【Megalomania】《巔峰造極者》

935 回覆
549 Like 17 Dislike
唔啱聽嘅嘢你想唔想聽
「依個世代讀書無前途啊,做KOL就有前途啦!」Richard拿出自己手機,給任雪糖看看自己社交平台帳號中照片。

Richard社交平台上每張照片都跟滑雪有關,大部份是拍攝自己昂貴的滑雪板、由雪場黑道往下坡拍攝的風景、或是跟不同滑雪愛好者的合照,儼如一副滑雪圈中人的模樣。

「我粉絲都有9999個嫁,仲差一個,不如你幫手follow埋。」

「我好少用IG。」任雪糖回覆。

「咁你用開咩?」

「咩都無用開。」任雪糖如實直說。

「咁好浪費你天賦啫,你求其擺一擺自己玩平地花式嘅片上去,應該都吸引唔少人喇。」

侍應雙手捧著螃蟹套餐過來,小心地放到二人面前。

「お待たせいたしました。本日のカニコースをご用意いたしました。」侍應禮貌地微笑、離開

精緻的螃蟹套餐一上桌,兩人都顧著進食不再說話了。

清酒煮蜆、金目鯛刺身、甲羅燒、茶蒸碗、蔬菜天婦羅、阿拉斯加帝王蟹,每一樣都讓他們食指大動。

到吃完整桌美食,天色已入黑,該差不多回酒店的時候。

「啊,都未知你叫咩名?」Richard問。

「任雪糖。」

Richard一愕:「真名嚟?居然會有人答全名……」
好貴華feel
佢中文名係貴華?
主世界貴華你好
好正,啱啱先滑完雪,睇完Andrzej Bargiel係K2滑雪下撤條片就見到篇文

希望有多啲近似題材
今晚凌晨or 聽朝出
上嚟追故

講笑,樓主加油唔好急,慢功出細貨

最緊要快
push
joi push
「唔得?」

「得,咁我都只好講自己真名出嚟,表達我對你嘅尊重,聽住啦……」Richard神情認真,逐字吐出自己名字:「吉、川、大、輔。」

「喔,大輔……幾好聽」

「既然都知大家嘅真名,大家情投意合,彷彿水乳交融,都係時候傾下合約嘅事喇!即管講你有咩條件?」

「你認真?我以為個滑雪隊係你臨時作出嚟。」

「唔怕同你講,自從我中學畢業知道自己無滑雪天份,就決定咗改變方向,要成立滑雪隊做經理人,我唔想放棄滑雪,而你今日就會係我第一位成員。」

「我仲想讀書,唔想俾合約綁死。」

吉川大輔馬上改口:「其實合約都好閒嫁啫!我自己都係啱啱新手上路,都想拎下經驗點做經理人,我哋之間可以無合約咁合作住先。」

「你需要咩?應該無免費午餐。」

「我主要需要你嘅實力,幫我打響「Megalomania」依支滑雪隊,簡單嚟講就係做我宣傳人物,而我就會負責安排你一切衣食住行。」

「我考慮下。」任雪糖不怎麼想答應。

「咁不如交換個電話先呢?」

用餐完畢後兩人交換了電話號碼,走出餐廳在積雪茫茫的街道上分別。

「期待你會同我合作啊,任雪糖。」吉川大輔打眼色。

任雪糖報以微笑,點個頭便離去。

任雪糖按著手機上地圖指示,在茫茫雪路上徒步前往預訂好的酒店。

當辦好酒店的入住手續,已是當地時間八點鐘。

「嗶」任雪糖拍卡進房,首先打開暖氣。

當房間和暖起來,他才脫掉衣物洗澡去。

當任雪糖關掉水籠頭拉簾出浴時,起霧的鏡面反射出其透紅的肌膚。

抹乾身子穿上睡衣,做個睡前拉筋,最後到洗手間塗些保濕的護膚品,因為寒冷地方相當乾燥。

等到十點正,他便蓋好被子安然入睡。

充滿規律的生活。
直到兩天後的特技比賽前,任雪糖都會朝早到雪場,傍晚才離開,

同樣是高鷲滑雪公園,但特技比賽當日人流特別多,甚至部份媒體和攝影師都前來採訪。

無他,作為西日本最大的滑雪場,今天進行一年一度的特技比賽自然備受觸目。是次比賽並非由專業的機構舉辦,而是公開給任何人參與,因為專業賽事不是一般人可以參加,任雪糖只能先參加這種滑雪場自己舉辦的草根級別賽事,來拿取更高階比賽的入門卷。

當越闖越高級,獎金獎品自然越豐富。

比賽在雪場的地形公園區域進行,那裡充滿了箱子、欄杆、跳台、吊臂、坡面,是滑雪者摔斷骨頭最多的地方,也是全場最酷炫的地方。

穿著不同顏色牌子滑雪服的觀眾們,早已聚集塑膠圍欄外等待比賽開始。

其實有自知之明參加特技比賽的滑雪者,技術上肯定超過了全世界八成的滑雪者,但要跟冬奧級別的怪物相比,就是天和地的存在。

通常特技項目,都會歸納為「自由式滑雪」。

高超的滑雪技巧是基本,最講求擁有空中的感知能力和創造力,以創新特技組合競爭。

高鷲滑雪公園是少數擁有與冬季奧運會同規格的超級U型池,也是今回比賽的重點項目。其主要比賽內容為,於溝壁高 8 至 23 英尺的半圓形溝渠上,在管道的兩側表演空中特技,由五名評判會根據難度和技術評分決定排名。

大會雖說任由滑雪者參加,但其實都會淘汰踏上U型池都沒資格的人。

參加資格簡單直接,只要完成一次滑雪大跳台即可報名。

玩這種空中特技會被扣分的情況大體來說只有一種,就是身體任何部位比滑雪板先著地。

任雪糖觀摩了大跳台和超級U型池一會,便開始排隊等待通過大跳台獲取資格。
留名,好睇
加速
新故留名
隔離病港南征緊冇點留意新故 諗住等文開巔峰造極者出黎睇 又幾好睇 好有日本競技動畫嘅感覺
同埋睇左羅巴接近十年 好似係第一個以競速/極限運動為主軸嘅故 (任行樂打籃球果d唔算啦
加油 真係好睇嘅 支持墨巴嘗試新範疇
push
感謝支持,呢個題材第一次寫

見無咩人留言以為好悶
見網站無更新 原來係連登update!
好好睇好新奇既題材 墨巴加油
唔會悶啦 依家仲要係病港打得最激烈嘅時候
大家中心討論果邊 唔好灰心 等我係隔離宣傳下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞