一人分享一個''細個靈異經歷''

508 回覆
510 Like 3 Dislike
細個訓覺成日都聽到樓上跌落地下既波子聲 到大個就唔知點解無再聽到

冷縮熱漲呀巴打,我屋企都係咁

唔係話一定係靈異, 但係“冷縮熱漲”, “水管”呢D解釋你諗深D真係解唔通囉。 聽過既都知, ”波子聲“ 有特別既pattern
.........突. 突突突
越黎越密, 但係越黎越細聲, 你諗下真係一粒波子跌落地下反彈先係咁既聲, 乜水管個D個物理結構根本唔會發出咁既pattern 既聲。

係真 我呀婆走左無耐 燒野比佢都聽到
細個訓覺成日都聽到樓上跌落地下既波子聲 到大個就唔知點解無再聽到

唔係話一定係靈異, 但係“冷縮熱漲”, “水管”呢D解釋你諗深D真係解唔通囉。 聽過既都知, ”波子聲“ 有特別既pattern
越黎越密, 但係越黎越細聲, 你諗下真係一粒波子跌落地下反彈先係咁既聲, 乜水管個D個物理結構根本唔會發出咁既pattern 既聲。

鋼筋
唔通個個樓上都有鬼咩

鋼筋
唔通個個樓上都有鬼咩

你係唔係唔識字?唔係話一定係靈異, 但係“冷縮熱漲”, “水管”呢D解釋你諗深D真係解唔通囉
唔係求其作個理由, 推翻左靈異既解釋, 就叫做科學。 科學既意思係你現實觀察既結果要符合你假設個理論。 而家我就係話現實觀察既結果(特特聲個pattern)同你既理論(鋼筋 )唔相符。 你咁本事你又解釋下鋼筋 點樣會出到.........突. 突突突呢個pattern呀

鋼筋
唔通個個樓上都有鬼咩

你係唔係唔識字?唔係話一定係靈異, 但係“冷縮熱漲”, “水管”呢D解釋你諗深D真係解唔通囉
唔係求其作個理由, 推翻左靈異既解釋, 就叫做科學。 科學既意思係你現實觀察既結果要符合你假設個理論。 而家我就係話現實觀察既結果(特特聲個pattern)同你既理論(鋼筋 )唔相符。 你咁本事你又解釋下鋼筋 點樣會出到.........突. 突突突呢個pattern呀

香港著名科學家曹宏威教授就曾在恐怖熱線中,解釋過波子聲可能只是上層水管變動傳來的聲音。由於水龍頭突然的開關,所連接的水管內水壓會驟然變動,管內的食水會產生水錘作用。如果水錘作用很大的話,喉管會震動,當傳到大廈牆身,震動聲便會化成波子掉在地上的聲音。至於聲音清脆的程度,則視乎牆身的物料而定。香港房屋署的刊物亦持此論,指「波子聲」是因為水掣突然開關時,壓力令喉身震動並傳至牆壁所致
http://spi.com.sg/spi-contributions/case-of-marbles-dropping/
係呀全世界啲鬼都鍾意玩波子呀

鋼筋
唔通個個樓上都有鬼咩

香港著名科學家曹宏威教授就曾在恐怖熱線中,解釋過波子聲可能只是上層水管變動傳來的聲音。由於水龍頭突然的開關,所連接的水管內水壓會驟然變動,管內的食水會產生水錘作用。如果水錘作用很大的話,喉管會震動,當傳到大廈牆身,震動聲便會化成波子掉在地上的聲音。至於聲音清脆的程度,則視乎牆身的物料而定。香港房屋署的刊物亦持此論,指「波子聲」是因為水掣突然開關時,壓力令喉身震動並傳至牆壁所致

我知係曹宏威條撚樣講先既, 所以先越傳越“權威”。 但係所謂 water hammer, 只係會”隆“一聲, 好似行雷咁, 係唔會發出好似波子咁既 仆, 仆 仆聲。
你下面個篇英文, 俾左幾個解釋。

2) Marble sound may due to expansion and contraction whereby the contractors leave little ball bearings inside the floor in between the stories. So during expand and contract, the little metals balls start jumping and moving due to air circulation. And this is necessary so as to prevent cracks.

8) Engineers had placed marble-liked things into the water pipe while they build to ensure the smooth flow of the water. So sometimes when you do hear it, its most probably due to them. Perhaps we hear them more at night due to the silence associated.

我接受呢 2 個係有機會發出波子聲, 而且他既解釋, 係會有聲, 但係唔係波子。 但係呢2個解釋都唔乜野係“冷縮熱漲”, water hammer。

所以我話, “冷縮熱漲”呢個解釋根本唔科學, 因為佢解釋唔到現實觀察得到既結果
第一件事其實係呀媽話返俾我知 我冇印象
學識講野冇耐 個陣住西貢啲獨立屋
夜晚就訓個陣 我冇啦啦喊
呀媽就問我咩事啦
我同呀媽講:「床尾坐左個紅衫姐姐」
嚇到我媽講哂粗口

第二件事係發生係小學一年班個陣
岩岩搬新屋 但係冇lift要行樓梯
咁岩就係住頂樓
每次行到尾二個條樓梯既轉角位
都會見到個黑影 冇樣 但望落身形似呀叔呀伯咁
佢個方向係面向對面樓
呀婆同呀媽就決定買野燒俾佢 希望佢唔好搞我

呀婆好信呢啲野 成日話我有陰陽眼 細個就睇到污糟野
但大大下又冇再睇到
自己一個係屋企
無啦啦間房有好大鼻鼾聲
嚇到我匿左係廁所半個鍾

樓上樓下咋?

頂, 呢個笑片黎喎
我記得有次同屋企人去咗惠州玩,跟個啲美食團去啦。跟著好早就返到酒店,啲人又去咗玩水又剩。咁我姑姐同阿媽就帶咗我同我阿妹去遊戲室玩。其實一入酒店我就勁唔舒服,覺得好陰森咁。去到遊客室玩咗陣,見到有間房仔,又好奇入去睇下。入到去開始個頭勁暈,跟著諗住好唔舒服去搵阿媽佢哋,點個全部唔見人,得返我一個。周圍熄曬燈咁,咁我諗住啲人話係游泳池到玩緊野啦,咁就行出去泳池個邊(房仔有對門可以行出去泳池)。行出去見到走廊無人,泳池無人個天勁暗,就知道唔多對路。即刻行返入房仔,係咁又祈禱又話有怪莫怪。無幾耐個頭開始唔暈,我阿媽突然出現咗係個房仔門口話做咩嗌極我唔應。我問佢做咩頭先唔見咗佢哋,搵咗佢哋好耐。我阿媽個答案即刻嚇咗我一跳,佢話佢哋無走過。然後我即刻呆咗,可能阿媽都知唔對路,即刻同姑姐帶返我哋上房抖。後尾我舅母去完返嚟講返,話佢朋友講佢知,原來個間酒店好邪,佢朋友都撞過野我就明白我都應該係撞咗野然後唔知去咗邊度。
中三暑假參加左學校去四川嘅義工旅行 好似七日六夜 所以中間轉左兩次酒店 頭幾日住個間好正常無撞野 但之後有一日轉左去另一間訓一晚 我地循例都會敲門先 我一入到去 就感覺好唔舒服 有張小sofa係窗邊 有塊鏡對住張床 到左訓覺 我訓近牆個張 朋友訓對出 係我將近訓著嘅時候 眼前突然閃左個畫面出黎 有四隻手 上下左右咁 閃左閃 我即刻嚇到抽筋 跑左去同個fd訓左陣先訓得著 到e加都唔知係瀨野家心理作用
話說應該係大約四至五歲倒既事,我對果陣既記憶比較模糊,但唯獨對呢件事印象特別深刻。

記得當時老豆老母嗌左場大交,將枱上既所有野都掃哂落地。我本身係房到,聽到咁大聲就好驚咁行出去望下。咁我間房門就係對住老母間房既所以我一出去就望到老母訓左係張床,我行過去先發現阿媽塊面發哂黑,應該話成個人近乎灰黑色,於是我就猛咁問阿媽咩事,我好記得當時佢係完全唔理我。

當呢件事維持左十零秒後,啊爸聽到就走過黎問我發生咩事做咩係咁嗌阿媽,我就同佢講阿媽好似病左訓左係到。啊爸望到間房就即刻帶左我出街,事後聽先話原來阿媽一早出左去唔係屋企...

會唔會係你老豆帶左個黑妹番來啪 比你老母捉到係到
嘈交 條黑妹仲訓左係床

做乜姐你

2.同之前D post有D似,事發之前一日啊爸啊媽過左澳門,話左九點先返,成間屋得我,大佬,家姐,咁我好天真地如常訓教。
到左事發當日,我七點鐘被隔離條友整醒左當時我訓出面佢靠牆,我背向佢,咁我用腳"了"佢幾下佢縮,咁我用手掙撞佢佢又縮,咁我似為啊爸啊媽早左返就轉個人向佢,我見佢用張被com過頭見唔到啊爸定啊媽就用手拉開張被,一拉開,有個陌生人,灰白色對住我笑,當時即刻轉返面,縮埋一舊同埋急屎!!
頂到我家姐起身返學,我即時衝去我啊媽間房,開柜通拎左份波羅蜜多心經出黎,打開再沖返入房放落枕頭低,再縮埋一舊,繼續急屎!!
頂到我大佬起身叫我打機,一路忍到啊媽返黎先呵屎同睇下灰色人走左未。
因為我大佬唔俾我開門呵屎。好記得當日係正日七月十四。

你第二個1999

咁你邊撚到唔明丫屌你!

頂到我家姐起身返學,我即時衝去我啊媽間房,開柜通拎左份波羅蜜多心經出黎,打開再沖返入房放落枕頭低,再縮埋一舊,繼續急屎!!
頂到我大佬起身叫我打機,一路忍到啊媽返黎先呵屎同睇下灰色人走左未。

腦補都補唔到

2.七月十三啊爸·啊媽過左澳門,話左第二朝九點先返,成間屋得我,大佬,家姐,咁我好天真地如常訓教。
七月十四當日,我七點鐘被隔離條友整醒左,當時我訓出面佢靠牆,我背向佢,咁我用腳"了"佢幾下佢縮,咁我用手掙撞佢佢又縮,咁我似為啊爸啊媽早左返就轉個人向佢,我見佢用張被com過頭見唔到啊爸定啊媽就用手拉開張被,一拉開,有個陌生人,灰白色對住我笑,當時即刻轉返面,縮埋一舊同埋急屎!!小朋友驚係會急屎既。
一路好驚全身流汗,另一方便忍住舊屎,呢個情況我一直頂到我家姐起身返學大约七點鐘,我見家姐起左身隻鬼都無攪我,咁我用盡我既勇氣,即時衝去我啊媽間房,開柜可通拎左份波羅蜜多心經出黎,打開再沖返入自己房放落枕頭低,諗住收佢皮,但又好驚隻野發現我起過身,咁我就訓返之前果個床位,再縮埋一舊,繼續急屎!!家姐大約十五分鐘之後返左學。

又KEEP住之前果個急屎,流汗又驚既情況,頂到我大佬起身大約九點鐘叫我打機,我起左身打機,又驚又急屎,一路忍到啊媽返黎先可以呵屎同睇下灰色人走左未。
lm
呢個post呢 好撚夠頸
主要分左兩種人 一種呢 就係好正常既連登仔 打字正常 成篇野 好通順 好好睇 睇落好舒服

一種呢 on撚99 好似小學生上黎打字咁
完全唔知佢打緊乜柒 又唔順 又錯字咁 睇撚到人扯火

2.同之前D post有D似,事發之前一日啊爸啊媽過左澳門,話左九點先返,成間屋得我,大佬,家姐,咁我好天真地如常訓教。
到左事發當日,我七點鐘被隔離條友整醒左當時我訓出面佢靠牆,我背向佢,咁我用腳"了"佢幾下佢縮,咁我用手掙撞佢佢又縮,咁我似為啊爸啊媽早左返就轉個人向佢,我見佢用張被com過頭見唔到啊爸定啊媽就用手拉開張被,一拉開,有個陌生人,灰白色對住我笑,當時即刻轉返面,縮埋一舊同埋急屎!!

你第二個1999

咁你邊撚到唔明丫屌你!

腦補都補唔到

2.七月十三啊爸·啊媽過左澳門,話左第二朝九點先返,成間屋得我,大佬,家姐,咁我好天真地如常訓教。
七月十四當日,我七點鐘被隔離條友整醒左,當時我訓出面佢靠牆,我背向佢,咁我用腳"了"佢幾下佢縮,咁我用手掙撞佢佢又縮,咁我似為啊爸啊媽早左返就轉個人向佢,我見佢用張被com過頭見唔到啊爸定啊媽就用手拉開張被,一拉開,有個陌生人,灰白色對住我笑,當時即刻轉返面,縮埋一舊同埋急屎!!小朋友驚係會急屎既。
一路好驚全身流汗,另一方便忍住舊屎,呢個情況我一直頂到我家姐起身返學大约七點鐘,我見家姐起左身隻鬼都無攪我,咁我用盡我既勇氣,即時衝去我啊媽間房,開柜可通拎左份波羅蜜多心經出黎,打開再沖返入自己房放落枕頭低,諗住收佢皮,但又好驚隻野發現我起過身,咁我就訓返之前果個床位,再縮埋一舊,繼續急屎!!家姐大約十五分鐘之後返左學。

又KEEP住之前果個急屎,流汗又驚既情況,頂到我大佬起身大約九點鐘叫我打機,我起左身打機,又驚又急屎,一路忍到啊媽返黎先可以呵屎同睇下灰色人走左未。

屌你老母死返5p啦
呵乜撚屎呀

仲要殘體字,又1999
竟然比我有live嘅一日
唔恐怖

爺爺死左
唔知幾多日後我發夢
我要送禮物比爺爺 但爺爺死左送唔到
突然爺爺把聲係牆同地下嘅垂直連接位出現
我走過去扒係地
係條縫到見到爺爺
伸盡隻手遞份禮物比佢
最後送到
老老實實我覺得呢個係真報夢
因為我一直好後悔冇用盡時間陪佢

講起報夢

話說公公十幾年前過身 一直都冇報過夢比我
係間唔中會報夢比我屋企人
咁我屋企幫公公係青松觀起左個靈位
佢地年年都會抽時間上去拜佢
咁我大左開始返工之後就冇乜時間拜佢
直至幾年前有一晚佢突然報夢比我
夢入面既我仲好細個 佢抱起我同我玩 玩玩下佢同我講好凍
抱起我果陣我留意到佢塊面瘀左一達
咁我醒左都唔係好為意
同屋企人講返同形容完佢外表 先知公公真係報夢比我
之後果個星期搵日返完夜一朝早就衝左去拜佢

公公我真係好掛住你呀
話說應該係大約四至五歲倒既事,我對果陣既記憶比較模糊,但唯獨對呢件事印象特別深刻。

記得當時老豆老母嗌左場大交,將枱上既所有野都掃哂落地。我本身係房到,聽到咁大聲就好驚咁行出去望下。咁我間房門就係對住老母間房既所以我一出去就望到老母訓左係張床,我行過去先發現阿媽塊面發哂黑,應該話成個人近乎灰黑色,於是我就猛咁問阿媽咩事,我好記得當時佢係完全唔理我。

當呢件事維持左十零秒後,啊爸聽到就走過黎問我發生咩事做咩係咁嗌阿媽,我就同佢講阿媽好似病左訓左係到。啊爸望到間房就即刻帶左我出街,事後聽先話原來阿媽一早出左去唔係屋企...

補充一下當時''阿媽''隻眼係望實我

巴打父母係咪搬咗入去間屋先開始吵架

呢個post呢 好撚夠頸
主要分左兩種人 一種呢 就係好正常既連登仔 打字正常 成篇野 好通順 好好睇 睇落好舒服

一種呢 on撚99 好似小學生上黎打字咁
完全唔知佢打緊乜柒 又唔順 又錯字咁 睇撚到人扯火

呢個都算,我原本係想聽下細個嘅靈異經歷,
但係其實好多人都離晒罩...

你第二個1999

咁你邊撚到唔明丫屌你!

腦補都補唔到

屌你老母死返5p啦
呵乜撚屎呀

仲要殘體字,又1999

真心借問聲邊粒字殘體呢又?

你第二個1999

咁你邊撚到唔明丫屌你!

腦補都補唔到

屌你老母死返5p啦
呵乜撚屎呀

就當我唔識字
咁"呵"屎應該點寫呢?
上面條友唔知咩又屙屎又急屎 真係完全唔知佢打緊咩
係咪諗住咁樣會好笑啲定點
睇到都覺得柒
縮埋一舊,同埋急屎!!
縮埋一舊,繼續急屎!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞