一人分享一個''細個靈異經歷''

508 回覆
510 Like 3 Dislike
細個去華富邨探阿婆
樓下有巴士總站, 果個仲要比人拖住行既歲數
一路行鐘意周圍望, 見到一架著曬燈但冇人既巴士
(離得我唔遠)
其實冇特別, 之不過我轉個頭望左去第度, 係完全冇聲既情況之下好快再望就消失左
多口問句樓主,你家母健在嗎?

健在,但之後曾經受過嚴重嘅傷
即係佢地嗌交都係其實冇發生過?

有發生過,成地玻璃碎
天后百樂戲院
無限樓梯 都遇過

可唔可以詳細講下?

睇睇下戲去toilet
要約過幾堂布廉
唔記得上定落一層
去完toilet 之後
過返的布廉之後又布廉
布廉後又布廉,過唔完....
好啦見到樓梯咪上返去囉,上極都仲有得上,上唔完,再落返落去又落唔完
成座戲院都係得5,6層
總之不停困左係一個空間
無限布廉+無限樓梯
最後尾係返戲院前方出返來
唔敢返入去睇戲

係咪同條女一齊?
天后百樂戲院
無限樓梯 都遇過

可唔可以詳細講下?

睇睇下戲去toilet
要約過幾堂布廉
唔記得上定落一層
去完toilet 之後
過返的布廉之後又布廉
好啦見到樓梯咪上返去囉,上極都仲有得上,上唔完,再落返落去又落唔完
成座戲院都係得5,6層
總之不停困左係一個空間
無限布廉+無限樓梯
唔敢返入去睇戲

係咪同條女一齊?

陰陽路情節
留名過左7月先睇
以前屋企凌晨成日電話嚮,我就會走出去聽。
但次次拎起電話都冇人講野,加上夜晚熄哂燈,神台d 紅色燈好嚇人下,所以久
大個左我老母就同我講,話有可能係Fax
以前屋企凌晨成日電話嚮,我就會走出去聽。
但次次拎起電話都冇人講野,加上夜晚熄哂燈,神台d 紅色燈好嚇人下,所以久而久之我就唔聽
大個左我老母就同我講,話有可能係Fax, 但我覺得係鬼
話說我同我女朋友試過幾次撘lift停左喺冇開門嘅餐廳
係熄哂燈 落左閘咁
幾次都係
小學1 2年班嘅經歷

喺扶手電梯到跑,一個唔小心仆街,就咁隻腳被電梯插咗3個小洞出來,但係又完全唔覺痛,直接跑去塔lift上到屋企。入到屋即刻訓咗喺梳化上面,見暈暈地就側頭望向走廊,結果望到太空人
佢個罩係反光反到我完全睇唔到入面條友嗰樣,然後佢慢慢咁彈下彈下咁行過去我到,突然老母叫咗我一聲,我望一望老母再望返走廊已經唔見咗嗰太空人。

諗返起其實都幾好笑 唔知究竟係我隻腳流血流多咗搞到暈暈地先見到幼覺,定還是真係有太空人來探我
有幾個可以分享,講一個唔恐怖先
有d唔知有無記錯

1:玉獅子

唔知大家細個屋企有無放d玉獅子,好似滙豐石獅子咁,不過一支紅酒咁高

係我7,8歲果陣
有日返完學呀媽去左買(食送)
屋企得我一個,我好攰咁係沙發訓左
沙發格離就係電視櫃,櫃上有隻玉獅子

係我訓果陣大約4點,訓到中途無啦啦醒左
望一望個天已經黑哂,格離大廈無人開燈
成個感覺好不安,我即刻睇下果陣幾點

一望
5點9。。

可能果陣係冬天會快d天黑,見屋企咁黑我就想開燈
但當我望去燈掣果陣,唔覺得望左一眼隻玉獅子
隻玉獅子好似反光咁(但明明出邊無人開燈)
我就不自覺望實佢,望望下隻玉獅子突然。。。

突然間好慢咁樣扭轉頭望住我
個口越擘越大,好似大笑緊咁
我好驚即刻合埋眼,訓唔到又再開眼
見到隻玉獅子望住原位

結果我就合實對眼,合實期間聽到廚房有好多聲,我好驚

但合下合下,我就恰著左
老母亦都返左黎

天后百樂戲院
無限樓梯 都遇過

可唔可以詳細講下?

睇睇下戲去toilet
要約過幾堂布廉
唔記得上定落一層
去完toilet 之後
過返的布廉之後又布廉
成座戲院都係得5,6層
總之不停困左係一個空間
無限布廉+無限樓梯
唔敢返入去睇戲

係咪同條女一齊?

係,但我發生時係陰陽路都未有第一集
天后百樂戲院
無限樓梯 都遇過

可唔可以詳細講下?

睇睇下戲去toilet
要約過幾堂布廉
唔記得上定落一層
去完toilet 之後
過返的布廉之後又布廉
成座戲院都係得5,6層
總之不停困左係一個空間
無限布廉+無限樓梯
唔敢返入去睇戲

係咪同條女一齊?

係,但我發生時係陰陽路都未有第一集

你就係編劇
唔想睇落去 但係live咗
第2個經歷係由我家姐講出黎
識我既人唔好起我底

2: 黑白無常

幾年前家父身體欠佳,佢話想返大陸葬
結果成個暑假就返左大陸陪家父渡過最後日子

講下間屋少少背景
十分殘舊既屋,玻璃亦係大陸人好鐘意用果種黑媽媽既玻璃
大陸間屋有兩層連天井,我地兄弟姊妹訓上層地下,家父行動不便訓下層同呀媽

講返先,我家姐一直以黎都見到班 兄弟

去到暑假中段,呀爸有日夜晚好大聲嘈醒左我地
我地落到去呀爸一改平時既暴躁,好冷靜同好精神咁同我地講,呀嫲黎左探我(呀嫲已過身),仲有牛頭馬面黑白無常
我地安慰佢話邊有咁快黎探你(其實都知呀爸就快唔得)

擾攘完一輪就返左上層訓
我地係望住上層玻璃門口訓
訓到兩三點左右,家姐想叫醒我,但我好眼訓無理佢
但果段時間feel到地板好凍,好寒
我家姐訓我格離,我feel到佢上半身起左身,好似望左d野咁
我訓住咁叫佢快d訓啦就無理

到第日早上,呀爸無啦啦同我交代身後事,要好好照顧呀媽
佢一直眼望佢房門口
無講野,半個鐘後就無氣息

如是者去到守孝果陣(親人係呀爸棺材格離守住,守3日)
家姐冷冷然咁同我講

就係果日佢叫我起身果陣,佢係因為見到玻璃門到有兩個黑影(月光係透過天井直射我地玻璃門)
兩個黑影好搞笑
一高瘦,一矮肥

但佢地就好似小朋友咁蹲左係到望住我地
我家姐好不安就一直望住佢地
佢地亦無想走既意思
到我家姐頂唔順訓返底,眼尾偷望一下佢地就走左
而咁岩第日呀爸早上就唔得了

Sorry for 件事太長,如果阻到其他巴打睇文既唔好意思

我阿媽同我講返我先知
喺我三歲嗰時,喺元朗食完晚飯坐68X出返去長沙灣而咁啱嗰時臨近鬼節。68X想大欖隧道前一個站突然間好多人上車原本架巴士係正常溫度但呢班人上咗車之後架車勁凍我仲要着外套
成架車坐滿但問題係我一個人都見唔到但我阿媽話佢見到好多人但呢個都唔係問題。正常一架巴士係無味但架巴士過咗博愛醫院個迴旋處之後架巴士嗅到仆街好大陣牛屎味,未到轉車站之前架巴士突然間好似爆軚撞到嘢,司機(後生仔),即刻煞車然後落車睇佢行咗一個圈見冇事就上車問我哋有冇事然後係一個人都冇應佢。司機位上面咪有一塊鏡,我阿媽好記得佢望咗一眼之後就冇再出聲繼續開車然後大約向前開咗20米突然間「澎」一聲,好似有嘢飛咗入嚟咁個司機再望多次上層然後佢一粒聲都唔出即刻開車走。
到咗轉車站果班人全部落晒,車內溫度即刻正常返,即刻除翻件外套 但到咗九龍工業學校我落車就即刻嘔
利申:真人真事
我都分享少少
以前住旺角 我就讀緊小學 有日同老豆老母一間房 一望出去就見到一對兄妹係廚房 再眨一眼就冇咗

同時我都有去補習社 有次行樓梯走一望上去見到隻飄起嘅鬼 嚇到我唔敢再行樓梯

自此大個咗就冇見過 亦唔想打擾大家

我一打依段野個心口勁痛
細個個時 會有疴夜尿既習慣..但次次夜晚一入到廁所就會聽到有人不停數1234..
識我既人唔好起我底

講下間屋少少背景
大陸間屋有兩層連天井,我地兄弟姊妹訓上層地下,家父行動不便訓下層同呀媽

我地落到去呀爸一改平時既暴躁,好冷靜同好精神咁同我地講,呀嫲黎左探我(呀嫲已過身),仲有牛頭馬面黑白無常

擾攘完一輪就返左上層訓

佢一直眼望佢房門口

家姐冷冷然咁同我講

就係果日佢叫我起身果陣,佢係因為見到玻璃門到有兩個黑影(月光係透過天井直射我地玻璃門)
兩個黑影好搞笑
一高瘦,一矮肥

佢地亦無想走既意思

Sorry for 件事太長,如果阻到其他巴打睇文既唔好意思

我婆婆走個時都係咁望個鐘同門
自己一個係屋企
無啦啦間房有好大鼻鼾聲
嚇到我匿左係廁所半個鍾
識我既人唔好起我底

講下間屋少少背景

擾攘完一輪就返左上層訓

佢一直眼望佢房門口

家姐冷冷然咁同我講

兩個黑影好搞笑
一高瘦,一矮肥

佢地亦無想走既意思

我婆婆走個時都係咁望個鐘同門

我婆婆走之前都有講過見到公公黎接佢(大約走前幾日)

留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞