一人分享一個''細個靈異經歷''

508 回覆
510 Like 3 Dislike
中學時期,可能時運低或者自己成日衰多口,話想見鬼之類既說話,一個月只少日日都被鬼壓,維持左兩三個月。

被鬼壓既時候試過被鬼叫我個名,吹我耳仔。
有一次,見到有兩隻野企定定望住我,一個大黑影一個半空浮緊既面具。

比較深刻既係,感覺到有野坐係我肚上面,因為已經壓到覺得悶,次數真係多到煩,心入面係咁諗「屌你老母臭閪仆街,係就激烈啲啦」,即刻被野叉住我條頸係咁搖,搖撚到成個人天旋地轉,搖既速度好似坐緊過山車,即刻講「對唔住,大佬」再念南無阿彌陀佛。

咩事
中學時期,可能時運低或者自己成日衰多口,話想見鬼之類既說話,一個月只少日日都被鬼壓,維持左兩三個月。

被鬼壓既時候試過被鬼叫我個名,吹我耳仔。
有一次,見到有兩隻野企定定望住我,一個大黑影一個半空浮緊既面具。

比較深刻既係,感覺到有野坐係我肚上面,因為已經壓到覺得悶,次數真係多到煩,心入面係咁諗「屌你老母臭閪仆街,係就激烈啲啦」,即刻被野叉住我條頸係咁搖,搖撚到成個人天旋地轉,搖既速度好似坐緊過山車,即刻講「對唔住,大佬」再念南無阿彌陀佛。

巴打真係好多口

留名睇文
見過親戚先人相對住我笑
屋企觀音笑

驚既係呢幾年先有
我有時訓覺,熄咗燈合埋眼之後,
會feel到有嘢想拎走我張被走,
如果我冇蓋被,會feel到有嘢拎起我隻手,
咁我都唔係咩細膽嘅人,
feel到有嘢搞我更係第一時間想開返眼睇下有乜嘢搞緊我,
通常我意識好清醒,不過想郁果陣會成個身變得好冇力,要勁用力掙扎個人先郁到,郁得返開眼之後例牌見唔到有嘢啦。

又有時訓覺張床唔知點解會自己震,震到好似地震咁,初頭一次我以為係我個身震緊,之後幾次我好用力縮埋一舊固定個人,都係震緊。

以上到依家都間唔中發生,頂我訓緊覺好心就唔好搞我啦
細個撞過好多次嘢,不過下次先講
今次講近排嘅事,
有日我揸架車去觀塘啲倉廈攞翻件貨,
無記錯就三樓嚟,我見多人搭lift,
心急唔想等就去行樓梯,
點知行到一樓發現無燈,窗又無
黑媽媽,咁唔通行翻落地下咩
拿拿聲開部手機電筒照住行埋上去囉
果陣未知驚,因為下晝時間
行多兩部,踩到有水
我就講左句 : 屌你老母,濕撚過閪
差唔多行到上三樓,我好似俾啲嘢click
爭啲仆左喺到,攞完貨走都未知咩事
就喺果晚收工揸車翻去,天黑左,
冷氣凍到我要開窗
行行下無神神搶呔炒車,total loss
我細個大約4~5歲奶過野
有次執咗個好新淨嘅雞毛掃返屋企
當晚就發惡夢
見到有人(咁多年黎都覺得係自己)訓咗係鐵床上面(電視見到驗屍用果種床)
之後旁邊就企咗一個長髮紅衫女

第二日起身同呀媽講 即刻丟咗佢
之後就再冇發惡夢
太婆年近百歲 身體都幾差 平時食極少嘢
咁有一日去飲茶啦 太婆無啦啦食慾大增 包又食幾個點心又食好多粒 仲成日望住天花板係咁鳩笑
我嗰陣時仲問老豆今日太婆做乜咁好胃口
結果嗰日太婆就走咗

迴光反照?
信唔信由你
其實就早個排嘅事,小弟就住元朗
日日收工都係收凌晨,早個排有幾日落好大雨
咁我每日收工都行振X花X右手邊有條小路返入村嘅
個日應該日頭落得太大雨,啲電線短路所以搞到成條路啲燈唔着
咁日日都行,行開行熟無都出過咩事所以就照行返條小路(行返出小小就有大路,好多路燈)
咁個條路路口就有間屋嘅,好正常,唔係啲咩無人住嘅廢屋
咁個日就得番路口屋呢度有燈同行到尾先有街燈
咁我就開住手機閃光燈咁行
行到半路正常反應咁望一望後面就見到路口屋個度有個人企咗喺度
因為環境好黑同埋得路口小小光所以剩係見到一個黑色人形
個下真係嚇到個心都停咗下
之後唔敢望返後就急急腳咁行
行到出大路我望返轉頭又唔見有人出嚟(路尾係分叉路)
之後就無為意就返咗屋企
第二日仲要感冒
而家諗返都希望個日後面個嗰係人嚟
sor for 1999
留名
咁我都唔係咩細膽嘅人,
通常我意識好清醒,不過想郁果陣會成個身變得好冇力,要勁用力掙扎個人先郁到,郁得返開眼之後例牌見唔到有嘢啦。

又有時訓覺張床唔知點解會自己震,震到好似地震咁,初頭一次我以為係我個身震緊,之後幾次我好用力縮埋一舊固定個人,都係震緊。

我張床都會有時左右搖

我都好肯定因為我好清醒而且試過好多次,但其他野好似冇乜唔妥
咁我都唔係咩細膽嘅人,

我張床都會有時左右搖

我都好肯定因為我好清醒而且試過好多次,但其他野好似冇乜唔妥

點解會咁,自然現象嚟?
有一晚夜番屋企
咁我一入閘會見到個室外網球場
咁夜媽媽緊係熄曬燈鎖左門
咁我行番屋企個陣會經過個門口
跟住經過個陣見到個細路女係入面跑,睇曬附近都冇家長
但個陣都未識驚,番到屋企先愈諗愈奇怪
我又講一件啦 不過個主角唔係我嚟 但我覺得都幾驚下
話說咁有日我舅母就上左嚟我屋企打牌,咁我就出左街,係我老母話返比我知。
我舅母上左黎我屋企企左係我門口,咁佢就見到有個著住白色睡衣既妹妹係個廳到企左係到,咁我舅母就以為係我妹咁就即刻鬧佢 仲唔過嚟開門比我 想死呀,利申我舅母都係啲幾惡既人嚟。但當舅母講完之後 著住白色睡衣個個妹妹就勁快跑左入我間房。
以下對話

老母:廁所行出嚟 問我舅母同邊個講野 仲要咁大聲講野既
舅母:你有冇搞錯呀,點教女架 我企係到咁耐都唔開門比我 仲要走入房
老母:吓。。。。。。呀妹出左街喎
事後我舅母都接二連三發生啲野

件事就係咁 得閒再講
呢件事大約係我9歲時發生
個陣時岩岩係農曆新年,咁就跟左老母返去大陸逗利是啦。
有一晚就去左姨媽屋企食飯,食完係佢到Hea一陣,同下啲表弟表侄仔玩咁啦,咁玩到悶啦,我就同阿媽講想返屋企,佢話咁一齊返去啦。
咁落到樓下,我就一枝箭咁行,係屋企樓下個樓梯口等佢地啦(同一個屋苑住得好近),咁我就望一望右邊既空地,望到一個長頭髮着紅衫嘅"人",本身真係以為佢係人,但係望清楚啲,點解剩係得個嘴?同埋點解會識發光?我同佢對望左好耐,佢就無啦啦攞起鋸鐵刀對住自己個頭猛咁鋸,仲要對住我陰陰嘴笑。
咁我緊係驚到傻啦,喊住跑返去搵我屋企人,(細節野唔講),但再次同佢地行到樓梯口準備上去嘅時候,我叫我阿哥睇下右邊空地仲有冇野,佢話冇,但其實我睇到個個"人"仲係到,仲好似同我揮手講bye bye咁
呢件事之後,老母身體越黎越虛弱,醫都醫唔到,一年之後就去左。
上年係英國住戈時自己一個住studio ,每到凌晨1點既時候就會有把鼻寒聲係廚房戈邊傳過黎訓都訓唔到,我通常會大聲叫唔好吵然後又真係會靜左一陣,半個鐘到把聲又會出過黎
太婆年近百歲 身體都幾差 平時食極少嘢
咁有一日去飲茶啦 太婆無啦啦食慾大增 包又食幾個點心又食好多粒 仲成日望住天花板係咁鳩笑
我嗰陣時仲問老豆今日太婆做乜咁好胃口
結果嗰日太婆就走咗

迴光反照?

正常現象嚟,聽講係個人臨走前一日半日個身體自己識用盡能量,提高腎上腺素乜乜乜,類似最後“搏一搏”。
親人去世前都見過,明明已經病到郁都郁唔到,突然有一日又有胃口又肯落床行下,嗰晚半夜就走左
我呢個唔知係咪啦

係上年左右
凌晨1、2點 我係床上玩緊電話
屋企部電視突然自己著
一開始以為老豆訓唔着 睇電視
起身望又唔見人
嚇到我拿拿林起身熄左佢 再跑去訓
個遙控又冇對住電視 又點會著到呢
原本我以為係出邊d其他野既紅外線影響
或者 唔小心禁左d咩定時制
點知有幾晚都係咁電視自動開
之後就冇再發生過啦
小學放學返到屋企既時候見到部牛龜咁大既洗衣機係廳中間
打哂比屋企人都話無可能,全部未放工
果日嚇到我
細個果陣麥記有出一個玩具係一架都幾大下既海盜船,上面有麥記啲角色,例如麥當勞叔叔、漢堡神偷,著住海盜裝喺架海盜船上面扮演緊唔同既海盜。而架船就放左係我家既客廳到,我間房連住客廳,我訓喺雙層床既上床,係望到放喺客廳既海盜船既。

好記得果晚,我已經上左床訓左陣,半夜無啦啦醒左,係張床既欄杆果條「喇」見到啊爸仲打緊機(熄哂燈,見到啊爸打機電視啲閃下閃下既畫面光)。然後我見到放喺客廳既果架海盜船,上面果個放係海盜船望台既角色(細個我形住係漢堡神偷,大個左上網搵返好似係一個叫小飛飛既黃色雞女)拎住佢既望遠鏡,不斷係度左右左右慢慢咁轉,好似真係探視緊啲咩咁。

果時仲細,真係仲係小學生,但唔知點解果下真係冇驚既感覺,反而望左好耐,想肯定自己冇睇錯,因為正常黎講果個角色係唔會無啦啦自己郁,仲要係得果個角色係度郁。

一直好想同人分享我見到既野,但無啦啦同朋友講又好突兀咁。我好肯定果晚我冇睇錯!
我以前夜晚會接老母返屋企,因為佢話手袋好重所以我會落去幫手拎,咁我住嗰區就比較偏僻,要落山,應該係話大斜路先去到大街搵阿媽

嗰日如常落去接佢啦,大約夜晚11點到,落斜路落到中段見到一對情侶,又攬又錫咁,嗰陣仲係細個覺得好尷尬所以即刻唔望,點知頭頂棵樹無啦啦有啲嘢飛過 (應該係蝙蝠,經常見到), 咁我就向後望試吓睇清楚嗰隻係咩黎,點知啱啱見到嗰兩個情侶唔見咗
條大斜路係直路冇轉角位,仲要街燈暗暗哋勁恐怖
細細個係啲山坡底屙尿無講唔該借借
第二晚屙夜尿既時候
好記得自己係行去廁所 開燈 屙尿 沖廁 閂燈 返房訓
咁多個動作都好深刻有做到

但第朝比老母打起身
屌鳩我點解屙夜尿屙落客廳角落頭
細個嗰好鍾意係媽房涼冷氣 咁媽間房有同老豆影既結婚相 咁嗰幅結婚相都幾大,有成50吋電視咁大
咁細個無聊成日企係張床 望住呀爸呀媽幅結婚相
有一次,我係幅結婚相見到呀媽對我笑,隻眼仲眨左一下,嚇到我跑走摟呀媽。之後,為左驗証係未自己眼花 有時大膽mode再行近望下幅相 有時冇事 但時就見到佢對我眨眼,先知自己唔係眼花。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞