一人分享一個''細個靈異經歷''

508 回覆
510 Like 3 Dislike
留名
幾年前 我阿哥唔知邊度買左個口風琴返黎
個盒有d殘殘地擺左係佢間房
佢都冇吹過咁濟
有日屋企得我一個
聽到有口風琴聲
只係吹左一兩下就停左
望一望咩都見唔到
事後就冇乜點理個口風琴
再冇幾耐之後唔知係咪已經扔左
我亦都冇問過
勿相認
由細到大都會突然聽到好似鐘聲嘅“滴答滴答”聲
但又唔係一秒一下咁
而係好密嘅“滴答”聲
通常係冇啦啦響幾秒又冇左
有時幾個月都冇有時一日出現幾次
每次聽完之後三日內一定會啲唔好嘅野發生
例如唔見銀包,壞電話都係小事
有次聽完之後即日女朋友話分手
咁多年都唔知係咩事

我張床隔離都有個鐘
反而有時係無啦啦聽依D鐘既滴答滴答聽得好清楚

但好多時根本係聽唔到就訓著,就算訓唔著都冇話聽到聲

但某幾個夜晚會發覺個鐘好響好響既滴答,唔知咩事

唔知關唔關事,因為我條眉好粗,所以都比較難遇到靈界朋友

不過有D唔知算唔算遇到

有一年17歲,做暑期工幫公司送文件去紅磡唔知乜街,咁D同事話要轉小巴既,我走左去車站度搵,結果唔知做乜自己係忘我既情況下行左一隻腳出車站馬路,即係個巴士總站係有兩條線,靠右果條打直泊左兩架巴士,我就由靠右想行去對面,由兩架巴士中間咁穿出黎,但我唔知點解當時我係冇聽歌既情況下完全唔睇車就衝出去,之後有架巴士衝緊出黎停得切,岩岩好停係我面前,個巴士佬狂炳我話我想死行遠D,我果陣唔知點解好似冇感覺WFC咁同佢講,知道,唔好意思,我冇心

冇記錯果日係農曆七月十三,然後夜晚番去仲開電腦邊聽歌邊打機,當年我靜係聽側田同EASON,但唔知點解播播下歌有女人唱歌,仲要係其他我唔識同冇聽過既歌,好似好懷舊古典味咁,我停左側田把聲,發現把女人聲仲係度,咁我再將電腦所有開緊既網、GAME都熄哂,但把聲依然係度唱緊

但好離奇,當年由於打機既關係,我係用HEADPHONE既,我用HEADPHONE聽,HEADPHONE係有女人唱歌聲,但電腦喇叭就冇聲,當年個喇叭都係買左幾日,冇乜用過,肯定唔係壞

之後嚇到即刻衝入房訓,過兩日先用電腦,就冇事

聽阿爸阿媽講,我細個成日夢遊發癲,但我細個果陣都唔知發生咩事,由細到大成日搵野都係搵唔到,其他人一去搵就發現原來根本係好當眼既位,但我明明搵左幾次

有時係我間房會聽到好多雜聲,例如好凌亂好多人傾計吱吱噚咁,但一出房乜聲都聽唔到,總之只要靜,有時就會聽到一D雜聲,有時一個人係屋企沖涼,好似聽到有人番黎,入左書房撳緊MOUSE咁,但沖完出黎發現乜人都冇得我一個,有時又會聽到地板好似係有人行過果種「咔勒咔勒」聲,好似有人行緊咁,問屋企人聽唔聽到,阿爸阿媽都話聽唔到,話可能住低層會收到好多其他聲,我都唔知邊樣真,不過由細到大,小事既運就好撚差,大事既運算OK,起碼大病死唔去,冇乜大意外咁,但搭巴士成日撞車壞車,搭輕鐵壞車、番學考試搭香港線搭到有人打交要停左一陣車等等啦,搭巴士旅遊巴撞車壞車次數加埋應該超過10次,所以近5-6年我基本上一年都搭唔到5次巴士

眉粗關見唔見鬼咩事

眉粗陽氣多數比較重
3年了,推下先,有無人有多D分享
聖士提反?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞