一人分享一個''細個靈異經歷''

508 回覆
510 Like 3 Dislike
4年班定5年班時,有次啱啱天黑時 大概7:00左右,行過上水大頭嶺公園附近
離遠我見到有啲人喺道燒街衣,有火盆乜乜乜
突然有個全身白衫(長到同裙咁) ,披頭散髮既人都係盆衣紙隔離 跪左喺道
我望到之後係驚到仆街 .. 但又唔確定佢係咪鬼定人,
但明顯佢同燒緊野果幾個人打扮都唔同
嚇到跑回頭走左
到而家大個左 都想知當日係睇到啲乜
好似去旅行都有野,幾次有野都係去旅行個陣發生,有三次都好有印象。

首先講布吉嗰兩次,同一個trip就有兩單,同阿爸阿媽去。第一單就係我地去布吉唔記得邊個沙灘個陣,我阿媽突然比道力推左一下,正常嚟計我阿媽輕則一定會撞到海灘d木欄杆毀容。但係個陣佢向前傾個陣又有另一道力推開左佢,所以佢最後冇事。

另外一單就係喺酒店,我個喼冇啦啦改左密碼,個陣我都冇手多搞過個喼,搞左半個鐘試左好多組密碼都唔得,到最後求祖先保佑之後試第一組密碼就即刻開得番。

第三單就係喺大阪,個陣我仲細會帶部gbasp去旅行玩,然後個日咁啱我又喺大阪扭計又買左部nds,好喇,到番到酒店,我部gbasp唔見左,搵哂成個袋都冇,差唔多放棄以為跌左部機,所以走去沖涼,出番嚟搵夠次個袋,部gbasp喺番到..
利申非本人 朋友既經歷
長洲打牌撞鬼(為求方便 用等一身視點打)
話說15年暑假, 小弟同三位朋友仔入左長洲玩。 日頭都無咩特別 都只不過係周圍行同食 夜晚小弟就連同三位友人入住一間度假屋。難得放假 四丁友就梗係打牌打通宵啦。因為間屋細,所以張麻雀枱就擺左係廚房門口出少少既位,當時朋友a就背住廚房坐,而朋友b就直面廚房而坐。 打到一點左右,洗洗下牌朋友b忽然停哂手,朋友a就問咩事。朋友b就話遲d先同佢講。去到四點幾,朋友b話見唔舒服 就打住咁多先。 臨訓個陣 朋友a 問返朋友b 頭先咩事,忽然間,頭頂綫燈閃左一下,不過我地當無事。一路講落去,原來朋友b見到朋友a後面廚房隻磨砂窗有人影行過。除左朋友b之外,我地都覺得,呢兩條街係住宅多,凌晨一點有人行過買宵夜都唔出奇。不過朋友b解釋,佢話朝早checkin前佢有走過一圈,所以佢知道,間屋係背住一個沙灘仔,其實廚房隻窗對出係啱啱好對住一個沿涯仔。雖然只係得1米高,但至少
聽過我分享,勿認

講幾個親身經歷

本人唔係成日見到,都只係間唔時見到,過後先發現個種

1) 以前中學會返Pastime,凌晨收鋪返屋企,個陣農曆7月,搭lift返屋企,入到去,我撳閂門,佢就開門,開合左3次,我就知又黎料,咁我出返lift,望住佢去左7樓,而我住5樓,已經唔係第一次咁,所以我出lift行上樓。個看更仲同我講無野既,以前試過又係7月,佢又係停7樓,我慣性睇信,去到門口先發現唔係我個層

2) 又係7月,公屋有前後門,我落車位近後門,所以每日都係行後門返,當晚我去到lift大堂既時候,我就見到正門有一個人穿過門入黎,呢次係我第一次好快意識到佢唔係人,因為佢周邊有一坫坫黑氣,佢全身黑西裝,面係發青光,眼只有黑眼珠,我心知不妙,即刻入lift閂門,入lift前見到入邊有2女1男,我企門口,一入lift門就feel到有人經我背後鼠左入黎,我正正企lift門,佢就係我隔離,我望住lift門反光,見到我身後係2女1男,隔離個件lift門反影唔到,標哂冷汗,到左5樓,9衝返屋企,入門前再望一望,好彩無跟黎,過左2日就有人跳樓.....

3) 有次落街接女朋友去我屋企食飯,又係行後門,係遠處見到有個女人好怪,雖然好遠,都feel到有問題,因為見親個啲朋友,都好似有種吸引力,要你注視到佢咁,咁個女人向我個邊方向一路行,行到大約2米距離,我發現佢個左邊頭蓋係打開左,見到個腦,仲流緊血,我心諗做完手術可以唔封,就咁出街,咁我前面有3個女仔,我望一望佢地反應,我先發現佢地係睇佢唔到,個下我先知,又見到啲朋友仔,返到屋企同我屋企人講,老豆輕輕句,尋日隔離棵樓有個女人跳樓........

你住邊?
好似去旅行都有野,幾次有野都係去旅行個陣發生,有三次都好有印象。

首先講布吉嗰兩次,同一個trip就有兩單,同阿爸阿媽去。第一單就係我地去布吉唔記得邊個沙灘個陣,我阿媽突然比道力推左一下,正常嚟計我阿媽輕則一定會撞到海灘d木欄杆毀容。但係個陣佢向前傾個陣又有另一道力推開左佢,所以佢最後冇事。

另外一單就係喺酒店,我個喼冇啦啦改左密碼,個陣我都冇手多搞過個喼,搞左半個鐘試左好多組密碼都唔得,到最後求祖先保佑之後試第一組密碼就即刻開得番。

第三單就係喺大阪,個陣我仲細會帶部gbasp去旅行玩,然後個日咁啱我又喺大阪扭計又買左部nds,好喇,到番到酒店,我部gbasp唔見左,搵哂成個袋都冇,差唔多放棄以為跌左部機,所以走去沖涼,出番嚟搵夠次個袋,部gbasp喺番到..

我都試過
21歲同ex租間好殘既屋300尺
成日唔見野,但第二朝就出現返
最離譜係 ex洗衫發覺唔見洗成盒洗衣粉
(放洗衣機上面)
跟住我買多盒返黎 用完都係放洗衣機上面
第二朝2盒拍埋一齊在原位。
Yeah 追到live 好癲
利申非本人 朋友既經歷
長洲打牌撞鬼(為求方便 用等一身視點打)
話說15年暑假, 小弟同三位朋友仔入左長洲玩。 日頭都無咩特別 都只不過係周圍行同食 夜晚小弟就連同三位友人入住一間度假屋。難得放假 四丁友就梗係打牌打通宵啦。因為間屋細,所以張麻雀枱就擺左係廚房門口出少少既位,當時朋友a就背住廚房坐,而朋友b就直面廚房而坐。 打到一點左右,洗洗下牌朋友b忽然停哂手,朋友a就問咩事。朋友b就話遲d先同佢講。去到四點幾,朋友b話見唔舒服 就打住咁多先。 臨訓個陣 朋友a 問返朋友b 頭先咩事,忽然間,頭頂綫燈閃左一下,不過我地當無事。一路講落去,原來朋友b見到朋友a後面廚房隻磨砂窗有人影行過。除左朋友b之外,我地都覺得,呢兩條街係住宅多,凌晨一點有人行過買宵夜都唔出奇。不過朋友b解釋,佢話朝早checkin前佢有走過一圈,所以佢知道,間屋係背住一個沙灘仔,其實廚房隻窗對出係啱啱好對住一個沿涯仔。雖然只係得1米高,但至少

sor 打打下唔小心㩒錯發表回覆

但至少唔係就咁水平線行,起碼要爬落去。(呢個位大家明唔明?小弟自覺文筆差) 聽到呢到,小弟同其餘兩名朋友先識驚。當大家係到驚恐緊既時候,我地頭頂綫燈忽然再開始閃,仲要唔係一下,而係不停咁閃。當我哋攬埋一嚿,想放聲尖叫既時候,朋友b大叫左一句:對唔住啊,我哋唔講啦。朋友b講完之後,綫燈即刻無再閃。幾秘之後,綫燈忽然自己熄咗,然後又自己着返。幾分鐘之後我地四丁友見好似無咩事,我哋就沖左去附近一間bar到等天光。到6點幾我哋先敢返入間屋。

執行李仲有一單
話說全程無咩存在感既朋友c就带咗一個細細哋既紅白藍㬵袋準備,大概30cm x 30cm大。因為本身係打算擺用過既衫,所以朋友c係將個袋擺咗係間屋既角落頭。個袋裡面有既都只不過係兩三件衫同褲再加一兩條低褲,再重都不過2~3kg。但係我哋四丁友想走既時候,個袋係重到一個點,就好似你去旅行,買手信將個喼塞到爆晒,然後過20kg個種重量感。諗起尋晚單野,我哋四丁友都覺得邪邪地。我地最後將個袋拖左去一個垃圾桶,擺低咗係隔離就走咗去碼頭,返左港島。
老師以為我唔舒服叫我返屋企休息
半個鐘之後返到屋企就去睇醫生 醫生話我咩無都事

醫生話乜事都無只會出現喺鬼故
射親波醫生都話感冒

我嗰個係家庭醫生唔會呃我
夜晚11點半係到屙緊屎睇表示好驚

上一兩星期先去完布吉 真係乜撚事都冇 夜晚係泳池游水都唔覺有野
有一次全家人去拜山,個日勁熱,然後掃完墓我地就諗住抖陣就走。
跟住我二叔因爲太熱,就除左件衫,跟住挨左落隔離個墳墓到抖涼。之後我老豆就出聲話佢喂唔好挨落人地個墳到啦痴線咩你。之後我二叔勁口臭話人都死左啦驚佢黎搵我咩!
但我好信呢d野於是我都加左句話二叔唔好挨住啦,呢到有櫈仔坐呀。
屌之後最癲既係我二叔望一望個墳,跟住話哇個女人個樣好惡,啤住哂咁!唔挨囉啤咩啤

過兩日佢就出左嚴重車禍,差啲命都無。之後警察去落口供,問佢做咩自己剷上路撞埋去。二叔話佢係見到有個女人捲左入車底佢先會急剎撞左上去,警察同佢講話根本無人捲入去。之後過幾日二叔話佢係醫院晚晚發夢都發返個次撞車,捲入車底個女人個樣越來越清楚 好似佢上次挨住個墳個女人 個車禍係夢入耐仲越來越嚴重,好似想佢死咁

之後搞到我老豆老母要去幫佢買左勁多野去拜人地仲要搵師傅搞啲唔知咩先無事
大家真係唔好亂講野
Live咗
千真萬確親身經歷 長篇 - 隻鬼中意左我

細個(F.1左右)貪玩同d同學玩筆仙點知有隻男鬼中意左我 仲會捉住我隻手畫我個樣寫下字寫表白咁
曾經見過佢個樣(細個成日見到)似係意外死塊面血肉模糊用針線縫過對眼好大佢望住我笑 其實好驚

慢慢佢越黎越過份叫我死然後落去陪佢 我唔肯話以後都唔會再玩你唔好再跟住我
就喺嗰晚我就發高燒醒左全身都係汗 feel到有人大大力摙住我條頸要摙死我咁

我透唔到氣好驚係咁喊求佢放過我唔想死
喺我苦苦哀求左成晚之後佢放左手
第二日我好無精神咁返學
上左2堂又無啦啦發燒仲坐喺到係咁不自覺流眼淚
老師以為我唔舒服叫我返屋企休息
半個鐘之後返到屋企就去睇醫生 醫生話我咩無都事

唯有返屋企精神呆滯咁 到第日再返學去搵老師求助
佢叫左個神父之類咁既女人黎幫我 學校基督教

個女人真係幫我趕走左隻鬼我以為自己無事
點知過左排我知道佢又返左黎 仲一直跟住我 佢會摙住我條頸話我知佢喺到 有時我仲會同佢傾計 答巴士會坐我隔離 全車就full都唔知點解無人會坐我隔離

當一有男人埋我身想追我或者差唔多一齊佢就會想攞我命死摙住我條頸 時間耐左我已經唔驚佢 大嗌摙死我啦!佢就會放手

就係咁 一跟就跟左12年 我一直都拍唔到拖諗住死心
到上年我終於識左而家男朋友佢對我好好仲諗住同我結婚

就喺上年同一時間佢好似真係消失左 可能覺得哩個男仔真係俾到幸福我 雖然佢想我死但我諗佢只不過係中意我唔俾其他人傷害我 希望佢已經投胎搵到住好人家
再見啦唔好再返黎搵我 我好幸福

如果係拍戲既話, 個劇情會咁發展:
蘋果日報頭條: 新婚夜新郎捏斃新娘。。。
小學果陣隻眼發炎 訓之前要查眼膏

咁查過都知唔應該開眼 但去到夜晚我硬係覺得有人係我格黎 就硬硬開少少

咁d影像都係超蒙 因為有層膏

然後我隱約見到有3個人影企左係度
一定唔係我屋企人黎 因為睇番個shape
同埋個頭型 似係陀圓咁...肯定唔係自己發緊夢 同埋第二日問番屋企佢地話好早訓哂

我心諗 係外星人就好
live

我都試過
21歲同ex租間好殘既屋300尺
成日唔見野,但第二朝就出現返
最離譜係 ex洗衫發覺唔見洗成盒洗衣粉
(放洗衣機上面)
跟住我買多盒返黎 用完都係放洗衣機上面
第二朝2盒拍埋一齊在原位。

我喺外國住過間船屋都係咁
成日唔見嘢之後喺第二到出返嚟

試過有條叉電線唔見咗一排,喺梳化到出現返
成條線無嘢綁住,但係好似紮得好靚咁
我平時好少撞到鬼既野。 本身個人太惡樣。

細個太攰訓教有時會有個人郁唔到既情況但我知無鬼。

唯獨有一次唔同。 果次訓左好明顯係有一件野壓住唔係自已郁唔到。 咁我知道有鬼既野, 全身殺意湧出就打柒佢。 跟住郁得番一開眼見到個人形影走左。 雖然聽唔到但feel 到佢有d 恥笑咁走左。
屌你老母唔夠你打走佬。仲要笑
呢個係朋友既經歷
就話曾經起香港一個沙灘露營(好似係沙灘,唔太記得)當時佢同另一個朋友一齊去,去到嗰度仲有另外兩個唔識既女仔,大家都係兩個人所以就一齊玩
去到凌晨2,3點,我個fd聽到帳幕出面有好多人聲,似係有4,5個人圍住佢地個帳幕跑圈,我個fd以為係另外兩個女仔未訓,所以唔為意
到第二日,另外兩個女仔問我個fd:你地尋晚聽唔聽到出面好嘈?
之後大家都有少少驚,但係因為已經朝早,日光日白,佢地就諗住臨走之前游一次水先,點知游游呀,發現好多廢紙飄去岸邊,睇真啲原來係溪錢,嚇到佢地即刻走
應該6-7歲果時,咁我就訓下格床,家姐訓上格,呀哥就自己單人床訓房既另一邊

間房既佈局大概係咁
床 電腦枱 衣櫃 電腦枱 上下格床

有晚急尿責醒,望到有個伯伯挨住衣櫃坐左係房地下度,仲要個頭擰過黎望住我,果下已經好驚,即刻用張被笠住個頭想繼續訓,但我再揭開望下佢仲係唔係度果時,佢都係無郁過咁望住我。

跟住我再笠住個頭,笠笠下覺得自己真係忍唔到篤尿,一係屙,一係賴,但衣櫃對住房門,如果要屙尿一定要經過佢,我即刻喊住大叫我哥 ,佢起身開左燈之後,個伯伯就消失左。過左排同呀媽講佢唔信我。

個伯伯唔係親人,未見過,我屋企果時係新屋村岩岩起好,第一手入去住。
https://youtu.be/tTOARS8FdWI?t=39s?t=39s?t=39s
大家又點睇呢條片?0:39開始
最後佢用手機錄仲誇張

點解外國鬼咁鍾意搬野

夜媽媽見到呢條片嚇到個心離一離啊屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞