一人分享一個''細個靈異經歷''

508 回覆
510 Like 3 Dislike
自己一個係屋企
無啦啦間房有好大鼻鼾聲
嚇到我匿左係廁所半個鍾

樓上樓下咋?
留名
同樓主經歷有啲似

細個周不時會同阿媽一齊瞓
有日下晝三四點,我地一齊瞓晏覺
同一張床,佢瞓我隔離,背對住我
我就面向住佢咁瞓
好快就瞓著咗
瞓到一半,我朦朦朧朧咁醒咗少少
見到阿媽望住我
仲要睜到隻眼好大
好似好用力,用力到隻眼就跌出嚟咁
心諗咩事
但覺得有啲唔對路

仆街

佢仲係背對住我瞓

醒返之後問我阿媽,佢話我瞓咗冇耐佢就起咗身,一直都係我自己瞓

*媽媽*
唔知算唔算

1)夜晚去toilet 比"野"撞跌
2)同樓主一樣試過出現假老母
3)全家一熄燈訓教就係廚房搞杯杯碟碟製造噪音
細個大概4-6歲嘅時候
當時唔知係清明定農歷七月,總之要落街燒衣嘅時節
去親戚屋企玩(北角邨),夜晚落街燒衣,我問左句:哇點解咁多人嘅? (多到似中秋啲細路落街玩燈籠蠟燭的景象)
嚇到我啲親戚
即刻抱我返上樓
後尾話原來當時成條街好靜,根本無咩人
我都分享少少
以前住旺角 我就讀緊小學 有日同老豆老母一間房 一望出去就見到一對兄妹係廚房 再眨一眼就冇咗

同時我都有去補習社 有次行樓梯走一望上去見到隻飄起嘅鬼 嚇到我唔敢再行樓梯

自此大個咗就冇見過 亦唔想打擾大家

我一打依段野個心口勁痛

睇住阿巴打 可能係比緊signal你
留名
留明
我都分享少少
以前住旺角 我就讀緊小學 有日同老豆老母一間房 一望出去就見到一對兄妹係廚房 再眨一眼就冇咗

同時我都有去補習社 有次行樓梯走一望上去見到隻飄起嘅鬼 嚇到我唔敢再行樓梯

自此大個咗就冇見過 亦唔想打擾大家

我一打依段野個心口勁痛

睇住阿巴打 可能係比緊signal你

沖返個靚涼冇事了
之前中五朝朝起身都聽到有人操兵
試過比操兵聲嘈醒
本身以為係隔離小學d童軍 所以冇理
有一次又係比d聲嘈醒 起身同老豆講d操兵聲好煩
老豆o哂嘴望住我話佢聽唔到 明明勁大聲
不過嗰次之後就冇聽過了
第一個經歷唔恐佈
係阿爸講返俾我聽
阿爺係我出世之前已經過左身
但有一日阿爸放工返嚟
我突然指住屋企條走廊同阿爸講
"爸爸,我今日係依到見到阿爺呀"
因為當時我仲好細個
所以實際上我有無見到阿爺
我已經唔記得

第二個經歷係小學個時
有日係課室坐係自己個位到睇書
個日後面個同學唔知發咩神經 係咁踢我凳腳
後尾俾佢踢到唔耐煩
我無拎轉頭就咁嗌佢"XXX,唔好踢我凳腳啦"
跟住佢停一停
隔一、兩分鐘又踢過
我都係無拎轉頭就咁大聲嗌佢"XXX,唔好再踢我凳腳啦"
佢再停一停
點知隔一、兩分鐘又再踢
我真係嬲 想拎轉頭鬧佢
點知一拎轉頭
原來我後面個個位根本無人

到依家我都唔知到底係邊個踢我凳腳
細個公公過身 睇完遺容之後一直覺得好驚
因為個樣變得好勁 差啲唔認得
跟住返到屋企發惡夢 公公係咁想入黎我屋企
嚇到醒左 望到張床側邊有個綠色透透地明既人影
訓唔撚到
一路睇一路代入左 好驚
我張床係近窗邊,可以望到冷氣機,細個發燒同呀嫲講有個女仔住係我地個冷氣機道。係抱住自己對腳塞自己入機箱個種。
仲有近排屋企附近有個獨居伯伯過左身
直到有臭未傳出先知到佢走左
到警察打開左度門 啲味真係成條街都聞到
個陣味真係好恐怖
個伯伯之前隔兩三日就會見到佢經過我屋企門口(佢返屋企一定會行過我門口)
我諗返起冇幾耐之前 有一晚返到屋企泊好車 就見到伯伯行過 仲同佢點左下頭
初初都冇野 但諗下諗下 見到佢最後一面同傳出臭味都只係相差左兩日左右
(想問下一個人死左 過幾耐會有臭味)
哇屌
第一個經歷唔恐佈
係阿爸講返俾我聽
阿爺係我出世之前已經過左身
但有一日阿爸放工返嚟
我突然指住屋企條走廊同阿爸講
"爸爸,我今日係依到見到阿爺呀"
因為當時我仲好細個
所以實際上我有無見到阿爺
我已經唔記得

第二個經歷係小學個時
有日係課室坐係自己個位到睇書
個日後面個同學唔知發咩神經 係咁踢我凳腳
後尾俾佢踢到唔耐煩
我無拎轉頭就咁嗌佢"XXX,唔好踢我凳腳啦"
跟住佢停一停
隔一、兩分鐘又踢過
我都係無拎轉頭就咁大聲嗌佢"XXX,唔好再踢我凳腳啦"
佢再停一停
點知隔一、兩分鐘又再踢
我真係嬲 想拎轉頭鬧佢
點知一拎轉頭
原來我後面個個位根本無人

到依家我都唔知到底係邊個踢我凳腳

第二個你比人玩咋?
我細個真係乜事都無 有我一定記得好清楚
睇完d 巴打經歷 突然覺得自已好好彩
唔知算唔算靈異
細個有一日個天勁黑,大家可以想像下嗰種就嚟落大雨嘅天氣
咁我讀嗰間小學由課室到廁所個位就無咩燈...
嗰日咁啱上堂急尿舉手去廁所,完全無人嘅氣息,成個環境勁黑。
但都無計頂硬上,咁我係個痾尿位屙屙下尿...突然間背後有聲。
都唔係好敢向後睇...但好似愈來愈近,忍唔住擰轉頭望,見到有個黑影勁快閃走咗。
嚇到篤尿都縮埋入去
點解我要係訓之前入咗嚟⋯
夜晚特別多人......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞