一人分享一個''細個靈異經歷''

508 回覆
510 Like 3 Dislike
第2個經歷係由我家姐講出黎
識我既人唔好起我底

2: 黑白無常

幾年前家父身體欠佳,佢話想返大陸葬
結果成個暑假就返左大陸陪家父渡過最後日子

講下間屋少少背景
十分殘舊既屋,玻璃亦係大陸人好鐘意用果種黑媽媽既玻璃
大陸間屋有兩層連天井,我地兄弟姊妹訓上層地下,家父行動不便訓下層同呀媽

講返先,我家姐一直以黎都見到班 兄弟

去到暑假中段,呀爸有日夜晚好大聲嘈醒左我地
我地落到去呀爸一改平時既暴躁,好冷靜同好精神咁同我地講,呀嫲黎左探我(呀嫲已過身),仲有牛頭馬面黑白無常
我地安慰佢話邊有咁快黎探你(其實都知呀爸就快唔得)

擾攘完一輪就返左上層訓
我地係望住上層玻璃門口訓
訓到兩三點左右,家姐想叫醒我,但我好眼訓無理佢
但果段時間feel到地板好凍,好寒
我家姐訓我格離,我feel到佢上半身起左身,好似望左d野咁
我訓住咁叫佢快d訓啦就無理

到第日早上,呀爸無啦啦同我交代身後事,要好好照顧呀媽
佢一直眼望佢房門口
無講野,半個鐘後就無氣息

如是者去到守孝果陣(親人係呀爸棺材格離守住,守3日)
家姐冷冷然咁同我講

就係果日佢叫我起身果陣,佢係因為見到玻璃門到有兩個黑影(月光係透過天井直射我地玻璃門)
兩個黑影好搞笑
一高瘦,一矮肥

但佢地就好似小朋友咁蹲左係到望住我地
我家姐好不安就一直望住佢地
佢地亦無想走既意思
到我家姐頂唔順訓返底,眼尾偷望一下佢地就走左
而咁岩第日呀爸早上就唔得了

Sorry for 件事太長,如果阻到其他巴打睇文既唔好意思

我婆婆走個時都係咁望個鐘同門

我爺爺走前一星期見到個後生仔一直蹲在他旁邊
live左

最近果次 亦都係唯一一次,係喺曼谷一間幾舊下嘅五星級酒店,一入到間房其實都覺得有啲唔妥,種感覺好唔舒服好驚,尾2房黎, 尾房本身係我朋友同佢男朋友住,佢哋話唔要尾房所以換左,頭一兩晚都好地地,得少少聲,到第三晚唔知發生咩事,我男朋友話見到窗出邊有白色霧影,但係我見唔到,之後係夜晚瞓覺嗰陣,個廁所係咁沖廁,又開水龍頭,又開花灑,又有啲窗簾喺度拉拉下嘅聲,好鬼嘈,之後我又驚到瞓唔着,但係男朋友就瞓到豬咁,第二朝問返佢話佢都聽到,不過唔理 同埋唔知關唔關事 第日一落到lobby,爆屎渠 勁臭
live
我之前係到講過,再講

事源同我同我老婆+我表妹同佢條仔4個人去台灣玩
但個時係旺季所以好多酒店full book曬
最後找到東大飯店仲有位先book酒店同機票

當日入住已經覺得間野好暗,到比房個時仲要係尾房同尾2房
我老婆已經好想換但換唔到,因為都full book曬所以換唔到
咁最終表妹個pair就住尾房我地住尾2

個幾日都無咩野,係晚上訓覺個時老婆成日都訓得唔好,要我抱住佢先訓到

到最後一日走個時我地執行李,會小心咁睇清楚有無留野未執
到檢查完搭車去到機場,老婆先發現佢唔現了腳鏈+粒玉(佢話佢帶了好多年)
仲要好記得玩個幾日同臨走個時檢查都仲係到
咁我就安慰佢話可能佢幫你擋了一劫呢
唔好唔開心啦(咁佢又好樂觀咁相信了)

咁第2日返到公司,我派手信個時,有個同事問我住邊,我話東大飯店
佢地即時呆了一下話個間野好撚邪你地都唔怕死入住咁我就話無計啦,無酒店,之後講返最尾個日發生咩事之後,佢都同我講可能真係粒玉幫佢擋了劫

再之後過幾日我地4個去食晚飯
問返表妹佢地玩個幾日有無發生乜事
佢地就話佢地第一,2晚都無咩野
但到臨走個晚就中招,佢尾房 隔離係逃生門,照常理晚上唔會有人上上落落,係個晚聽到19幾人不停又上又落
佢條仔係個 d好有殺氣ga人,但都feel到好唔舒服,我表妹就個晚比鬼壓,同返到來小病一場

利申:台灣最猛係君酒店
識我聽過我講嘅請勿起底
小四五放學果陣已經係自己行番屋企,有日行行下番屋企前面突然嘭一聲巨響,原來有人跳樓就跌正係距離我大約四五個身位前
仲好記得D肢體係變晒形,大髀骨仲要open fractured 咁插穿左出黎,最大問題係果時佢塊面仲係望住我果面,我仲要完全係同佢四目交流果隻⋯
仲係小朋友嘅我緊係好驚咁跑番屋企話比屋企人聽喇,咁講完都算喇以為無事嫁喇,點知最恐怖嘅事就黎喇⋯⋯
咁我細個住果到間房,張床係望到屋企個正門嘅,果晚訓訓下突然醒左,但係成身都郁唔到,叫又叫唔出聲,個頭仲要望住個大門口,睇住果個跳樓嘅人,打開我個鐵閘,慢慢用變晒形嘅肢體,仲要有隻腳D骨係插晒出黎咁行去我面前,面貼面咁用雙眼望住我雙眼!
仲要連續係咁樣三晚!係三晚呀!
每次一去到我面前我就緊係嚇到大叫喇,但係又每次都同時郁得番,「佢」就會突然唔見左,究竟真係佢番黎搵我定係我自己發惡夢就我都唔知,但係我之後就大病一場就咩都見唔到喇,個人仲變到好撚大膽

其實我有時都唔明
啲人自殺完
點解要去嚇人/搵替身
明明係佢地自己簡嘅
lm
It
分享一個唔算係我親身經驗嘅經驗

大學留學Year 2嗰年嘅時候同ex一齊住
有一晚 我去咗朋友屋企玩冇返去訓
咁ex就自己一個訓 第二朝好早返到去
佢竟然醒咗(平時佢訓到2 3點先醒)
佢話佢發咗個好恐佈嘅夢 嚇醒咗就訓唔返(佢份人好大膽)

----夢境開始----
Ex公公黎咗我地房探我地 佢坐咗係我地張床尾傾計
咁我地張床隔離塊牆唔知點解就多咗塊鏡 現實中係冇嘅
我ex就望向塊鏡 塊鏡就影射到我地張書枱
佢見到一個好似我嘅女仔坐咗係我張櫈上面
披頭散髮咁全身震晒咁
----夢境結束----

佢就嚇醒咗 佢話個夢比佢嘅感覺好恐佈所以佢好驚
咁佢就同佢婆婆講咗 佢婆婆有陰陽眼 又識做啲法事
婆婆就叫我地迴避吓先 佢請咗個過咗身嘅前輩上黎問
話我地住嘅地方近醫院 比較唔乾淨
可能有「人」想話比我地知佢地嘅存在

之後就叫我地出返去 企定定
佢婆婆就攞啲野一邊圍住我地fing 一邊狂打C egg
然後比咗條水晶鏈我地 叫我地帶係身
同埋一包米 話帶返房灑係地下然後狂dum地
仲有一張符要攝係枕頭底
之後ex就冇發過惡夢

到而家讀完書返左黎我都仲有攝住張符
第一個
細個住係阿婆到
樓下有個公園仔 成日經過阿婆都會拉我行快啲
但我成日想過去玩
因為啲氹氹轉同千秋會慢慢自己郁 好似好得意
直到有一次係我衝左埋去個氹氹轉 我阿婆拉我走
我回頭先見到
個滑梯格離有個紅衫女人對住我笑 係到揮手 條頸係已經斷左 90度釣住係個身
滑梯上面有個白衫細路無表情 係下面sir上去
Sir完就會再重覆
我望到呆左 不過唔知個陣做乜尻會行番過去
我阿婆勁快抱走左我

正所謂,呀婆走得快,一定有古怪
第一個
細個住係阿婆到
樓下有個公園仔 成日經過阿婆都會拉我行快啲
但我成日想過去玩
因為啲氹氹轉同千秋會慢慢自己郁 好似好得意
直到有一次係我衝左埋去個氹氹轉 我阿婆拉我走
我回頭先見到
個滑梯格離有個紅衫女人對住我笑 係到揮手 條頸係已經斷左 90度釣住係個身
滑梯上面有個白衫細路無表情 係下面sir上去
Sir完就會再重覆
我望到呆左 不過唔知個陣做乜尻會行番過去
我阿婆勁快抱走左我

個公園仔喺邊度?
8,9 歲同fd去打羽毛球
打打下落雨,望到個地比雨淋濕緊
咁我同個fd就即刻跑去避雨啦,
點知跑到涼亭另轉頭望
根本冇落雨 我地行返羽毛球場,
個地都冇濕,但個陣我地好肯定係落雨黎

呢單冇鬼,但幾靈異,有冇巴打解答到

可能係平衡世界或者關於matrix嘅嘢
有一次有個親戚過左身,咁我都有去殯儀館送佢。嗰陣我著短褲,坐係到嗰陣冇啦啦有人摸我腳眼位,但我即刻望後面,但只係我呀叔,而且佢係坐係我斜後面,冇可能偷摸完我又可以縮得咁快。咁我就冇理佢,幾十秒後又俾人摸一下同一個位置,之後我即刻去燒下衣紙,之後就冇事。
勿相認
由細到大都會突然聽到好似鐘聲嘅“滴答滴答”聲
但又唔係一秒一下咁
而係好密嘅“滴答”聲
通常係冇啦啦響幾秒又冇左
有時幾個月都冇有時一日出現幾次
每次聽完之後三日內一定會啲唔好嘅野發生
例如唔見銀包,壞電話都係小事
有次聽完之後即日女朋友話分手
咁多年都唔知係咩事
聽過我分享,勿認

講幾個親身經歷

本人唔係成日見到,都只係間唔時見到,過後先發現個種

1) 以前中學會返Pastime,凌晨收鋪返屋企,個陣農曆7月,搭lift返屋企,入到去,我撳閂門,佢就開門,開合左3次,我就知又黎料,咁我出返lift,望住佢去左7樓,而我住5樓,已經唔係第一次咁,所以我出lift行上樓。個看更仲同我講無野既,以前試過又係7月,佢又係停7樓,我慣性睇信,去到門口先發現唔係我個層

2) 又係7月,公屋有前後門,我落車位近後門,所以每日都係行後門返,當晚我去到lift大堂既時候,我就見到正門有一個人穿過門入黎,呢次係我第一次好快意識到佢唔係人,因為佢周邊有一坫坫黑氣,佢全身黑西裝,面係發青光,眼只有黑眼珠,我心知不妙,即刻入lift閂門,入lift前見到入邊有2女1男,我企門口,一入lift門就feel到有人經我背後鼠左入黎,我正正企lift門,佢就係我隔離,我望住lift門反光,見到我身後係2女1男,隔離個件lift門反影唔到,標哂冷汗,到左5樓,9衝返屋企,入門前再望一望,好彩無跟黎,過左2日就有人跳樓.....

3) 有次落街接女朋友去我屋企食飯,又係行後門,係遠處見到有個女人好怪,雖然好遠,都feel到有問題,因為見親個啲朋友,都好似有種吸引力,要你注視到佢咁,咁個女人向我個邊方向一路行,行到大約2米距離,我發現佢個左邊頭蓋係打開左,見到個腦,仲流緊血,我心諗做完手術可以唔封,就咁出街,咁我前面有3個女仔,我望一望佢地反應,我先發現佢地係睇佢唔到,個下我先知,又見到啲朋友仔,返到屋企同我屋企人講,老豆輕輕句,尋日隔離棵樓有個女人跳樓........

你住邊?

屯門友愛
勿相認
但又唔係一秒一下咁
而係好密嘅“滴答”聲
咁多年都唔知係咩事

死神?
勿相認
但又唔係一秒一下咁
而係好密嘅“滴答”聲
咁多年都唔知係咩事

死神?

如果係我諗而加都覆唔到你
勿相認
但又唔係一秒一下咁
而係好密嘅“滴答”聲
咁多年都唔知係咩事

我張床隔離都有個鐘
反而有時係無啦啦聽依D鐘既滴答滴答聽得好清楚

但好多時根本係聽唔到就訓著,就算訓唔著都冇話聽到聲

但某幾個夜晚會發覺個鐘好響好響既滴答,唔知咩事

唔知關唔關事,因為我條眉好粗,所以都比較難遇到靈界朋友

不過有D唔知算唔算遇到

有一年17歲,做暑期工幫公司送文件去紅磡唔知乜街,咁D同事話要轉小巴既,我走左去車站度搵,結果唔知做乜自己係忘我既情況下行左一隻腳出車站馬路,即係個巴士總站係有兩條線,靠右果條打直泊左兩架巴士,我就由靠右想行去對面,由兩架巴士中間咁穿出黎,但我唔知點解當時我係冇聽歌既情況下完全唔睇車就衝出去,之後有架巴士衝緊出黎停得切,岩岩好停係我面前,個巴士佬狂炳我話我想死行遠D,我果陣唔知點解好似冇感覺WFC咁同佢講,知道,唔好意思,我冇心

冇記錯果日係農曆七月十三,然後夜晚番去仲開電腦邊聽歌邊打機,當年我靜係聽側田同EASON,但唔知點解播播下歌有女人唱歌,仲要係其他我唔識同冇聽過既歌,好似好懷舊古典味咁,我停左側田把聲,發現把女人聲仲係度,咁我再將電腦所有開緊既網、GAME都熄哂,但把聲依然係度唱緊

但好離奇,當年由於打機既關係,我係用HEADPHONE既,我用HEADPHONE聽,HEADPHONE係有女人唱歌聲,但電腦喇叭就冇聲,當年個喇叭都係買左幾日,冇乜用過,肯定唔係壞

之後嚇到即刻衝入房訓,過兩日先用電腦,就冇事

聽阿爸阿媽講,我細個成日夢遊發癲,但我細個果陣都唔知發生咩事,由細到大成日搵野都係搵唔到,其他人一去搵就發現原來根本係好當眼既位,但我明明搵左幾次

有時係我間房會聽到好多雜聲,例如好凌亂好多人傾計吱吱噚咁,但一出房乜聲都聽唔到,總之只要靜,有時就會聽到一D雜聲,有時一個人係屋企沖涼,好似聽到有人番黎,入左書房撳緊MOUSE咁,但沖完出黎發現乜人都冇得我一個,有時又會聽到地板好似係有人行過果種「咔勒咔勒」聲,好似有人行緊咁,問屋企人聽唔聽到,阿爸阿媽都話聽唔到,話可能住低層會收到好多其他聲,我都唔知邊樣真,不過由細到大,小事既運就好撚差,大事既運算OK,起碼大病死唔去,冇乜大意外咁,但搭巴士成日撞車壞車,搭輕鐵壞車、番學考試搭香港線搭到有人打交要停左一陣車等等啦,搭巴士旅遊巴撞車壞車次數加埋應該超過10次,所以近5-6年我基本上一年都搭唔到5次巴士
勿相認
但又唔係一秒一下咁
而係好密嘅“滴答”聲
咁多年都唔知係咩事

我張床隔離都有個鐘

不過有D唔知算唔算遇到

有一年17歲,做暑期工幫公司送文件去紅磡唔知乜街,咁D同事話要轉小巴既,我走左去車站度搵,結果唔知做乜自己係忘我既情況下行左一隻腳出車站馬路,即係個巴士總站係有兩條線,靠右果條打直泊左兩架巴士,我就由靠右想行去對面,由兩架巴士中間咁穿出黎,但我唔知點解當時我係冇聽歌既情況下完全唔睇車就衝出去,之後有架巴士衝緊出黎停得切,岩岩好停係我面前,個巴士佬狂炳我話我想死行遠D,我果陣唔知點解好似冇感覺WFC咁同佢講,知道,唔好意思,我冇心

冇記錯果日係農曆七月十三,然後夜晚番去仲開電腦邊聽歌邊打機,當年我靜係聽側田同EASON,但唔知點解播播下歌有女人唱歌,仲要係其他我唔識同冇聽過既歌,好似好懷舊古典味咁,我停左側田把聲,發現把女人聲仲係度,咁我再將電腦所有開緊既網、GAME都熄哂,但把聲依然係度唱緊

但好離奇,當年由於打機既關係,我係用HEADPHONE既,我用HEADPHONE聽,HEADPHONE係有女人唱歌聲,但電腦喇叭就冇聲,當年個喇叭都係買左幾日,冇乜用過,肯定唔係壞

聽阿爸阿媽講,我細個成日夢遊發癲,但我細個果陣都唔知發生咩事,由細到大成日搵野都係搵唔到,其他人一去搵就發現原來根本係好當眼既位,但我明明搵左幾次

有時係我間房會聽到好多雜聲,例如好凌亂好多人傾計吱吱噚咁,但一出房乜聲都聽唔到,總之只要靜,有時就會聽到一D雜聲,有時一個人係屋企沖涼,好似聽到有人番黎,入左書房撳緊MOUSE咁,但沖完出黎發現乜人都冇得我一個,有時又會聽到地板好似係有人行過果種「咔勒咔勒」聲,好似有人行緊咁,問屋企人聽唔聽到,阿爸阿媽都話聽唔到,話可能住低層會收到好多其他聲,我都唔知邊樣真,不過由細到大,小事既運就好撚差,大事既運算OK,起碼大病死唔去,冇乜大意外咁,但搭巴士成日撞車壞車,搭輕鐵壞車、番學考試搭香港線搭到有人打交要停左一陣車等等啦,搭巴士旅遊巴撞車壞車次數加埋應該超過10次,所以近5-6年我基本上一年都搭唔到5次巴士

鬼揞眼
勿相認
但又唔係一秒一下咁
而係好密嘅“滴答”聲
咁多年都唔知係咩事

我張床隔離都有個鐘

不過有D唔知算唔算遇到

鬼揞眼

成日俾老母屌搵野唔搵清楚啲

我一個搵果陣根本就冇

一多個人搵就會發現係當眼位好整齊咁擺係度
勿相認
但又唔係一秒一下咁
而係好密嘅“滴答”聲
咁多年都唔知係咩事

死神?

蜘蛛感應
勿相認
但又唔係一秒一下咁
而係好密嘅“滴答”聲
咁多年都唔知係咩事

死神?

蜘蛛感應

乜野嚟
勿相認
但又唔係一秒一下咁
而係好密嘅“滴答”聲
咁多年都唔知係咩事

我張床隔離都有個鐘

不過有D唔知算唔算遇到

眉粗關見唔見鬼咩事

有D人話有殺氣喎

好多說法,黑警內部就話佢地支槍同埋男人既身體都可以嚇到最普通既鬼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞