣就去左裝支香
跟手好大力咁夾佢中指同虎口位
小老母即刻大叫,跟住就訓左係沙發嘔白泡
呀爸見唔對路,大大力禁佢人中
格左一陣有陣臭味,小老母失禁左
大約5分鐘左右醒返
小老母完全唔知發生咩事
但佢見我呀媽幫佢換左褲,應該都知發生左d事
係咁多謝我呀爸話佢係救命恩人

家父健在嗎

唔係到了
關於親人頭7 回魂既事

佢係世上對我最好既人

於是頭7當晚

婆婆突然出現坐係床邊

負皮俾你個臭閪女友

已經變ex
雖然5年關係
咁你爸爸有無講番佢見到d乜

冇問過,佢都冇再提起件事

你老豆殺左你老母
留名
留名
細個每隔一段時間就會發3組惡夢
姐係一晚入面發惡夢醒左之後再訓都會係繼續發惡夢
重覆3次
唔知點解一定係3次
而每次醒既時候係有意識既
但係就好難活動
要用d力先起到身同落到床
每次惡夢既內容都唔同
到而家大左就冇事
我細個成日去阿姨個邊住
有幾次好奇怪同深刻既事

1.佢個廳可以望到門口,舊式公屋個D鐵閘可以睇到出面有冇人經過
有次我睇睇下電視見到有個黑衣人拎住把刀係出面望入黎,跟住對望一下佢就跑走左 我同阿姨佢地講冇人信我

2.有次農曆七月十四,樓下有人燒緊野,咁我就係窗口望下啦,跟住見到一堆黑色長袍既人係到行黎行去 跟住我表弟係我隔離係到口upup語無倫次咁,我同佢講返佢話冇印象

3. 訓覺經常發惡夢 嚇到唔敢訓個種

4. 係佢地間屋裝修之前去過一次
當時見到成地紅蠟燭 以為係特登放出黎
事後問返得我一個見到
以前讀中學試過鋪床鋪訓地下
有次唔知係發夢定點
夢到有人撩我腳板底
仲要係長髮細路女白衫
我個床鋪就咁岩對住門口
即係對腳會伸到出門口
之後嗰排爺爺嫲嫲過身
又係有啲靈異野發生
咁老豆就去問米
問開就問屋企有無野嗰啲
話屋企門口有細佬女唔肯走
我屌你之後唔敢肯定嗰個係夢
屋企近呢八年好黑仔
老豆病左行唔到睇醫生揾唔到原因 老母身體虛 精神又有少少問題
得我同家姐算係健康 但成日都有好多黑仔野發生
靈異事都有兩三單(要講就好長 )
上年屋企隻貓突然急病走左
過左一排 家姐就請個師父上門望下
佢上黎之前要求我家姐用碌柚葉係屋企就清潔先
佢上到黎 話我屋企門口企滿哂人
我唸到依家佢地都仲係到
屋企近呢八年好黑仔
老豆病左行唔到睇醫生揾唔到原因 老母身體虛 精神又有少少問題
得我同家姐算係健康 但成日都有好多黑仔野發生
靈異事都有兩三單(要講就好長 )
上年屋企隻貓突然急病走左
過左一排 家姐就請個師父上門望下
佢上黎之前要求我家姐用碌柚葉係屋企就清潔先
佢上到黎 話我屋企門口企滿哂人
我唸到依家佢地都仲係到

屋企長期唔見光?
好多雜物儲埋唔掉?
入住冇拜4角/門口冇門神?
師傅點幫你地?
試過咩方法改善?
細個呀媽成日留我一個係屋企
咁我好中意拎凳仔去門口 企上去望防盗眼
有一次係防盜眼見到個小丑望著我笑,類似mcdonalds叔叔個type

之後呀媽好似貼咗關二哥定唔知咩神嘅poster落門口外面,係cover 咗隻防盜眼嘅

我唔知做乜勁又拎凳仔去八掛望
見到關二哥望著我
個時我以為我見到嘅只係poster所以無野
但之後諗番正常係應該咩都睇唔到

細個成日八掛望防盜眼,只係個一兩次瀨野

講多一單,關於我老豆既威水史
老豆一直係我心目中傳奇黎,生我果張都7張幾(唔好問點生我都唔知)
只知老豆8張幾同佢(咬)手瓜都贏我同呀哥(18歲), 仲可以一手一邊舉起我同呀哥(我地好似玩單槓咁捉住佢老鼠仔)

咁我老豆都叫半個風水佬咁,細個有習武搞神功戲
有次有個小學朋友老母黎我到問下d風水野咁
電話果邊都得知好似撞野

黎到我果邊,我仲玩緊天外online
小學朋友老母(小老母)黎到
本身小老母講野好勁鄉音
講野完全無鄉音,好純正廣東話
聽落好怪
邊講我呀爸就一邊叫佢坐底先
佢越講越激動,又唔坐底
小老母講既野越黎越怪似潮州話又唔似
我老豆好惡咁叫佢坐底
佢都係死都唔坐
老豆見咁樣就去左裝支香
跟手好大力咁夾佢中指同虎口位
小老母即刻大叫,跟住就訓左係沙發嘔白泡
呀爸見唔對路,大大力禁佢人中
格左一陣有陣臭味,小老母失禁左
大約5分鐘左右醒返
小老母完全唔知發生咩事
但佢見我呀媽幫佢換左褲,應該都知發生左d事
係咁多謝我呀爸話佢係救命恩人

家父健在嗎

令尊翁呀
家父
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞