一人分享一個''細個靈異經歷''

508 回覆
510 Like 3 Dislike
細個個時 會有疴夜尿既習慣..但次次夜晚一入到廁所就會聽到有人不停數1234..

係廁所開緊大 嚇到我開返道門
細個老豆執左把好型既劍仔番黎
把劍刃唔利但係劍柄勁吉
劍柄係骷髏骨頭 惡魔角 咁樣
見佢冇咩殺傷力又幾“煞氣”
身為小學雞既真係勁鍾意
掛左係飯廳窗口朝拜咁
之後老豆老母成日鬧交
成屋企又勁黑仔
越望把野越邪
有一日終於攞把劍去後樓梯扔
仲用其他垃圾遮住佢
一天都光哂

過左十幾年既而家
把劍仲係我企

有無攞去bid
lm
Live左,咁我都講下先(唔恐怖,因為我都見唔到)

1)細個(7/8歲咁上下啦)有次農歷七月既日子,同老母出夜街,去到11幾點先搭的士返屋企,通常落車都係揀樓下後門個迴圈處(因為近好多,唔使行),咁到左,自然係比錢落車,然後閂門,呢個係每個人落車既幾乎可以話係反射動作,但老母閂門既時候發現閂唔埋,推多兩下都唔得就同個司機講(以下係對話):
司機(指一指車出面答佢):「係吖,我㩒住左個制,你閂唔到架,有客過緊黎」
(我同老母抬頭望一望四周,我地目及既地方,方圓幾百米內人影都冇個)老母就答佢:「啊哥,冇人Wor」
司機:「咪行緊過黎囉」
老母:「你眼花下話,冇人Wor」
司機:「屌,你咪向左走向右走阻住我做生意啦,行開啦,你走啦,由道車門開住啦」
我同老母不明所以(帶點憤怒),就行左去,個司機等左陣先聽到閂門開車聲

2)我老豆係我差不多6歲就死左,但基於我老母係我幾個月就同佢分開左,我同佢冇乜感情,純粹知道我老豆乜水,三幾個月見下。
咁我老豆死個晚,老母話我無啦啦又夢遊,喊哂咁唔知做乜9(細個我成日會無啦啦半夜坐左起身,ON99咁坐係度,拍我就會應人,訓返,但完全醒左唔記得),同一晚我老母夢見我老豆話走,唔知點解我老母居然會喊醒左。
第二日老母收到個朋友話佢知,老豆走左,我老母仲問:「去左邊」
3)如是我老豆死左,生活都要照過,古怪既事就發生左,由頭7個晚開始,我同老母訓個張轆架床旁邊冇乜點用既四合一Printer(即係Printer+Scan+Fax),開始每晚過左12點就瘋狂想Print野咁(部Printer冇哂墨),初頭一兩晚唔唯意,老母諗住有Fax功能,有人Fax先會咁,之後兩三日都係過左11/12點就著機,老母覺得古怪,於是有一晚著機,我老母拍一拍部機話:「肥佬,咪搞搞陣,我要睡覺」,部機即刻停左
我老母以為係巧合,所以佢試多兩晚,部相著左就拍一拍佢講野(留意返,係講完野先停,唔係拍左就停),我老母終於識驚,然後佢終於決定抆插頭,之後就冇再發生

Sorry for 1999
3)如是我老豆死左,生活都要照過,古怪既事就發生左,由頭7個晚開始,我同老母訓個張轆架床旁邊冇乜點用既四合一Printer(即係Printer+Scan+Fax),開始每晚過左12點就瘋狂想Print野咁(部Printer冇哂墨),初頭一兩晚唔唯意,老母諗住有Fax功能,有人Fax先會咁,之後兩三日都係過左11/12點就著機,老母覺得古怪,於是有一晚著機,我老母拍一拍部機話:「肥佬,咪搞搞陣,我要睡覺」,部機即刻停左
我老母以為係巧合,所以佢試多兩晚,部相著左就拍一拍佢講野(留意返,係講完野先停,唔係拍左就停),我老母終於識驚,然後佢終於決定抆插頭,之後就冇再發生

可能佢有野想講呢 😉

可能佢有野想講呢 😉

但printer冇墨
精彩

我都試過,有時夜晚係床會突然有把聲係我耳仔喂一聲,但屋企冇人
第2個經歷係由我家姐講出黎
識我既人唔好起我底

2: 黑白無常

幾年前家父身體欠佳,佢話想返大陸葬
結果成個暑假就返左大陸陪家父渡過最後日子

講下間屋少少背景
十分殘舊既屋,玻璃亦係大陸人好鐘意用果種黑媽媽既玻璃
大陸間屋有兩層連天井,我地兄弟姊妹訓上層地下,家父行動不便訓下層同呀媽

講返先,我家姐一直以黎都見到班 兄弟

去到暑假中段,呀爸有日夜晚好大聲嘈醒左我地
我地落到去呀爸一改平時既暴躁,好冷靜同好精神咁同我地講,呀嫲黎左探我(呀嫲已過身),仲有牛頭馬面黑白無常
我地安慰佢話邊有咁快黎探你(其實都知呀爸就快唔得)

擾攘完一輪就返左上層訓
我地係望住上層玻璃門口訓
訓到兩三點左右,家姐想叫醒我,但我好眼訓無理佢
但果段時間feel到地板好凍,好寒
我家姐訓我格離,我feel到佢上半身起左身,好似望左d野咁
我訓住咁叫佢快d訓啦就無理

到第日早上,呀爸無啦啦同我交代身後事,要好好照顧呀媽
佢一直眼望佢房門口
無講野,半個鐘後就無氣息

如是者去到守孝果陣(親人係呀爸棺材格離守住,守3日)
家姐冷冷然咁同我講

就係果日佢叫我起身果陣,佢係因為見到玻璃門到有兩個黑影(月光係透過天井直射我地玻璃門)
兩個黑影好搞笑
一高瘦,一矮肥

但佢地就好似小朋友咁蹲左係到望住我地
我家姐好不安就一直望住佢地
佢地亦無想走既意思
到我家姐頂唔順訓返底,眼尾偷望一下佢地就走左
而咁岩第日呀爸早上就唔得了

Sorry for 件事太長,如果阻到其他巴打睇文既唔好意思

諗返起我公公,好sad
推下先
無追哂咁多post

我二個經歷都係幾歲左右發生
有冇人細個夜晚係房會聽到廳出面有人搞下膠袋搵野/廚房有人搞碗碗碟碟既聲?
我細個成日聽到,但明明屋企人訓晒
大個就有再聽到
之前開POST冇人理, 原來已經有靈異POST

細細個番大陸探親, 大概10歲咁上下
個時仲係龍珠悟空打緊菲利, 香港四大天王橫行既年代

鄉下仲係鄉下地方, 住宅最高都係三層
雖然鄉下地方大, 但係我地好大表兄弟胏妹番去, 所以客房都full哂
個時訓覺同表哥同阿哥訓, 3個人逼埋一張床hehehe

有一晚, 夜晚熄哂燈訓覺
我望到地下有個人影, 如圖

呢個係top view黎, 藍色邊係窗, 有窗花
黃色係窗外街燈射入黎既光
灰色間條係街燈射唔到既地方

我訓最外邊, 我記得我有問阿哥, 「點解有個人影既?」
我阿哥冇理我, 但問題係我地間房係3樓

可能我當時有檸轉頭可以解釋到所有野
呢件事係咁多年黎, 我一直都唔能夠去理解既一件回憶事件
有冇人細個夜晚係房會聽到廳出面有人搞下膠袋搵野/廚房有人搞碗碗碟碟既聲?
大個就有再聽到

有d解釋話係d老鼠定曱甴
大個就有再聽到

有d解釋話係d老鼠定曱甴

神獸
聽過我分享,勿認

講幾個親身經歷

本人唔係成日見到,都只係間唔時見到,過後先發現個種

1) 以前中學會返Pastime,凌晨收鋪返屋企,個陣農曆7月,搭lift返屋企,入到去,我撳閂門,佢就開門,開合左3次,我就知又黎料,咁我出返lift,望住佢去左7樓,而我住5樓,已經唔係第一次咁,所以我出lift行上樓。個看更仲同我講無野既,以前試過又係7月,佢又係停7樓,我慣性睇信,去到門口先發現唔係我個層

2) 又係7月,公屋有前後門,我落車位近後門,所以每日都係行後門返,當晚我去到lift大堂既時候,我就見到正門有一個人穿過門入黎,呢次係我第一次好快意識到佢唔係人,因為佢周邊有一坫坫黑氣,佢全身黑西裝,面係發青光,眼只有黑眼珠,我心知不妙,即刻入lift閂門,入lift前見到入邊有2女1男,我企門口,一入lift門就feel到有人經我背後鼠左入黎,我正正企lift門,佢就係我隔離,我望住lift門反光,見到我身後係2女1男,隔離個件lift門反影唔到,標哂冷汗,到左5樓,9衝返屋企,入門前再望一望,好彩無跟黎,過左2日就有人跳樓.....

3) 有次落街接女朋友去我屋企食飯,又係行後門,係遠處見到有個女人好怪,雖然好遠,都feel到有問題,因為見親個啲朋友,都好似有種吸引力,要你注視到佢咁,咁個女人向我個邊方向一路行,行到大約2米距離,我發現佢個左邊頭蓋係打開左,見到個腦,仲流緊血,我心諗做完手術可以唔封,就咁出街,咁我前面有3個女仔,我望一望佢地反應,我先發現佢地係睇佢唔到,個下我先知,又見到啲朋友仔,返到屋企同我屋企人講,老豆輕輕句,尋日隔離棵樓有個女人跳樓........

你住邊?

屯門友愛

邊座阿
睡房床邊/牆會有啲好似用鉛筆畫既公仔,小丑咁既野會走過咁
上個月一個人去日本玩,住hostel
每一層得一個公眾廁所,姐係要走出去走廊先有。
咁果日4點幾咁岩打完個飛機,想去屙尿。

點知屙屙下隔離再隔離個尿”逗“自動沖水。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞