一人分享一個''細個靈異經歷''

508 回覆
510 Like 3 Dislike
有兩單真人真事,發生喺自己到

其一
以前細個嘅時候,後頸唔知點解好㾗,想知係唔係俾蚊針或者生嘢,於是用老豆部手機影相睇吓,但個角度好難捉得啱,加上啲頭髮阻鬼住曬,影咗好多張先影到痕嘅地方。望返啲相條頸乜春都冇,但就好鬼㾗,細個on9冇del相,老豆睇返啲相問點解個廁所咁多霧,但我又冇乜印象嗰時有霧 (啲相喺廁所影)

其二
細個嘅時候部電腦放喺客廳,打機嘅時候會背住個客廳,望去後面會見到廚房門、鐵閘,平時夜晚老豆老母未收工,嫲嫲爺爺又會晚晚同啲廢老同好會一齊出去行海邊,所以屋企夜晚八點到九點呢段時間多數得返我一個喺屋企。因為屋企冇人,細個嘅時候又細膽冇安全感,會不斷另轉個頭望去廚房門,有次打緊機嘅時候望過去,好清晰咁見到一個着紫色旗袍嘅長頭髮女人企咗喺個廚房門到,塊面好黑睇唔到,一陣就唔見咗。嚇撚到我個背寒曬,即刻打電話俾屋企人同小學同學,又喺msn到狂同啲同學講,啲小學同學仲問返我轉頭咁點算好 ,打完電話之後唔敢背住個廚房門打機,將部laptop搬咗去張檯到玩。到屋企人返嚟嘅時候解釋俾佢地聽,佢地好半信半疑咁叫我早啲瞓,之後又冇問返我呢件事,但我呢世都實記得
有兩單真人真事,發生喺自己到

其一
以前細個嘅時候,後頸唔知點解好㾗,想知係唔係俾蚊針或者生嘢,於是用老豆部手機影相睇吓,但個角度好難捉得啱,加上啲頭髮阻鬼住曬,影咗好多張先影到痕嘅地方。望返啲相條頸乜春都冇,但就好鬼㾗,細個on9冇del相,老豆睇返啲相問點解個廁所咁多霧,但我又冇乜印象嗰時有霧 (啲相喺廁所影)

其二
細個嘅時候部電腦放喺客廳,打機嘅時候會背住個客廳,望去後面會見到廚房門、鐵閘,平時夜晚老豆老母未收工,嫲嫲爺爺又會晚晚同啲廢老同好會一齊出去行海邊,所以屋企夜晚八點到九點呢段時間多數得返我一個喺屋企。因為屋企冇人,細個嘅時候又細膽冇安全感,會不斷另轉個頭望去廚房門,有次打緊機嘅時候望過去,好清晰咁見到一個着紫色旗袍嘅長頭髮女人企咗喺個廚房門到,塊面好黑睇唔到,一陣就唔見咗。嚇撚到我個背寒曬,即刻打電話俾屋企人同小學同學,又喺msn到狂同啲同學講,啲小學同學仲問返我轉頭咁點算好 ,打完電話之後唔敢背住個廚房門打機,將部laptop搬咗去張檯到玩。到屋企人返嚟嘅時候解釋俾佢地聽,佢地好半信半疑咁叫我早啲瞓,之後又冇問返我呢件事,但我呢世都實記得

鏡頭有水咪蒙左好似有霧咁囉
Lived 好痴線呀救命
諗返自己算好彩 有試過好真實但唔算恐怖

1.
細個睇完陳浩民套西遊記十點左右返房訓
屋企人平時係好晏差唔多兩三點先訓嘅
咁我訓訓下無啦啦醒左 仲要望左個鐘三點三
諗住訓返個房門一野BANG開左
嚇到彈起 屋企有神台燈係紅色嘅
已經好撚驚 跟住有個黑影紅眼係廳入我房
暈左 第二朝我阿媽問我做咩訓係地下
同佢講左 佢話尋晩四點睇埋套黑白長片先訓

2.
我阿哥好鍾意打鼓 買埋好多鼓棍
我到門曾經反鎖過 我阿媽扑爛左個門把得個門鎖洞係到
有一晩個廳有啲好奇怪轟隆隆咁嘅聲
我唔敢開門就係個洞到諗住裝下
點知一諗住哄埋去 有十支以上鼓棍隊入黎
嚇撚到我仆街
最尾有隻毛茸茸嘅手指係個洞到撩入黎
我跳上床驚到仆街以為我阿哥玩尻我
隻手指縮走左 我膽生毛開門一睇
成地都係毛 痴撚線 又訓左係地下
記得小學時老豆老母離咗婚
老豆精神情緒都好差 日頭夜晚打兩份工
我估係想麻木自己
但個時其實我唔知嘅
每日係屋企老豆收工翻嚟同我兩丁友食完飯
夜晚會氹完我訓覺先出去翻第二份工
如是者我都唔知過咗幾多日
係去到有日凌晨我聽到有人㩒門鐘
我醒咗揉著眼先發現老豆唔係度
咁無為意啦 以為可能係老豆落咗街買嘢上嚟時跌咗鑰匙
照走去開門 點知係個貓眼度望出去冇人
我就好奇怪 但鐘聲又停咗
個陣未訓醒 迷迷糊糊又想入翻去訓
一擰轉身行去走廊門鐘又響
去裝下又係冇人 但明明都係爭幾秒 如果有人玩嘅話應該匿唔切
即刻跑入房攬著隻狗係咁打電話比老豆
喊著叫佢翻嚟

仲有單係中學時 屋企搬咗住一樓
可以係間房個窗望出樓下 樓下都可以好清晰咁望入嚟
有日夜晚我開窗訓 冇拉埋窗簾
半夜隻狗係度吠 我醒咗又係唔知咩事
見到隻狗望向窗外面就好自然跟著佢一齊望出窗外面
屌 見到啲樹呀草叢中間好明顯有個着紅色衫嘅人企係度
偏偏個頭同下身就比啲植物遮住咗
我望咗幾秒先醒 嚇到我即刻攬住隻狗縮埋一舊
隻狗仲望住吠緊 我打到佢仆街先唔吠(平時唔打佢)
好驚比下面隻嘢發現
但直到我訓翻着為止 佢都係好緊張咁望緊出窗外面⋯⋯

之後大個啲就試過成日發惡夢
試過幾個唔同嘅夢都係同一隻嘢追住
個時屋企地下唔知點解有啲黑色腳印
同人傾電話對方話聽到把男人聲
但明明我間房冇人⋯⋯
中學既時候去同fd打通宵波,(果期幾近七月節)
打到凌晨3、4點就攰啦,
咁就諗住上個fd屋企瞓,
沿途會經過d長凳,
點知行行下見到有個好長頭髮既女人坐左係到,
係長到掂到地下,d頭髮遮住左個樣,
成身仲要白色衫,兩隻手放係大脾,完全唔郁。

咁我就唔太熟悉我fd住果區既,
咁我就問佢係咪你果區d傻婆黎,
(果時得我留意到)
點知我個fd一望,咩聲都無出,
好大力咁拍左我幾下就自己即刻跑走左,
我果下先知咩事,走都走唔切。
已前無咁多緊張小朋友呢樣果樣
到飲酒呀爸媽同屋企人食飯陣 細個就會起酒樓大堂玩 猜樓梯或捉人

事發起華富去開果間酒樓 (定華貴唔記得) 定係知酒樓對面好似有間七仔 咁我果次跟家人去 意識中係同其他爸媽朋友嘅小朋友去大堂玩

大堂口有條長樓梯 成L字型 全高2~3層樓到 中間有個台大約轉90度先去另一條咁嘅

一開始正正常常猜樓梯 無咩嘢 (但諗番起有D細路哥哥 可以由平台位跳到落地下 仲要好正常姿勢落地 正常無可能

果D樓梯邊企到成人半隻腳 細路就一隻腳闊啦 後來有細路開始玩由樓梯邊果度跳落嚟 咁我就跟啦 由低層 慢慢跳 每次拾級而上 去到最後 起頂層對落三級準備跳嘅時候 比阿媽捉住問我做咩

我就話同其他小朋友玩囉

當時阿媽個樣 >>>>>> >>>>>

後來佢講番 果日剩係得我一個細路 在場其他朋友都無帶小朋友 佢係D職員覺得奇怪 自言自語同越嚟越危險 所以搵我阿媽叫番我走

華貴
需要唔算係童年,但都想睇下ching有咩試過
件事就發生係半年前。

話說我人生入面只會發一種惡夢,就係返唔到屋企。而d返唔到屋企既夢由我15-20歲都不停發緊,而加大約有半年冇發過而d夢。

P. S 同最近"蠟筆小新" 撞鬼返唔到屋企果集差唔多

而我發既惡夢大多數情節都係係lift入面禁唔到制,上唔到去,或者上到去一打開屋企道門,發現入面唔撚係自己屋企。跟住我就會起勢咁搵自己屋企係邊,但點都搵唔到,點都返唔到屋企。

果日我如常咁同看更吹左2句水,就去禁Lift, 一切都好正常。

先提一提,我未試過係真實情況入面試過好似惡夢入面咁返唔到屋企,都未試過有任何撞鬼既經歷。

返翻現場,我如常咁入Lift
咁我就禁9樓,姐係我住果層
道門好自然閂埋啦,但部Lift郁都唔郁,咁我就心諗,唔會咁開心惡夢成真下話

果一刻都真係幾淆底,可能大家都覺得好小事,咁大個人連困Lift都驚
但係我咁大個仔發過而個惡夢幾十次,次次都嚇到彈起身,今曰終於發生係現實生活上。 你老未,春夢又唔見我夢想成真。

之後我冷靜落黎,試下禁開門制,又試下禁唔同既層數,當然都係冇反應。
最後謂有禁警鐘(咁大個仔未禁過,終於要柒一柒)
係我正想禁之際,道門就自動開左

同Ching你發既夢類似,我都係半年至一年前,不定期發夢出𨋢唔係自己屋企,打開𨋢門咩古靈精怪場景都出現過,不停loop,loop到開𨋢門係自己住果層就醒了,但現實就未遇過,而家亦無再夢見。
lm
小學1 2年班嘅經歷

喺扶手電梯到跑,一個唔小心仆街,就咁隻腳被電梯插咗3個小洞出來,但係又完全唔覺痛,直接跑去塔lift上到屋企。入到屋即刻訓咗喺梳化上面,見暈暈地就側頭望向走廊,結果望到太空人
佢個罩係反光反到我完全睇唔到入面條友嗰樣,然後佢慢慢咁彈下彈下咁行過去我到,突然老母叫咗我一聲,我望一望老母再望返走廊已經唔見咗嗰太空人。

諗返起其實都幾好笑 唔知究竟係我隻腳流血流多咗搞到暈暈地先見到幼覺,定還是真係有太空人來探我

我細個返大陸會係房門後面見到超人個影
好鐘意睇LEE類
幾年前同屋企入去大棠玩,有人派啲好似手掌咁大嘅中式波波吊飾,我同阿媽每人拎咗一個返屋企掛,嗰陣有個親戚住樓下成日帶個女上嚟玩,個女嗰陣好似冇一歲,平時上嚟好乖好靜,自從掛咗個吊飾佢每次望到都會喊到收唔到聲,之後掉鬼咗就冇事

過咗幾年,親戚個女三歲幾四歲,佢自己一間房,有日佢走去佢阿媽間房講: 媽媽,我間房有好多公公婆婆,(然後佢喺阿媽房周圍望),你間房又冇喎!嚇到佢阿媽即刻上嚟同我哋講
唔知算唔算靈異但我都想講下
是咁的 記得幾年前仲係外國讀書 homestay有個小朋友
有一晚我沖完涼佢地已經熄哂燈咁我準備行樓梯上番房
點知突然homestay個仔係d欄位好似咒怨個靚仔咁跪左係係到叫我個名 嚇撚到我仆街 果晚個心都已經好唔舒服
之後番房訓覺 熄哂燈訓左落床 突然間聽到鐘聲 果枝秒針行緊既聲 我搵左好耐 終於搵到 原來係大概半年前我表哥送比我既一個hello kitty既鐘
個樣大概就係成隻hello kitty之後個肚就係個鐘 個鐘放左佢房好耐 應該都係上一手homestay留底 男人老狗我都唔知佢比我做乜9 重點就係個鐘停左好耐 自佢比我都無行過 咁其實當下我好累 無諗太多第一時間就係想拆咗粒電 入面一共有三粒 以我理解正負極唔通 應該就行唔到
如是者我就拆左粒電亦都好肯定無再陏我先放番入櫃
但之後訓番底唔夠2分鐘又再一次聽到秒針行緊既聲
我當下已經係驚到仆街 我起身拎起個鐘即刻再拆埋另外果兩粒電 結果時針同秒鐘當下轉左兩個圈停底係12:00正
我已經係驚到出唔到聲流哂汗 正當我拎起個電話想睇幾點 手機顯示個時間正正就係12點
房到有塊3摺鏡長期打開 homestay話係古董有50幾年耐唔知關唔關事
我果晚全晚開住燈同埋播住mr bean先訓到
Sorry for1999 但真我咁大個人最驚既一次
塊鏡有圖 想睇可以up上黎
塊鏡有圖 想睇可以up上黎

貼link唔好貼圖
上高登同咁多人j同一套av
細個7~8歲倒發生嘅一件事,到而家仍然記得
屋企有個三層個啲神檯,而其中一層個紅色神台燈膽燒咗,屋企又無買定燈膽,就無理到諗住等第二日先換
我地屋企係習慣夜晚各自入房後就會將廳所有燈都關曬佢,當時屋企工人姐姐係訓廳嘅上下格床,等於係神台嘅斜對面
咁當晚入夜我地成家人都入曬房訓,凌晨時分,工人姐姐朦朧中見到神台附近嘅一盞射燈打開咗,佢當時不以為意繼續訓,以為可能我地出黎去廁所睇唔到路開燈

到第二朝,我婆婆起身出黎見到盞射燈開咗,就問我工人姐姐咩事,因為呢盞燈我地極少開,我工人姐姐就話係尋晚有人開嘅

後來問勻全家都無人夜晚出過廳,更加唔洗講開燈啦
跟手我婆婆即刻sense到啲嘢,即刻買翻個燈膽裝上神台,可能係巧合啦,呢盞燈之後無再自己開過
講多一單,關於我老豆既威水史
老豆一直係我心目中傳奇黎,生我果張都7張幾(唔好問點生我都唔知)
只知老豆8張幾同佢(咬)手瓜都贏我同呀哥(18歲), 仲可以一手一邊舉起我同呀哥(我地好似玩單槓咁捉住佢老鼠仔)

咁我老豆都叫半個風水佬咁,細個有習武搞神功戲
有次有個小學朋友老母黎我到問下d風水野咁
電話果邊都得知好似撞野

黎到我果邊,我仲玩緊天外online
小學朋友老母(小老母)黎到
本身小老母講野好勁鄉音
講野完全無鄉音,好純正廣東話
聽落好怪
邊講我呀爸就一邊叫佢坐底先
佢越講越激動,又唔坐底
小老母講既野越黎越怪似潮州話又唔似
我老豆好惡咁叫佢坐底
佢都係死都唔坐
老豆見咁樣就去左裝支香
跟手好大力咁夾佢中指同虎口位
小老母即刻大叫,跟住就訓左係沙發嘔白泡
呀爸見唔對路,大大力禁佢人中
格左一陣有陣臭味,小老母失禁左
大約5分鐘左右醒返
小老母完全唔知發生咩事
但佢見我呀媽幫佢換左褲,應該都知發生左d事
係咁多謝我呀爸話佢係救命恩人
小四小五左右嘅事 去赤柱field trip之類嘅活動
同班同學周圍去 好去唔去
去左軍人墓園度hea 仲用手機周圍影
結果病足成個月 又成日keep住見到啲怪影

之後老豆老母捉住我 落樓下衣紙舖個叔叔睇
叫我del返啲相同燒啲唔知咩 Del相個陣睇返
啲相由本身正常睇到 有天有墓碑
變曬一片灰色
唔知算唔算靈異
話說以前細個一眼瞓就會喺沙發到瞓著
聽返我老母講話我瞓瞓下會無啦啦叫佢 之後係咁喊
諗返起當時其實乜都唔記得 只係醒返覺得眼角濕濕地
唔知算唔算靈異但我都想講下
是咁的 記得幾年前仲係外國讀書 homestay有個小朋友
有一晚我沖完涼佢地已經熄哂燈咁我準備行樓梯上番房
點知突然homestay個仔係d欄位好似咒怨個靚仔咁跪左係係到叫我個名 嚇撚到我仆街 果晚個心都已經好唔舒服
之後番房訓覺 熄哂燈訓左落床 突然間聽到鐘聲 果枝秒針行緊既聲 我搵左好耐 終於搵到 原來係大概半年前我表哥送比我既一個hello kitty既鐘
個樣大概就係成隻hello kitty之後個肚就係個鐘 個鐘放左佢房好耐 應該都係上一手homestay留底 男人老狗我都唔知佢比我做乜9 重點就係個鐘停左好耐 自佢比我都無行過 咁其實當下我好累 無諗太多第一時間就係想拆咗粒電 入面一共有三粒 以我理解正負極唔通 應該就行唔到
如是者我就拆左粒電亦都好肯定無再陏我先放番入櫃
但之後訓番底唔夠2分鐘又再一次聽到秒針行緊既聲
我當下已經係驚到仆街 我起身拎起個鐘即刻再拆埋另外果兩粒電 結果時針同秒鐘當下轉左兩個圈停底係12:00正
我已經係驚到出唔到聲流哂汗 正當我拎起個電話想睇幾點 手機顯示個時間正正就係12點
房到有塊3摺鏡長期打開 homestay話係古董有50幾年耐唔知關唔關事
我果晚全晚開住燈同埋播住mr bean先訓到
Sorry for1999 但真我咁大個人最驚既一次

送鐘俾你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞