一人分享一個''細個靈異經歷''

508 回覆
510 Like 3 Dislike
點解我要係訓之前入咗嚟⋯

同感
留名
追到訓唔到
我應該瞓醒先睇
以前成班frd入梅窩再入啲既地方租屋一齊訓

鋪地成班訓 有個靚女朋友訓係我側邊 諗住抽下水

點知想抽個陣個捕蚊箱閃下閃下 過多陣訓係第二度既朋友部手機無啦啦發光 嚇撚死
咁你爸爸有無講番佢見到d乜

冇問過,佢都冇再提起件事

咁你依加去問下
試過細個坐係廳做功課,部電視無啦啦開咗
我仲好鬼冷靜咁熄返佢 繼續做
嗰陣大約中二
小六左右係廳聽緊電話突然心血來潮想望去背面廚房嗰邊,
見到係牆到有隻手(顏色青灰色)好似比我發現左咁,即刻縮返入廚房,嗰陣得我同婆婆係到,同婆婆講,佢話無事呀,叫我唔洗驚。跟住佢入左去一陣就出返嚟
但我幾晚無入過廚房
搬咗去新屋三年左右之後係住30樓
搭lift嗰陣26樓個制自己著過不下十次
次次都係得我一個搭緊⋯
我都係由佢自動閂門 唔敢㩒個閂門制
識我聽過我講嘅請勿起底
小四五放學果陣已經係自己行番屋企,有日行行下番屋企前面突然嘭一聲巨響,原來有人跳樓就跌正係距離我大約四五個身位前
仲好記得D肢體係變晒形,大髀骨仲要open fractured 咁插穿左出黎,最大問題係果時佢塊面仲係望住我果面,我仲要完全係同佢四目交流果隻⋯
仲係小朋友嘅我緊係好驚咁跑番屋企話比屋企人聽喇,咁講完都算喇以為無事嫁喇,點知最恐怖嘅事就黎喇⋯⋯
咁我細個住果到間房,張床係望到屋企個正門嘅,果晚訓訓下突然醒左,但係成身都郁唔到,叫又叫唔出聲,個頭仲要望住個大門口,睇住果個跳樓嘅人,打開我個鐵閘,慢慢用變晒形嘅肢體,仲要有隻腳D骨係插晒出黎咁行去我面前,面貼面咁用雙眼望住我雙眼!
仲要連續係咁樣三晚!係三晚呀!
每次一去到我面前我就緊係嚇到大叫喇,但係又每次都同時郁得番,「佢」就會突然唔見左,究竟真係佢番黎搵我定係我自己發惡夢就我都唔知,但係我之後就大病一場就咩都見唔到喇,個人仲變到好撚大膽
識我聽過我講嘅請勿起底
小四五放學果陣已經係自己行番屋企,有日行行下番屋企前面突然嘭一聲巨響,原來有人跳樓就跌正係距離我大約四五個身位前
仲好記得D肢體係變晒形,大髀骨仲要open fractured 咁插穿左出黎,最大問題係果時佢塊面仲係望住我果面,我仲要完全係同佢四目交流果隻⋯
仲係小朋友嘅我緊係好驚咁跑番屋企話比屋企人聽喇,咁講完都算喇以為無事嫁喇,點知最恐怖嘅事就黎喇⋯⋯
咁我細個住果到間房,張床係望到屋企個正門嘅,果晚訓訓下突然醒左,但係成身都郁唔到,叫又叫唔出聲,個頭仲要望住個大門口,睇住果個跳樓嘅人,打開我個鐵閘,慢慢用變晒形嘅肢體,仲要有隻腳D骨係插晒出黎咁行去我面前,面貼面咁用雙眼望住我雙眼!
仲要連續係咁樣三晚!係三晚呀!
每次一去到我面前我就緊係嚇到大叫喇,但係又每次都同時郁得番,「佢」就會突然唔見左,究竟真係佢番黎搵我定係我自己發惡夢就我都唔知,但係我之後就大病一場就咩都見唔到喇,個人仲變到好撚大膽

死都要幫你壯下膽
唔記得幾多年前讀緊初中
訓到半夜突然醒左郁唔到
之後聽到個女仔笑聲
而當時左手Feel到拖住一個女仔隻手涼涼地既
但我係訓上格床,左手邊係乜都無同有塊板隔住
不過果陣又唔係太驚又覺得無乜野
所以好快又訓返
記得細個7 8歲個時翻鄉下玩 咁鄉下屋企就有自己一間房嘅 個格局就系一個長方形咁 床系右下角 房門右上角 窗就係最左邊 我訓個張床打側訓係面對住房門 咁有一晚訓教啦 咁鄉下地方多蚊 習慣性老豆老母就會打開房門訓 同埋係房門出面插住盞發紫色光嘅滅蚊燈 咁間房個情況就有d紫紫地其實都幾驚 咁插好燈就訓覺啦 點之訓到半夜就覺凍 加上自己訓覺慣左踢開d被 咁就迷迷糊糊咁想搵翻張被 途中我就間到棟門 (本身開住)前面企左個人 我個下心lum應該系老母係隔離房過黎幫我冚被啦 我就叫左聲:媽咪? 咁個人繼續企係到唔出聲 我之後又叫多聲:媽咪做咩唔應我啊?
各人都係無反應 夜晚晚望真d個人唔係我老母
d紫光隱約照到個人d頭發長到掂地 仲要好亂 個身大部分都係比d頭發遮住 見唔到五官 身上
記得細個7 8歲個時翻鄉下玩 咁鄉下屋企就有自己一間房嘅 個格局就系一個長方形咁 床系右下角 房門右上角 窗就係最左邊 我訓個張床打側訓係面對住房門 咁有一晚訓教啦 咁鄉下地方多蚊 習慣性老豆老母就會打開房門訓 同埋係房門出面插住盞發紫色光嘅滅蚊燈 咁間房個情況就有d紫紫地其實都幾驚 咁插好燈就訓覺啦 點之訓到半夜就覺凍 加上自己訓覺慣左踢開d被 咁就迷迷糊糊咁想搵翻張被 途中我就間到棟門 (本身開住)前面企左個人 我個下心lum應該系老母係隔離房過黎幫我冚被啦 我就叫左聲:媽咪? 咁個人繼續企係到唔出聲 我之後又叫多聲:媽咪做咩唔應我啊?
各人都係無反應 夜晚晚望真d個人唔係我老母
d紫光隱約照到個人d頭發長到掂地 仲要好亂 個身大部分都係比d頭發遮住 見唔到五官 身上

sor 按錯
披住一件燒焦左嘅白色布 只腳仲要唔掂地 挨係棟門望住我 我嚇到即刻用被冚住自己 自己唔知點解驚得黎唔知死 偷偷地係被到揭開少少想偷望 個個人已經行到我面前 仲要聞到好大陣燒焦味 之後唔知點樣就訓左 第朝起身我見到間房地下有d黑色嘅污跡 先知我尋晚唔係發緊夢 :)
睇到心血來潮 等我都講下
其實細細個都試過瀨過好多次
講住小小先

大約4、5歲果陣,成家人就一齊去果啲乜乜渡假村(係香港既)度過夜,咁一到夜晚果陣我就唔個點解就對住個窗係度笑同揮手
我老母就覺得好奇怪就問我 跟住我好開心咁同佢講:咩你見唔到窗邊既婆婆咩 佢係度同我揮緊手啊 之後聽番我老母講
果陣一聽到我咁講 佢即刻抱番我入房 之後成家人攬住一齊 一到朝早即刻走

第二件件事都係聽我老母講
話細個阿嫲走左 正常細路應該唔洗跟埋上山 話怕有烏糟野 但係我老母就唔知係邊度聽人講話阿嫲係親人 唔會有咩事
點知一上完山我就開始出事 一到屋企 就唔知做乜係咁跳黎跳去 跑黎跑去
我老母開始唔耐煩 叫極我都唔停又唔應人 就開始追住我係咁打
點知我平時最怕比人打 偏偏果陣時就唔驚 一直keep住跳同跑 嚇到我老母即刻搵人幫手 最後好似話係孫悟空上身
不過唔知係唔係真

細個瀨左好多次野 好彩大個左就好小遇到
細個同親戚行街
個時我就小學
表弟就幼稚園
好記得行完商場啲親戚話坐的士返屋企食飯
去到的士站準備上車
表弟就拉住我阿姨話:媽咪架的士坐滿哂人啦
我啲親戚即刻
太婆年近百歲 身體都幾差 平時食極少嘢
咁有一日去飲茶啦 太婆無啦啦食慾大增 包又食幾個點心又食好多粒 仲成日望住天花板係咁鳩笑
我嗰陣時仲問老豆今日太婆做乜咁好胃口
結果嗰日太婆就走咗
仲有好多單,講多單大個 雖然離題但發生無耐
識我既勿相認

有次係studio通頂做嘢 keep住都聽到走廊有怪聲咁就行去睇下 但就乜都無 都有啲心寒

之後因爲feel到冷氣好凍就順便行去熄埋佢

過多陣覺得唔對路 點解又會開始凍返 先發覺部冷氣又開返 之後再行去熄多次講左句:我都係留係到做一晚嘢架咋 之後就無再開返

其實個排都有幾次同studio嘅人半夜聽到小朋友喊聲
唔知算唔算靈異
細個阿媽拖住我去街果陣見到有個同自己一模一樣既人(包括埋髮型、衣著)迎面擦身而過,驚訝到呆左
想擰轉頭望清楚一擰就唔見左人,只係1、2秒既時間影都冇
lm
某留宿學校 有夜半歌聲
肉眼睇就未試過 聽聲就有幾次

試過有次夜晚10點幾同fd邊行邊吹水 講到興起 笑得大聲左 無啦啦聽到有人大大聲噓左下 我問佢做乜噓我 佢竟然問返我轉頭 之後我地嚇到粒聲唔出跑走左

利申 果晚鬼節正日同果度真係得我地兩個

另外一次就放學坐小巴返屋企 夜晚十一點幾係旺角上車 上到車已經覺得頭痛同好暈
成架小巴明明冇細路上車但全程車都聽到小朋友傾計 之後去到某個站附近聽到有小朋友叫有落 咁司機開門 得一個女人落左車 司機見未有小朋友落車就等左陣 佢可能覺得係有人玩野所以過左冇耐就閂左門開車走 果陣架車得返我 一個後生女同司機 架小巴埋左總站之後個後生女用極速跑左落車 果下就知瀨左野了

最恐怖果次就係讀緊中學果時 咁果時阿嫲過左身冇耐 我就跟左老豆老母返大陸去阿嫲個難葬禮 果度個道士每人派左兩個開左光既古銅錢
返香港之後果幾日都冇乜野 有晚好平常咁刷牙準備訓 刷刷下牙係鏡反射見到房門有個白影 咁我以為係老母黎
入到房準備訓果陣 開始聽到有把人聲係我耳邊講左一大堆我聽唔明既語言 我果陣仲以為屋企人開電視大聲睇緊唔知乜野
之後佢講講下野突然大笑 把笑聲仲慢慢遠離我 咁我慢慢就訓著左 第二朝起身發現果兩個古銅錢 其中一個係銀包跌左出黎 好齊口咁斷開左兩半 同屋企人講完佢地話個銅錢幫我檔左野 之後同佢講返前一晚既事 之後先知瀨左野

事後屋企人幫我求左一堆平安符 日日帶係身之後就冇事發生過了
中學時期,可能時運低或者自己成日衰多口,話想見鬼之類既說話,一個月只少日日都被鬼壓,維持左兩三個月。

被鬼壓既時候試過被鬼叫我個名,吹我耳仔。
有一次,見到有兩隻野企定定望住我,一個大黑影一個半空浮緊既面具。

比較深刻既係,感覺到有野坐係我肚上面,因為已經壓到覺得悶,次數真係多到煩,心入面係咁諗「屌你老母臭閪仆街,係就激烈啲啦」,即刻被野叉住我條頸係咁搖,搖撚到成個人天旋地轉,搖既速度好似坐緊過山車,即刻講「對唔住,大佬」再念南無阿彌陀佛。
中學時期,可能時運低或者自己成日衰多口,話想見鬼之類既說話,一個月只少日日都被鬼壓,維持左兩三個月。

有一次,見到有兩隻野企定定望住我,一個大黑影一個半空浮緊既面具。

比較深刻既係,感覺到有野坐係我肚上面,因為已經壓到覺得悶,次數真係多到煩,心入面係咁諗「屌你老母臭閪仆街,係就激烈啲啦」,即刻被野叉住我條頸係咁搖,搖撚到成個人天旋地轉,搖既速度好似坐緊過山車,即刻講「對唔住,大佬」再念南無阿彌陀佛。

巴打真係好多口

巴打真係好多口

去達德小學探靈幾次,試過有朋友鬼上身,同埋係個空地到滾左個籃球出來,自己都覺得假太電影情節。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞