【Megalomania】《巔峰造極者》

935 回覆
549 Like 17 Dislike
墨b為寫故,自學法文

新post留名會唔會見到聶一凜同陀蘭
其實如果有睇虔誠者,病港應該係宇宙M
然之後主宇宙好似係K(?)我都唔記得咗
所以可能未必會出現⋯?(等睇墨巴震懾我
會唔會好似死神實體書彩蛋有見到主世界嘅m 咁見到主世界凜仔陀蘭
未必會入光明會
K應該係寂之鴉
主宇宙應該係V for V14?
又有新故
好似係(我都唔firm
lm
同墨巴宇宙有冇關聯?支持你
唔會特登提其他角色,除非符合劇情自然發展
push
新故lm
希望亦都感覺係V14系列

第六章 攀山學會

八月八日,上午八時。

回到香港的任雪糖醒來後,打開自己的電郵查看大學聯招遴選結果。

如同自己所料,成功入讀香港大學。

換轉成其他人多少都會開心振臂,但對任雪糖而言卻毫無特別,鼠標直接移向右上角按交叉。

任雪糖支付了留位費並到校完成注冊手續, 他看著港大的校徽心中有個念頭,給出自己一個目標。

他要在就讀港大的四年間,找到一位可以信任的攀山拍檔。

開學日,任雪糖穿著簡單的素色衣褲上學。

課堂結束後,同課程的學生們都相約一起吃飯,非常開朗主動,部份更是迎新營相識,一拍即合。

「同學,要唔要一齊去食飯啊?順便加你入group啊。」一位男同學興致勃勃地說。

「下次食,有嘢做。」任雪糖只給出手機號碼。

課程結束後,任雪糖馬上就前去港大的攀山學會。

任雪糖根據網上資料,找了半個小時才找到攀山學會位置。

一推門學會裡什麼人都沒有,只有位氣質清新的女大學生,穿著黑色飛行夾克外套、純白厚棉質上衣配搭牛仔褲的她冷臉看著進來的任雪糖,眸子凝視間充滿了少年感。

兩人對望了幾秒就互相別過了臉,但女大學生的很快又開口:「搵人?」

「想學攀山。」任雪糖答。

「坐。」對方指一指角落的摺椅:「名?」

「任雪糖。」他把自己學生證交出。

「攀山經驗?」

「零。」

「咁想攀山原因係?」

「想上K2。」

原本正在忙著自己事的女大學生不自禁笑了幾聲:「K2?」
「喬戈里峰。」

「我知K2叫喬戈里峰,只係你一個咩經驗都無,連初學者都算唔上嘅人,話想上K2我覺得有啲好笑。」

「……」

「但嗰到都係我嘅目標。」女大學生跟他握手,會心微笑:「南宮妍。」

「南宮……你韓國人嚟?」任雪糖握住南宮妍的手。

「韓國出世,中學後就嚟咗香港讀書。」

「喔……」任雪糖周圍望來望去,見不到南宮妍以外的人:「其他人呢?」

「恭喜你成為第一個成員,攀山學會暫時得我一個。」

「吓!?」向來心境平淡的任雪糖嚇了跳。

「我讀Geology,你呢?」南宮妍問。

「FoodNu.」

「搞掂,登記完,你已經係攀山學會一份子。」

「唔好意思,我純粹有啲好奇,點解成個學會得你一個?」

「講出嚟驚嚇親你,有機會再同你講,你只要知呢到我話事。」南宮妍姿態相當強。

「我哋幾時可以學攀山?」

「你除衫嚟睇下。」南宮妍握著原子筆,試圖撩起任雪糖的上衣。

「……原因係?」任雪糖想脫下,但有點猶豫。

南宮妍搖頭含笑:「我唔會教一個肥仔攀山。」
快啲除衫
「依到無嘢磅重嫁咩。」任雪糖口上這麼說,但還是脫下了衣服。

南宮妍用原子筆輕輕按壓其腹肌:「有練開核心?」

「有。」

南宮妍又伸出食指摩挲著手臂肌肉:「平時玩開咩運動。」

「滑雪。」任雪糖一答完,南宮妍馬上捏握其大腿。

「果然係滑雪人嘅腳,好結實。」

「我可以著衫未……」任雪糖全身肌肉都抗拒著南宮妍的接觸:「孤男寡女咁樣唔係太好。」

「著得嫁啦。」

任雪糖五秒就重新穿回衣服:「幾時可以攀石?」

「你好急喎,不如依家?」南宮妍即興提出。

「好!」任雪糖表現雀躍。

「去嗰到揀對啱自己嘅攀石鞋,細一兩個碼都得,攀石用嘅鞋越緊越好。」

說到緊緊的鞋子,任雪糖立即想起第一次滑雪時,因為過度較緊滑雪靴,而令自己寸步難行。

「我哋去何鴻燊體育中心個攀石場。」

兩人都屬做事話不多的類型,相識不到半小時便一同乘坐的士,前往何鴻燊體育中心。

換轉是別的學會,應該準備舉辦學會迎新。

兩人坐在的士上,沒有半句交流。

尷尬的氛圍,令的士司機都有點不自在。
尷尬的氛圍,令的士司機都有點不自在。

落車後,南宮妍便帶著任雪糖走到十米高的人工攀石牆前。

攀石牆凹凸不平,有著不同形狀顏色大小的石頭。

「上面嘅石頭叫「手點」,攀石簡單嚟講就係捉手點攀爬到最高位置。」南宮妍指著上方,快人快語:「見唔見到最高點?有塊金屬嘅嘢釘喺牆到,嗰塊叫耳片係保護支點,總之係防止你跌死嘅嘢。」

「唔……」任雪糖打量著攀石牆。

南宮妍打開帶來的行李袋,把裝備逐一拿出:「主繩、安全帶、你著緊嗰對攀石鞋,鎂粉袋、主鎖、保護器ATC、grigri、快掛。」

「好。」任雪糖點頭,表示聽懂。

南宮妍手把手教學,把安全帶拋到任雪糖身上:「著住佢,如果你跌落嚟,佢可以幫你承載下降產生出嘅重量同衝力。」

任雪糖迅速穿上同時,南宮妍開始在主線上安裝ATC和Grigri保護裝置,全是任雪糖未曾學過的新知識。

南宮妍見任雪糖一副好奇的模樣,便對他說:「如果你想知係乜,點解我要裝上去,就返屋企自己上網查,全部嘢夾埋叫做「繩索系統」。」

「收到。」

「做熱身。」南宮妍吩咐他。

任雪糖做好熱身後,南宮妍開始指示他攀上去:「同你方法爬上去,我係你嘅保護者,你失手我會拉實條繩保護你。」

任雪糖雙手觸摸放上手點,開始人生第一次攀石體驗。

由於有體能的基礎,任雪糖相當輕易就爬到五米高位置。

「加油啊。」南宮妍單手握著繩索,抬頭仰望著上方的任雪糖。
攀爬到某個位置,任雪糖突然覺得很難再爬上去,分佈牆上的手點都不夠距離去給自己抓握。

見無路可行,任雪糖隨即俯視下方的南宮妍:「爬唔到。」

「攀石除咗一路爬,仲要學識觀察路線,唔好亂爬死路。」南宮妍轉為雙手握繩:「你鬆開手,我慢慢放你落嚟。」

任雪糖放開手點身體仰後,讓南宮妍慢慢將自己下降到地面。

任雪糖冷不防問:「你表演下?」他想要看看南宮妍的身手。

「好啊。」南宮妍脫下飛行夾克和換上攀石鞋,雙手沾點鎂粉便開始攀爬。

任雪糖叫住她:「你未戴安全措施……」

「我唔需要安全。」南宮妍像早已觀察出登上最高點的路線一樣,雙手雙腳敏捷地向上攀爬。

而且其抓握的手法和腳法,都似乎有點功架,會動用到全身的力量去輔助身體。

剛才任雪糖只是覺得,自己一雙手臂在發力。

不到三分鐘,毫無繩索系統保護的南宮妍,一口氣爬到最高點。

任雪糖瞪大瞳孔,看見一個畫面。

那個可以信任的人是她。

那個可以一起登上喬戈里峰的人,是南宮妍。

「喂你小心呀!」體育中心的清潔姨姨剛好目睹,不禁驚叫。

「呃,無事無事,我高手嚟。」南宮妍甚至騰出一隻手,對地面上的清潔姨姨揮手說不。

「啊──好得人驚呀!」清潔姨姨轉身快步跑向辦事處:「我去叫館長叫定消防員嚟救你,阿女你捉實唔好跌落嚟啊!」

「喂……」南宮妍馬上轉瞪任雪糖:「雪糖攔住個阿嬸!」

要是館長得知這種事情,下次肯定不會給南宮妍租用攀石牆。
「點攔?」任雪糖攤開手,一臉愕然:「佢有人身自由。」

「用手用腳用你條──」南宮妍突然語頓:「唔理啦總之攔住佢!」

任雪糖馬上追趕著清潔姨姨:「阿、阿嬸……唔係,靚女!唔好走住啊。」他以籃球的防守姿勢,張開雙臂和重心下降,來阻擋清潔姨姨前進。

「你唔好擋住我啦哥哥仔!」清潔姨姨不停推開擋在前面的任雪糖。

「你誤會咗喇,佢有戴安全帶嫁,你眼花咋嬸嬸……唔、靚女!」

「無可能!我成日食藍莓對眼睛咁好,點會睇錯。」清潔姨姨亦試圖不斷突破任雪糖的封鎖。

「我對你賭一百蚊好無?」任雪糖掏出一百元鈔票。

「好!」一談到錢,清潔姨姨馬上說好。

兩人重新回到攀石牆前,只見南宮妍已回到地面,並且穿好了安全帶。

「Hi.」南宮妍對倆人揮揮手。

「真係有……」清潔姨姨半信半疑。

「話咗啦。」任雪糖暗自鬆一口氣。

「無可能嘅……」清潔姨姨反覆思考著。

「你賭輸咗喎靚女,你再唔走我收你個一百蚊嫁啦。」任雪糖對住清潔姨姨手指指的。

「唉,走啦走啦,真係撞鬼。」

見清潔姨姨走遠,南宮妍嘆口氣:「個阿姨真係厚多士……」

「咩厚多士?」任雪糖聽不懂這舊時代的潮語。

「好多事啊。」南宮妍直說。

「你身為韓國人居然仲清楚過我……」
摩牙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞