一人分享一個''細個靈異經歷''

508 回覆
510 Like 3 Dislike
细個
1.我啊哥話我知,有一日我喺啊麻屋企,拉著我大佬(我平時唔Q理佢) ,指著門口話啊爺企門口。( 果日係啊爺過左身回魂)

2.同之前D post有D似,事發之前一日啊爸啊媽過左澳門,話左九點先返,成間屋得我,大佬,家姐,咁我好天真地如常訓教。
到左事發當日,我七點鐘被隔離條友整醒左當時我訓出面佢靠牆,我背向佢,咁我用腳"了"佢幾下佢縮,咁我用手掙撞佢佢又縮,咁我似為啊爸啊媽早左返就轉個人向佢,我見佢用張被com過頭見唔到啊爸定啊媽就用手拉開張被,一拉開,有個陌生人,灰白色對住我笑,當時即刻轉返面,縮埋一舊同埋急屎!!
頂到我家姐起身返學,我即時衝去我啊媽間房,開柜通拎左份波羅蜜多心經出黎,打開再沖返入房放落枕頭低,再縮埋一舊,繼續急屎!!
頂到我大佬起身叫我打機,一路忍到啊媽返黎先呵屎同睇下灰色人走左未。
因為我大佬唔俾我開門呵屎。好記得當日係正日七月十四。

3.中學拍拖幾對死仔去長洲war game加租三層村屋過夜,因為女朋友佢驚鬼所以一齊沖涼,第一次見到女朋友全裸(無咸野,真係沖涼,有,有用毛巾遮重要部位) ,之後佢同我講窗口有個女人裝我地沖涼,咁我去關窗真係有個長頭髮女人喺窗口遠小小既地方企定定,咁我無理佢關左窗就繼續同女朋友浸浴缸,沖完出返去見到客廳隻窗先醒起,仆街呢度二樓黎喎,頭先條女點企架?
訓教果時,我同女朋友一間房,訓到半夜我隔離房個frd坐左我床尾係咁un,房門開左我醒左女朋友無醒咁我細細聲屌走佢啦,條仆街唔走,不過無un,我用被包返好女朋友對腳就無理佢照訓。
第二朝女朋友開房門,我都未出聲個frd已經屌我,話我爆佢房門,坐佢床尾un佢。。。我無出聲,因為我知出事啦,之後提議快手執野出去曬下太陽行下就走。

4.出左黎做野聽返黎
"我果日夜晚收好夜,坐紅van單邊第三個位最早上車,之後得幾條友上車,全部坐前面,去到光輝圍果頭,雙排尾位有個女仔叫有落,咁正常落車俾錢啦,但係司機唔收,個女仔又係都要俾,夜媽媽仲玩呢D,唔好煩啦,我同佢叫後數啦,個司機屌我叫我唔好咁多事,之後司機搶左個女仔張錢話無得找就叫個女仔落車,個女仔同我點頭答謝就落左車,之後司機叫我地全車人唔好三唔識七都叫後數,我想駁佢咀架,見到張錢我o 左咀( 你估中啦,係溪錢黎) ,之後佢一路渣舊溪錢一路講,你見頭先有人經過你坐你後面咩!最後開窗掉左舊溪錢,兜左去警局先行返正常路線。"

你第二個1999
细個
1.我啊哥話我知,有一日我喺啊麻屋企,拉著我大佬(我平時唔Q理佢) ,指著門口話啊爺企門口。( 果日係啊爺過左身回魂)

2.同之前D post有D似,事發之前一日啊爸啊媽過左澳門,話左九點先返,成間屋得我,大佬,家姐,咁我好天真地如常訓教。
到左事發當日,我七點鐘被隔離條友整醒左當時我訓出面佢靠牆,我背向佢,咁我用腳"了"佢幾下佢縮,咁我用手掙撞佢佢又縮,咁我似為啊爸啊媽早左返就轉個人向佢,我見佢用張被com過頭見唔到啊爸定啊媽就用手拉開張被,一拉開,有個陌生人,灰白色對住我笑,當時即刻轉返面,縮埋一舊同埋急屎!!
頂到我家姐起身返學,我即時衝去我啊媽間房,開柜通拎左份波羅蜜多心經出黎,打開再沖返入房放落枕頭低,再縮埋一舊,繼續急屎!!
頂到我大佬起身叫我打機,一路忍到啊媽返黎先呵屎同睇下灰色人走左未。

3.中學拍拖幾對死仔去長洲war game加租三層村屋過夜,因為女朋友佢驚鬼所以一齊沖涼,第一次見到女朋友全裸(無咸野,真係沖涼,有,有用毛巾遮重要部位) ,之後佢同我講窗口有個女人裝我地沖涼,咁我去關窗真係有個長頭髮女人喺窗口遠小小既地方企定定,咁我無理佢關左窗就繼續同女朋友浸浴缸,沖完出返去見到客廳隻窗先醒起,仆街呢度二樓黎喎,頭先條女點企架?
訓教果時,我同女朋友一間房,訓到半夜我隔離房個frd坐左我床尾係咁un,房門開左我醒左女朋友無醒咁我細細聲屌走佢啦,條仆街唔走,不過無un,我用被包返好女朋友對腳就無理佢照訓。
第二朝女朋友開房門,我都未出聲個frd已經屌我,話我爆佢房門,坐佢床尾un佢。。。我無出聲,因為我知出事啦,之後提議快手執野出去曬下太陽行下就走。

4.出左黎做野聽返黎
"我果日夜晚收好夜,坐紅van單邊第三個位最早上車,之後得幾條友上車,全部坐前面,去到光輝圍果頭,雙排尾位有個女仔叫有落,咁正常落車俾錢啦,但係司機唔收,個女仔又係都要俾,夜媽媽仲玩呢D,唔好煩啦,我同佢叫後數啦,個司機屌我叫我唔好咁多事,之後司機搶左個女仔張錢話無得找就叫個女仔落車,個女仔同我點頭答謝就落左車,之後司機叫我地全車人唔好三唔識七都叫後數,我想駁佢咀架,見到張錢我o 左咀( 你估中啦,係溪錢黎) ,之後佢一路渣舊溪錢一路講,你見頭先有人經過你坐你後面咩!最後開窗掉左舊溪錢,兜左去警局先行返正常路線。"

你第二個1999
沖完涼一推簾有條友坐咗係個廁所板上面 嚇到我即刻拉返埋

屌我未沖涼
细個

4.出左黎做野聽返黎

你第二個1999

咁你邊撚到唔明丫屌你!
試過細過訓覺訓到半夜比啲怪聲嘈醒左。
啲聲就好似有人係到有節奏地用重物磨塊地板咁,一開始我以爲有人半夜係到搬傢私,所以無理到。
但係啲聲持續咗好耐都唔停,而且我聽下聽好似係我老豆老母間房傳出黎。
之但係我老豆老母間房果陣係漆黑一片,佢兩個都唔會粒聲唔出黑媽媽係間房到將張床推黎推去咁痴線。
之後我愈諗愈驚以為有鬼或者佢地兩個鬼上身,嚇到我廁所都唔敢去。

之後過左一段時間我突然發現....

原來啲聲係我老豆訓覺果啲鼻寒聲 ,佢扯到勁大聲,嚇到我差啲瀨尿。

去旅行同fd同房,俾佢啲鼻寒嚇撚死
细個

4.出左黎做野聽返黎

你第二個1999

咁你邊撚到唔明丫屌你!

腦補都補唔到
细個

4.出左黎做野聽返黎

你第二個1999

咁你邊撚到唔明丫屌你!

腦補都補唔到

我睇得明喎
留言下次回帶睇
我個冇咁恐怖

細個夜晚訓訓下成日聽到書房有keyboard聲
以為老豆禁電腦就走去睇,但書房冇人同靜晒
發生過好多次

中學時代,夜晚訓訓下有野拍醒我
我起身就見到個人咁大既黑影,個黑影就轉身走左

屌!我都成日夜媽媽聽到keyboard同mouse聲
明明屋企得我一個
首先講下屋企個擺位先,入左屋之後左手邊就係露台, 右手邊係廳, 廳既盡頭係廚房,換然之廚房係對正露台既, 而廁所要入左廚房先去到。

果晚去完街番屋企就去露台換鞋, 而露台個窗就見到廚房既, 我望左一兩秒到見到我阿媽入左廚房,著住套白色睡衣, 果陣廚房同廁所都冇開燈既,而我阿媽又好興唔開燈去廁所, 所以就冇理佢自己換鞋。換完之後就入佢地間房涼冷氣, 點知入到去見到我阿媽訓左係到玩手機,著住套黑色睡衣。我問佢你咁快去完廁所既,佢話佢都冇去過廁所...

最神奇係我屋企有養狗,但佢地吠都冇吠過...
留名
小學放學返到屋企既時候見到部牛龜咁大既洗衣機係廳中間
打哂比屋企人都話無可能,全部未放工
果日嚇到我

百變星君?

笑死
睇完
中學去華富村同學屋企打機
有次太夜我唔敢走
咪係佢屋企打通宵
佢間屋成晚都有敲門聲
我係貓眼睇出面又冇人
佢話成日都係咁 以前就成日比野禁鐘 先拆左門鐘
正午
我有幾次差d出事
中學/做野
多次正午過馬路
見到綠燈 望過左右冇車又有人過
我就過馬路

突然被朋友/同事/同學拉返來
拉返來後差唔夠一個身位,大車迎面而過。
成個過程唔夠10秒, 大車過後,馬路 紅燈/冇人。
細個既時候嫲嫲錫我 爺爺錫細佬既
咁個時一二年班冇野玩好鐘意同細佬痞係鐵閘下面望住啲鄰居出𨋢say hi
有次細佬又痞係個到睇 我行開左唔知整乜野
佢特然係咁大叫家姐家姐 我以為佢又見到鄰居就慢慢行過去
但我過到去部𨋢已經山左 之後細佬同我講佢見到爺爺 佢仲係咁同爺爺揮手…
(但爺爺係發生呢件事既幾年前就走左)
嫲嫲話可能爺爺掛住佢所以淨係見佢 叫細佬下次再見到叫埋佢

好後悔個時冇跑過去同爺爺say hi
關於親人頭7 回魂既事

當年我25歲 婆婆78歲肺癌走左
佢係世上對我最好既人
佛教和尚 話婆婆成佛唔洗紅布遮地主/神像/佛像

於是頭7當晚
佢仔女全部出朋友/酒店訓
我去婆婆張床訓,好想見到佢
佢走前個晚本想探佢,但女朋友要我陪睇戲冇去探望。遺憾。

當晚成晚訓唔著,諗住玩電話易眼訓
直到4:09分。
婆婆突然出現坐係床邊
然後幫我蓋被。我即刻話好掛住你。
婆婆話唔洗掛住佢,然後問我想要乜野。
我話乜都唔需要,希望你到西方極樂不再痛苦。
然後我呼吸困難合上眼再打開婆婆唔見左。
再望手上電話,4:11分。

4:09,我婆婆走個陣既時間。
追到live
睇睇下呢個po彈app
細細就了解世界發生咩事
對事物有種特殊感應力
同埋最早既記憶去到2歲
而我婆婆朋友又係法事/通靈媒婆/師傅

1.影子鬼手事件
當年未讀幼稚園
我記得個既係夜晚8點(唔會遲過9點訓)
我同婆婆係房,佢摺衣紙
我係地下玩玩具
見到地下有隻手既影子想拎/玩我玩具
然後我向上望,咩都冇
再望地下見到前臂手掌手指既影
從我右邊開始慢慢向左移動,移動時手指不停郁動
我叫婆婆你睇有個影係度郁緊。
我婆婆行埋來。影子不見了。

其他待續.....
其後雙腳麻痹,行唔到
媒婆話魂魄嚇走左唔齊
廁所鬼腳
牆中移動水點?影子?
恐怖新家
以前番工要set場
咁有一個月要日日朝早十點番工,凌晨五點左右先收工
維持左大約一個月到。
Set場個一個月每日都好唔自在嫁啦
咁到set完場。
開場個日個人已經勁唔自在,好似個人好重咁,
個日收工我係要搭小巴返屋企同要行一段路。
咁上小巴我係最後雙人位入面,去到半路隔離位個人落車
好自然望下左手邊,個個位都無人,就以為落埋車,
我去到自己需要落個站咁起身行個下望到單人位個到有個長頭髮紅衫爛面既女仔係到,咁我即刻當望唔到去比錢。
頭先講過要行一段路,咁落車我行既時候個人好熱火燒咁
當我返到屋企入屋屋企人都訓哂,我見完呢d野即刻碌上床訓唔敢去諗啦, 但好衰唔衰我夜晚係要飲啖水先訓著既人, 自然落床去拎水飲,個人又懶唔開燈,
行到去廚房飲完啖水發現車上面個女人係我屋企,我即刻嗌 成家人都出黎問咩事,我照直講返出黎。
之後個一個星期我每日返工個日都無精神,公司d人見我唔舒服咁都叫我去訓下,去到大約第七八日到都仲係咁去左睇醫生,然後返到屋企食藥訓既時候比鬼壓,
再之後係屋企話好辛苦想自殺,當我講完呢句之後我啊媽即刻去買衣紙去燒,再去問個朋友有玩開玉既拎左個關刀玉比我陀住,第二日去拜神食符水 我跟住即刻無事。
Ps.個個女人係我呢世人見過最恐怖既野,到依家我都仲見得個樣好清楚 唔係咁一般睇戲個d特技樣
我細個成日去阿姨個邊住
有幾次好奇怪同深刻既事

1.佢個廳可以望到門口,舊式公屋個D鐵閘可以睇到出面有冇人經過
有次我睇睇下電視見到有個黑衣人拎住把刀係出面望入黎,跟住對望一下佢就跑走左 我同阿姨佢地講冇人信我

2.有次農曆七月十四,樓下有人燒緊野,咁我就係窗口望下啦,跟住見到一堆黑色長袍既人係到行黎行去 跟住我表弟係我隔離係到口upup語無倫次咁,我同佢講返佢話冇印象

3. 訓覺經常發惡夢 嚇到唔敢訓個種
小學三年級
當時上午校放學1點左右
我在家中小睡1小時
夢見阿爺入屋cool住我頸係咁chok
好辛苦然後醒左
同返我老母講

我老母話阿爺昨晚過身。
個個講到好鬼故feel,難分真假
btw我都分享個啦

話說細個嗰陣同阿媽返鄉下
食飽飯無嘢做,比阿媽拉出去公園散步
個公園感覺比人好陰暗,街燈都唔多支,周圍都黑麻麻,仲一陣陣陰風吹埋嚟,已經覺得周身唔舒服
離遠見有個長方形嘅花園,上面有頂篷,垂下一條條帶,而且仲連住圓形嘅「物體」,係度飄嚟飄去
咁我好奇就行埋啲睇下,阿媽都跟埋嚟

仆街睇真啲,原來係一個個披頭散髮嘅人頭,連住條帶周圍飛!!!!
嚇到我成個人呆咗,驚到唔識郁!
阿媽咩都無講,即刻拉走我,見到佢面都青埋,我就知佢都見到。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞