一人分享一個''細個靈異經歷''

508 回覆
510 Like 3 Dislike
留名
已前無咁多緊張小朋友呢樣果樣
到飲酒呀爸媽同屋企人食飯陣 細個就會起酒樓大堂玩 猜樓梯或捉人

事發起華富去開果間酒樓 (定華貴唔記得) 定係知酒樓對面好似有間七仔 咁我果次跟家人去 意識中係同其他爸媽朋友嘅小朋友去大堂玩

大堂口有條長樓梯 成L字型 全高2~3層樓到 中間有個台大約轉90度先去另一條咁嘅

一開始正正常常猜樓梯 無咩嘢 (但諗番起有D細路哥哥 可以由平台位跳到落地下 仲要好正常姿勢落地 正常無可能

果D樓梯邊企到成人半隻腳 細路就一隻腳闊啦 後來有細路開始玩由樓梯邊果度跳落嚟 咁我就跟啦 由低層 慢慢跳 每次拾級而上 去到最後 起頂層對落三級準備跳嘅時候 比阿媽捉住問我做咩

我就話同其他小朋友玩囉

當時阿媽個樣 >>>>>> >>>>>

後來佢講番 果日剩係得我一個細路 在場其他朋友都無帶小朋友 佢係D職員覺得奇怪 自言自語同越嚟越危險 所以搵我阿媽叫番我走

好彩間野翻新咗
其實好多都係自己冇禮貌先見到

最先見到係8歲嗰時
嗰年我跟老豆老母去旅行 入酒店房冇做要做嘅野
然後夜晚就仆街啦 仲要係得我見到
夢入面係有個人啤住我 我完全唔知咩事
嚇醒之後再瞓返 朝早同老母講
點知佢屌返我轉頭

同年我又跟佢地去旅行 又係衰同一樣野
瀨野嗰個又係我 比人屌嗰個又係我
之後我當每次旅行撞到都係發夢

知道自己係feel到嗰啲人已經係中學
嗰陣返大陸探親 我同阿哥自己返酒店瞓先
半夜我又瀨野 夢入面係郁唔到+比人啤(好兇狠嗰隻)
郁得返之後就立馬搶被
第二朝阿哥同我講我搶被同係咁掙扎先知自己係易比人搞

有次同朋友練完跑行路返屋企嗰陣好唔舒服
一路都冇出聲 就喺比朋友問嘅時候
我感覺到有股惡意係前面燈柱位
即刻強忍淚意叫佢地轉路行返去

最深刻係去泰國旅行
一入酒店房就feel到唔對路
個姐姐唔知係唔係見到就叫我地轉房
之後有個朋友問我見到乜 我就話feel到唔舒服 問返佢
佢答有個女人

所以呢 住酒店要記得敲門
仲有唔好當細路發嗡瘋
真係好撚hurt
幾年前有一日我開住電視開住風扇開住門
瞓係梳化到禁手機
廳既位置大概係咁
門口 風扇 電視 路由器 飯廳

梳 化
我禁禁下電話無啦啦斷wifi
咁我就望向個路由器啦
竟然無啦啦reboot喎
之後部電視無啦啦眨眨下
之後部風扇無啦啦棘棘下
之後度門自己掩埋左
雖然見唔到
但係確確實實feel到有野由飯廳行去門口
小弟好鍾意一個人去日本
所以去親都係hkexpress來回
平機票閪時間
朝頭早六點機要十二點到羽田機場
唔係會冇車到機場
十二點幾到羽田
諗住去個觀景台hea下寫下明信片
咁要去觀景台要經過吉野家搭lift上去條橋到再轉入去
我入左lift之後閂極都閂唔到門
以為有人禁住部lift
擰轉頭望下結果冇人
咁閂左門我拎部電話睇一睇時間
抬頭見到玻璃入面有個著住紅色連身裙既女仔
擰轉頭望下又真係冇人喎
心諗仆街啦今次奶野啦
結果一開門有個著住紅衣既女仔
我望都唔敢多望就衝走左
不過轉角眼尾見到個女仔仲企係到望住部lift

各位絲打記得夜晚晚唔好著鮮紅色裙
lm
細個老豆執左把好型既劍仔番黎
把劍刃唔利但係劍柄勁吉
劍柄係骷髏骨頭 惡魔角 咁樣
見佢冇咩殺傷力又幾“煞氣”
身為小學雞既真係勁鍾意
掛左係飯廳窗口朝拜咁
之後老豆老母成日鬧交
成屋企又勁黑仔
越望把野越邪
有一日終於攞把劍去後樓梯扔
仲用其他垃圾遮住佢
一天都光哂

過左十幾年既而家
把劍仲係我企
屋企人有次大病 病左成個禮拜食足七日藥都無用 之後落紙紥舖check下通勝先知撞鬼 燒完個衣包就好返
細個老豆執左把好型既劍仔番黎
把劍刃唔利但係劍柄勁吉
劍柄係骷髏骨頭 惡魔角 咁樣
見佢冇咩殺傷力又幾“煞氣”
身為小學雞既真係勁鍾意
掛左係飯廳窗口朝拜咁
之後老豆老母成日鬧交
成屋企又勁黑仔
越望把野越邪
有一日終於攞把劍去後樓梯扔
仲用其他垃圾遮住佢
一天都光哂

過左十幾年既而家
把劍仲係我企

咁衣家屋企點樣
關於親人頭7 回魂既事

當年我25歲 婆婆78歲肺癌走左
佢係世上對我最好既人
佛教和尚 話婆婆成佛唔洗紅布遮地主/神像/佛像

於是頭7當晚
佢仔女全部出朋友/酒店訓
我去婆婆張床訓,好想見到佢
佢走前個晚本想探佢,但女朋友要我陪睇戲冇去探望。遺憾。

當晚成晚訓唔著,諗住玩電話易眼訓
直到4:09分。
婆婆突然出現坐係床邊
然後幫我蓋被。我即刻話好掛住你。
婆婆話唔洗掛住佢,然後問我想要乜野。
我話乜都唔需要,希望你到西方極樂不再痛苦。
然後我呼吸困難合上眼再打開婆婆唔見左。
再望手上電話,4:11分。

4:09,我婆婆走個陣既時間。

以下內容全部係我老母同我講翻
話說我啊爺係我出世前已經過咗身
按道理我冇見過佢
但係有一日我無啦啦訓醒覺同我老母講話發夢見到爺爺報夢
我老母以為我作故仔就叫我形容下啊爺個樣
(由於老豆老母好早離婚 跟老母住 成屋都冇啊爺嘅相)
我同老母講話係好矮嘅伯伯 駝背嘅
個樣好慈祥 但係冇乜笑容 只手啲皮好厚
形容到好仔細
我啊媽即刻嚇一嚇 因為我形容嘅啊爺同生前嘅啊爺係完全一模一樣(因為啊爺做過木工 隻手啲皮的確好厚好粗)
然後我老母問我啊爺講咗啲乜嘢
我答:啊爺話佢宜家生活唔係太開心(之後fingout原來老豆嗰邊好少燒紙錢拜山咁)
我啊媽聽完即刻買咗嗰龕位俾啊爺
然後每年清明都會燒野俾佢
有時有啲嘢真係唔到你唔信
以下內容全部係我老母同我講翻
話說我啊爺係我出世前已經過咗身
按道理我冇見過佢
但係有一日我無啦啦訓醒覺同我老母講話發夢見到爺爺報夢
我老母以為我作故仔就叫我形容下啊爺個樣
(由於老豆老母好早離婚 跟老母住 成屋都冇啊爺嘅相)
我同老母講話係好矮嘅伯伯 駝背嘅
個樣好慈祥 但係冇乜笑容 只手啲皮好厚
形容到好仔細
我啊媽即刻嚇一嚇 因為我形容嘅啊爺同生前嘅啊爺係完全一模一樣(因為啊爺做過木工 隻手啲皮的確好厚好粗)
然後我老母問我啊爺講咗啲乜嘢
我答:啊爺話佢宜家生活唔係太開心(之後fingout原來老豆嗰邊好少燒紙錢拜山咁)
我啊媽聽完即刻買咗嗰龕位俾啊爺
然後每年清明都會燒野俾佢
有時有啲嘢真係唔到你唔信

findout
細個有單靈異野係睇睇下依個post先記起 但記憶已經好模糊 好多細節唔記得
小學果時習慣左沖完涼圍住毛巾出到廳先攞衫換
咁有日沖完涼母親問我背脊做咩咁多鉛芯插住 問我係咪比人打
但番學完全無人搞過我 更何隔住件校服插筆芯去我背脊 仲要插到好入
之後母親幾經辛苦先幫我夾番哂出黎 夾出黎果時好痛
之後過多一、兩日背脊又插住好多鉛芯
最後唔記得左發生幾多次就再無發生
第二單係中學果時成班人約埋去長洲租房玩
玩玩下我屎忽痕用電話播歌聽 果時岩岩出左smart phone無耐
播播下無啦啦兩首歌疊埋一齊播 咁我走去睇下咩事
點知睇到部機播緊a 但聽到疊埋左b同c黎播
點禁下一首歌都係播住b同c 但部機顯示既歌名係有變到
我以為係我部機壞左 再用朋友部機播
點知都係一樣疊聲播 但我同啲朋友講完佢地都覺得好正常
最後一單就上年既事 有晚去左個朋友屋企打麻雀
我個朋友攞左部手機去差電 但佢就邊差電邊開住隻手機game掛機
無啦啦我地打打下麻雀佢部手機開左whatsapp大大聲播左幾段錄音出黎
但好肯定無人掂過部手機
第一個
細個住係阿婆到
樓下有個公園仔 成日經過阿婆都會拉我行快啲
但我成日想過去玩
因為啲氹氹轉同千秋會慢慢自己郁 好似好得意
直到有一次係我衝左埋去個氹氹轉 我阿婆拉我走
我回頭先見到
個滑梯格離有個紅衫女人對住我笑 係到揮手 條頸係已經斷左 90度釣住係個身
滑梯上面有個白衫細路無表情 係下面sir上去
Sir完就會再重覆
我望到呆左 不過唔知個陣做乜尻會行番過去
我阿婆勁快抱走左我

係電台聽過
有次同A B C 3個friend去旅行, 到埗就去酒店擺低行李先, 咁正常入酒店房都敲門同講句打搞晒, 但阿C就冇講, 點知果晚佢就唔見左一隻襪

第二晚大家玩到好累, 阿C負責開門, 我叫佢敲門, 但佢就踢門, 入到去佢打算沖涼先, 因為我地兩個人一個行李, 阿C佢地果個就開唔到

假設密碼係123, 我地試晒所冇111 122 124等既數字都開唔到, 最尾搞左3 4 個字先開得番, 開既時候用既密碼係124, 但明明我地開頭就試過, 阿B同我講話佢係心入面講左好多句對唔住先開到

到第3晚阿C正正常常咁敲門同講打搞晒就冇事發生
第一單係屋企
細個好窮 屋企人係大埔租咗一間好平好舊既村屋 間屋既電器成日自己開自己熄 沖涼花灑又自己開 夜晚訓教會鎖隻狗入籠 但係訓醒佢又會開咗鎖走咗上枱面(隻狗好細隻唔會上到去)但屋企實在冇咁多錢搬屋 所以都冇理呢啲野
係後尾 我地一家三口都成日聽到有人叫自己 但大家問對方 對方都話冇叫大家 呢種精神折磨搞到大家都頂唔順先夾硬搬走

第二單係番工
果陣係mos做緊救生員 果日夜晚10點幾判頭打黎叫我果另一個師兄落去機房熄個制 個機房係地底 要行一條陰陰森森既後樓梯先落到去 細個好大膽 膽粗粗咪自己落去諗住快搞掂快收工 入到去機房係好好窄既長方形 我開燈啲燈一個一個由門口開始向入面著 咁我跟住行入去啦 去到入面有個長白色鬚既園丁坐係入面 佢問我「細路自己入黎呀?下次唔好喇」
我哦咗一聲 搞掂走咗 一直冇發覺有咩唔對路 以為佢入去蛇王 係第二日同個清潔嬸嬸傾計 佢 話做咗三年都冇見過一個白色長鬍鬚既園丁
半夜起身柯夜尿果陣,見到廳有個黑影企喺到。我住3樓 樓下都多街燈 所以有人實睇到,但果個係一團黑
記得嗰陣時仲喺幼稚園 本身屋企養咗隻貓
純白色好靚 我叫佢做小白
之後有日佢失咗蹤 搵咗好耐都搵唔到
嗰陣時勁嬲自己喊咗成個月 但真喺唔知點解會唔見咗
我懷疑可能佢趁我返學走咗出去 俾人抱走咗
過咗幾年之後我有次腸胃炎得好嚴重 又屙又嘔要入廠
我老豆孭住我落去截的士嘅途中 我見到小白坐咗喺另一條路到
全身發光之後望實我 但佢瘦咗好多 印象中嘅佢之前好肥肥白白
我激動到喺咁打老豆背脊 之後話:「爸爸小白喺嗰邊呀!!!嗰邊呀!!!
我老豆話:「咩小白啊?嗰邊咩都無。」然後無理過我
我嗰時成身無力同好痛 如果唔喺一定衝埋去
同小白對視嗰幾秒真喺呢世都忘記唔到
中學有次星期六日翻左學校
去到女廁岀面(女廁門開住既)見到有個廁格有人就覺得好不安,唔敢入去
下意識踎低望見到有點紅色繡花鞋擺得好整齊對住門口
但係無人著住

仲有一次大學自己係屋企訓晏教
訓訓下突然聽到部佛機係到播勁大聲嘈醒左 因為太攰個人好燥起身熄左部機講左句咪撚煩我訓教就訓翻
起身打俾老母問佢做乜開住部機岀門口
佢話無開過
都唔知係撞野定部佛機保護左我

勿相認
都唔算細個 同朋友跟團去泰國旅行
第2日轉酒店個時,一入間房就覺得有啲暗
可能因為佢傳統酒店,用啲深木紋做櫃同深色牆紙
所以冇認為係有問題。

個日同朋友買左超多嘢做手信..
散紙包/眼鏡袋/紙巾套
總之就全部細細個 總共3x個左右
我地諗住係個大膠袋到逐個拎出黎數下確實買左幾多個,
點知數黎數去好似唔岩數,數左幾次都唔同
咁我地就搵張單出黎對返..
點知反轉成個膠袋都搵唔到
搵晒張書木台 床頭櫃
邊度都冇....

因為我覺得數數量個陣..有時34個 有時33個 已經係怪怪地
咁我就講句唔好意思
我住一晚架咋,而家想搵返啲銀包仔執好
點知我地諗住唔理啲銀包,拎野去沖涼個陣..
張單出現左係書木台
拎住張單再數一次... 今次就岩數了

我同個frd對望左一眼.. 決定打俾領隊要換房..
隔左陣有職員黎帶我地去第二層 我地問佢知唔知有咩事
佢淨係笑笑口 去左新房 成間房光猛好多 同埋牆紙新淨啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞