【Megalomania】《巔峰造極者》

935 回覆
549 Like 17 Dislike
289R得星期六日先開,佢哋星期二出發等4日車
前日至行完山,依家睇幾有feel
咁你都留意到
墨b做漏research
我寫完睇到 不過以後嘅事講唔埋
巴打你個名難怪一睇就發現
推!
幾時先有文
一陣

第七章 麥里浩徑全走

全走的意義,貴在堅持。

是次活動對任雪糖而言是場小測驗,因為假若他日真的要登上高峰,意志力是不可或缺的東西。全走挑戰有四十八小時限制,所以兩人都不能緩下步伐,大部份風景要走著欣賞,不能停留過久。

陽光明麗,清風送爽。

麥里浩徑1段上,為數不多的行山客漫步林區,他們大多是退休年紀。

沿途經過的第一個景點,是香港儲水量最大的萬宜水庫。

陽光照耀下,水庫映出水藍色澤,令人心曠神怡。

放眼望去佈滿青山綠丘,盡顯湖光山色。

全程是接近平坦的柏油路,遠離城市化污染,舒服得叫人想睡。

任雪糖和南宮妍體力充沛,走得相當輕鬆自在,花了大約三小時,便到達寧靜的海灣浪茄,同時也是麥里浩徑1段的終點。

「休息十五分鐘。」南宮妍呷一口水。

兩人走落水清沙幼的海灘上,遠眺一望無際的蔚藍大海。

這裡有著寥寥幾人駐紮露營,他們在乾淨的沙粒上追逐奔跑,身體的擺動不像城市中那樣拘謹僵硬,想笑也自由地大笑。

任雪糖和南宮妍兩人,就坐在一棵橫倒的樹身上。

「啲景色真係好治癒。」南宮妍喝一口水。

「你有冇嚟過?」

「有。」南宮妍扭好瓶蓋:「試過喺到自己紮營。」

「……自己?」任雪糖好奇像她這種女生,應該不缺朋友陪伴。

「我比較鐘意自己一個人,特別係依啲地方。」
「你都似特立獨行嗰種人。」任雪糖點頭。

「起身喇,我哋其實都走慢咗,不過當係熱身差唔多。」南宮妍站起,查看手機:「今晚前最少要走夠五、六十公里。」

緊接下來的麥里浩徑2段,多以山間小路為主,沿途不少補給點,兩人特別在西灣的士多停下,點了份香腸煎蛋麵和冰涼的可樂,吃飽喝夠才走。

碗中剩餘的麻油湯底,滋味得任雪糖都忍不住喝幾口。

長途行山是高卡路里消耗活動,吃東西補充能量相當重要,哪怕是任雪糖眼中的垃圾食物。

橫越西灣海灘後跨過雙鹿石澗,兩人繞著大蚊山腰來到鹹田灣。

行到大浪坳位置,本來大好天色竟漸漸陰沉。

任雪糖抬頭一望,竟見大片烏雲籠罩著上方。

「唔會想落雨呱,明明天氣預告……」

南宮妍突然插口:「你知唔知自己做得最錯嘅係咩?」

「……咩?」任雪糖愣然。

「信咗天文台。」

任雪糖真的自我反省起來,不禁反問自己為何會相信天文台,明明由小至大都被它非故意地陷害十幾次。

「不過山就係咁,捉摸不定。」南宮妍步行速度倏地變快:「加快腳程。」

兩人快步穿梭著陰暗的林間小道,經過赤徑口石灘再到北潭凹,幾經辛苦去到麥里浩徑第3段,前前後後花了四小時。

「唔經唔覺五點鐘……」任雪糖輕擦著額上的汗。

「有冇開始掛住屋企?」南宮妍一身汗。

「開始掛住滑雪,如果可以喺麥里浩徑滑雪落山……」任雪糖幻想著那畫面,都不禁嘻笑了出聲。

「你個腦咩構造……」

麥里浩徑第3段,全長10.2公里,預計晚上九點鐘才走完。
唔知有冇得睇日落呢
墨巴 新年快樂
新年快樂
係唔係要睇左其他故先睇得明
天空下起毛毛細雨,反而為汗流浹背的兩人帶來些許涼快。

開首的山路需急攀至牛耳石山,接著山徑相對平坦。

由於下雨會導致泥地濕滑,每步都不可急促,鞋底需要牢牢踏實地面,才可以邁出下隻腳前進。

半小時後,變成大雨傾瀉。

剛好抵達嶂上營地的兩人,為防出現危險決定暫留原地。

「要等到停雨……」南宮妍視線尋找著可躲雨的地方。

「嗰個得唔得?」任雪糖指著營地區中,一個被棄址的露營帳篷。

「好過喺樹下面嘅……」南宮妍跑過去:「去睇睇。」

露營帳篷的支架雖不怎麼穩固,頂部有半塌的狀況,但作為休息擋雨的地方可以接受。

於是乎兩人一起坐入露營帳蓬中,等待雨勢停下。

「咁大個營都唔帶落山……」任雪糖打量著營內環境,不少食物包裝亂放。

任雪糖試圖撥開營內垃圾,給自己騰出更多休息空間。

「咩嚟……」任雪糖突然摸到手感很怪的東西。

南宮妍打開手機的電筒一照,驚見任雪糖手中東西是已經用掉的安全套。

「哇!」任雪糖嚇得急忙揮臂甩開。

安全套從其手臂上一甩,不偏不移的飛到南宮妍臉頰上。

南宮妍緊閉著眼睛,咬緊了牙關,全身皮肉都憤怒地跳動:「我頂你個肺──」
唔洗
任雪糖呆住:「喂、唔、唔好意思……」

南宮妍迅速拿開臉上骯髒的東西,然後抽住任雪糖的衣領:「你同我食咗佢!」

「呃。」任雪糖雙手舉著示意和平,安撫南宮妍情緒:「你塊臉無創口唔會造成感染,而且大部份性病存活喺空氣超過一粒鐘就會死絕,唔洗驚……」

「我淨係要你食咗佢呀!」南宮妍按住任雪糖的後腦,逼他貼向用掉的安全套。

「無事無事……」任雪糖拿出自己水瓶,倒落南宮妍中招的右臉頰上,並抽起自己的衣服給她抹乾淨。

「噁!」南宮妍有作嘔的反應:「我係咁聯想到啲腥臭味……」

南宮妍忍受不住,坐起衝出露營帳篷,接受大雨的洗禮。

「淅淅淅淅──」

「除你件衫俾我。」南宮妍向任雪糖伸手。

任雪糖二話不說,脫下拋給南宮妍,供她擦乾淨臉龐。

南宮妍不願再回到露營帳篷,唯有去到某棵樹下躲雨。

這樣子無可避免會弄濕自己和身上物品,但總比剛才的情況要好。

任雪糖也總算知曉,為什麼露營帳蓬的主人沒把它帶回去。

「請你食條朱古力。」任雪糖拿出一包TWIX拖肥夾心朱古力

南宮妍冷眼盯著拖肥夾心朱古力,然後伸手取走:「原本真係要打你一身先落到氣……」撕開包裝,即吃一條。

南宮妍門牙一咬,焦糖味的拖肥就像拉絲般延伸:「又幾好食,邊到買?」

「其實間間七仔都有,但佢哋從來都係貨架上冷門嘅朱古力,大部份香港人淨係識揀Kinder、M&M's同明治。」

「好有研究嘅樣喎FoodNu人,平時食開朱古力雞胸啊?」南宮妍揶揄。

任雪糖不好意思說,自己家族生意正是跟糖果食品有關。
「知己知彼,百戰百勝,要了解自己敵人,先可以預防佢哋。」

「索性再了解深入啲啦。」南宮妍把另一條拖肥夾心朱古力遞給任雪糖。

任雪糖吞一吞口水,準備接過拖肥夾心朱古力享用。

殊不知,一旁突然出現把陌生的人聲。

「好……好想食嘢……」

任雪糖和南宮妍沒有嚇一跳的反應,只有脊椎陣陣湧上的刺寒。

任雪糖轉頭望向說話的人,是個年齡跟自己差不多大,面色蒼白的男性青年,他身上穿著有點破損的行山服裝。

「……你同我哋講?」任雪糖問。

「係……我真係好餓……」外表虛弱的青年人向他攤開手:「可唔可以俾我食。」

「可以……」任雪糖把拖心夾心朱古力轉贈給不速之客。

「你都係嚟行山?」南宮妍打量著對方:「係咪仆親。」

「唔……」青年人不停地啃著朱古力,彷彿十天沒吃到飯:「我係同朋友嚟,但暫時失散咗。」

青年人很快吃完整件朱古力,但樣子看上去遠遠未夠飽。

「仲有冇……」青年人跪倒地上:「我就快餓到郁唔到……」

「呃。」任雪糖以眼神跟南宮妍交流。

「先生,你似係要入醫院多。」南宮妍說。

「我食飽就自己落到山……但依家真係無力……」青年人說。

「雪糖,你留喺到睇住佢,我記得嶂上前面有間許林士多,睇下有冇開。」南宮妍指示。

「得,我睇住佢。」

南宮妍快步跑去許林士多去,看看能否買點食物回來。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞