【Megalomania】《巔峰造極者》

935 回覆
549 Like 17 Dislike
昨日仲諗緊鍾和白呢兩個人乜水,以為又係蛋故和酒店故嗰個宇宙
點知今日竟然見到任!雪!糖!呢個名
由糖糖開始追的讀者終於等到v14宇宙喇
是咪墨b今年的聖誕禮物
我都係
見到呢個名 打左個冷震
張子松
Pushhh
孤高之人 feel
睇慣咗病港啲中二命勁唔慣呢啲普通名
文啊
留名

第二章 講座

「任雪糖。」班主任叫出下個領取文憑試成績的名字。

班上同學大多戰戰兢兢地等待,有的同學更緊張得作嘔。

任雪糖是絕無僅有,心態非常平靜的一位。

班主任擺出一副孤疑眼神,盯著文憑試成績表:「你估下自己拎咩成績?」

「三十五分?」任雪糖故意答出不可能的分數。

班主任把文憑試成績表交到任雪糖手上:「你就想,不過有廿四分,好叻嫁你。」

任雪糖接過成績表,不感意外的回到座位上。

鄰座的同學陳偉棟偷瞧過去:「哇,你廿四分啊……我得十八分。」

「不過不失。」任雪糖漫不經心。

「你係揀咩科啊?除咗神科,應該都任你揀啦。」陳偉棟羨慕不已。

「HKU BSc,第二年揀讀FoodNu。」任雪糖把成績收到抽屜中,拿出最新一期的《Freeskier》觀看。

陳偉棟如連珠炮般說:「營養學啊!?香港個個都可以自稱營養學家唔犯法嫁喎!仲要去海外特登讀個註冊資格!哇,兩年洗費都差唔多成八、九十萬港紙嫁,但起薪點都係得三萬左右……」

任雪糖搭著陳偉棟肩膀,淺淺地笑:「多謝關心。」

「點解你好似恥笑緊我……不過講返轉頭,你第時畢業係想做註冊營養師?想去萬寧定係政府。」

任雪糖心中仔細思索,說出不一樣的答案:「造極者……」

「咩話,你講咩話?」陳偉棟耳朵湊過去,聽得不怎麼清楚。

「無。」任雪糖搖頭輕笑,把那畫面掃空。

「唔好扮嘢啦,你啱啱講咩啊?」陳偉棟執意要知道。

「話你好靚仔。」任雪糖只好說。

「頂,事實係唔需要特登講出嚟,所以你一定唔係話我好靚仔。」

班主任派發完所有文憑試成績表後,每位同學都有喜有愁。
一段唔夠喉
班主任拍拍手掌,示意大家安靜:「好喇各位,首先夠分上大學嘅恭喜你哋,唔夠分上嘅都唔好傷心咁耐喇,即刻幫自己諗下出路,諗定讀副學士定點,陣間放學禮堂會有個講座,係我哋學校一位出名嘅校友鍾晉傑會做嘉賓,如果你哋覺得迷茫,老師我希望你哋去聽一聽。」

下課的鐘聲打響後,很多同學留在課室互相合照留念,渡過中學最後的時光,任雪糖卻被陳偉棟拉去禮堂,聆聽職業人生講座。

「你平時唔會去依啲講座。」任雪糖疑惑。

「呢條友唔同啊,佢係鍾晉傑啊!」

「……」任雪糖一怔。

「依條超級二世祖平時都鬼多搞作,周不時會搞啲突發派錢活動,去啲無人睇嘅直播頻道幾千幾萬咁贊助啊、塞幾張金牛落利是俾人抽獎啊、贊助自己網上頻道粉絲嘅學費啊……話唔定佢陣間都會搞個類似嘅活動,可能我哋坐緊其一中張櫈係有獎。」陳偉棟對突然致富較有興趣。

倏地,一位女同學手握拍立得手機來詢問:「雪糖,要唔要一齊影幅相啊?」

其實任雪糖對講座也沒什麼興趣,不過對拍照留念一樣沒興趣,唯有跟著陳偉棟前去。

「我趕住去聽講座,唔好意思……」任雪糖收拾好書包,馬上就要起身。

兩人走到禮堂的時候,座位經已所剩無幾,講座都進行當中。

「哇……個講座標題咁鬼好笑,咩「夢的繼承者」哈哈哈哈。」陳偉棟看著投影幕上內容不禁發笑。

「各位師弟師妹好,我仲見到教過自己經濟嘅梁老師。」鍾晉傑在台上踱步,向台下學生發問:「首先我想問大家一個問題,唔知各位對我嘅第一印象係點呢?」

在學校的講座中,如果嘉賓作出提問,基本上九成學生都不會作答。

一如所料,同學們不為所動。
Lm
係咪糖果女孩個女
「氣氛有啲冷淡啊,不如我哋嚟個抽獎小遊戲先,各位同學依家可以摸下櫈底,應該會摸到寫住號碼嘅籌。」

「嗱!我話咗啦,有抽獎呀。」陳偉棟興奮不已,伸手到椅子下:「我號碼十六……」

任雪糖也伸手往椅下一摸,摸出一張「1」的號碼籌。

「我依家會揀個數字,嗰位幸運兒會得到份珍貴嘅禮物……」鍾晉傑假裝思考幾秒,然後果斷說出:「一號。」

大部份同學發現中獎的不是自己,都立即往左右兩旁的同學瞧去。

「係你啊……」陳偉棟抽著任雪糖校服衣袖,比中獎者本人更震驚。

「一號籌喺邊位同學手上?」鍾晉傑負著手橫視學生們。

「……阿棟,你想要嘅俾你。」任雪糖不想成為焦點。

「喺到喺到!一號係佢呀!」然而陳偉棟顧著招手,聽不見任雪糖的話。

一時間,任雪糖就成了全個禮堂的焦點。

「恭喜呢位同學,但喺你得到我珍貴嘅獎品前,你要先答我一個問題,係同今次講座內容有關嘅。」鍾晉傑目光已落在任雪糖身上。

米已成坎,任雪糖唯有站起來回答。

「你嘅夢想,你嘅人生目標係咩?」

「……滑雪。」任雪糖答。

「滑雪?想滑成點,目標係做滑雪教練定係喺奧運上拎到金牌。」

「……」任雪糖語頓,不敢說出。

鍾晉傑似乎觀察到什麼,續說:「唔洗怕吹到太大哈哈哈,因為夢想都唔敢講出嚟嘅懦夫,係注定唔會成功。」
仔嚟
push
Lm
符雪糖內心有把聲音,不斷地訴說著答案,只差在未吐出口。

「我、想……」任雪糖吞喉,說出那做夢都不敢想像的目標:「喺喬戈里峰滑雪落嚟。」

全場鴉雀無聲。

應該說,大部份人都不知「喬戈里峰」為何物。

但對於曾經征服過喬戈里峰的鍾晉傑來說,這是他聽過最好的答案。

不是要賺很多錢、不是求什麼地位、不是要擁有什麼東西,單純想以渺小脆弱的身軀挑戰人類的極限,征服威嚴而神聖的喬戈里峰。

「好、好好……」鍾晉傑拍著掌,其他同學都跟著拍掌。

任雪糖正要坐下來之際,鍾晉傑眼神一利:「呢個答案係我聽過最好嘅答案,但你講話要滑落嚟……係咩意思?你係咪講緊「巔峰道」。」

「……嗯。」

談到「巔峰道」,等於談上白玥粼。

鍾晉傑永不會忘記,自己當年山上的遺憾,多多少少都對她帶著恨意。

其實站在自身利益角度上,當年大可不必派人採訪白玥粼,讓她的「巔峰道」宣言揚威國際。

但那孑然一身無畏衝落世界巔峰的畫面,實在震撼了鍾晉傑的心靈,令他無法對世人作出瞞騙,欺世奪名說自己是第一位登頂的港人,生於世上他有種責任和義務告訴世人……人類的極限何在。

因此,鍾晉傑每次回憶起那孤高身影,都帶著七分恨意,三分敬意。

「你係佢嘅追隨者?」鍾晉傑簡簡單單問一句。

「係。」任雪糖答得毫不猶豫。
「同學你點稱呼?」

「姓任。」

「難怪你咁任性,你知唔知白玥粼滑出嘅「巔峰道」,每年害死幾多人?幾多滑雪界嘅好手葬身喺K2雪山下。」

任雪糖像被大人說教,沒有回應。

鍾晉傑站在道德層面上批判:「無錯,佢係做到能人所不能嘅事,但同時亦都非常不負責任,K2係座極為險峻嘅雪峰,先唔好講話喺山頂滑落去,可以爬到上去唔死!已經係個無上光榮嘅成就,佢嘅說話間接令到依十年間,唔少世界級滑雪手都死喺山上……」

「人試圖模仿神……」任雪糖碎唸:「係唔會成功。」

「趁你仲年輕,俾個忠告你,唔好追隨佢,唔好對佢咁崇拜,唔好將佢當成信仰,咁樣係件好危險嘅事,「巔峰道」唔值得你賠上條命去挑戰,佢當時成功只係巧合,你家人唔會想自己個仔咁樣玩命。」

「但正因為咁佢先造就到傳說,永遠俾人記住……」任雪糖說。

「滑雪界有更多值得你學習嘅榜樣,現役世界第一嘅法國藉滑雪運動員,外號「人體F1」嘅Julien Simon朱利安‧西蒙,佢已經連續幾年係冬奧主嘅長勝將軍,滑降時速仲打破咗最新世界紀錄。」

「佢嗰種極致嘅速度喺人工修好嘅滑雪道上競速可能真係所向無敵,但去到高山野雪講求隨機應變,到時可能就係兩回事。」任雪糖給出另一套說詞。

「野雪?同年齡層嘅超新星仲有嚟自挪威嘅「雪地坦克」Bjorn hart比約恩‧哈特,如果你鍾情野雪,佢都可以係你目標。」

「相比滑雪,佢可能更熱衷撞低人。」任雪糖自然了解這些世界級知名滑雪者的風格。

鍾晉傑沒好氣說下去:「所以你嘅夢想,係成為第一個成功挑戰巔峰道嘅人?」

「嗯。」

「咁我唯有期待某日,會喺新聞上面見到你。」鍾晉傑一語雙關。

兩人的唇槍舌劍,總算告一段落。

「作為你回答問題嘅獎勵,陣間會送本有我親筆簽名嘅自傳俾你。」鍾晉傑拿起自己的書,順便介紹給眾人認識:「本書叫《永不做第二》,你睇完可能都會變成我粉絲,我三十二歲嗰陣都曾經爬上過K2山頂,暫時全世界唔到五百人做到依種事情。」

「哦……」任雪糖一時間不知該給出什麼反應好:「多謝。」

「我諗全禮堂嘅人都唔知你兩個講緊乜……」任雪糖坐下來後,陳偉棟暗暗對他說:「啲名又英文又法文咁款,但我聽出你好維護自己偶像,嗰個白玥粼……你好鐘意佢咩?我淨係記得佢係十幾年前第一個幫香港喺冬奧拎三塊金牌嘅人……」

任雪糖淺淺揚嘴,沒說什麼。

「佢係你女神?」陳偉棟深入問。

「佢……」任雪糖抬頭看著天花::「係我師傅。」

任雪糖眼眸放空,不經不覺回想起小時候的事。
符雪糖內心有把聲音,不斷地訴說著答案,只差在未吐出口。

盡量每日都有1000-2000字
的確查咗好耐資料先決定寫

第三章 起點

日本,白馬五龍滑雪場。

雪花紛飛,懸燈結彩。

這裡是日本的滑雪渡假村,提供不同餐飲、住宿和娛樂服務,吸引來自世界各地的人,無論會不會滑雪都能愉快暢玩。

鋪滿粉雪的寬廣腹地上,年紀小小的任雪糖用收集起來的落葉和枯枝,忙著堆砌著雪人。

任雪糖握著雪人的枯枝:「你好,雪巴寶。」

飄雪浩瀚的雪場上有的人會拍照留念、有的人跌跌撞撞地自學滑雪、有的人會玩雪球大戰、有的人會坐上纜車欣賞風景。

進行著各式各樣活動的雪場中,每天或多或少都會出現傷者,一大原因是不自量力的「魚雷」。

魚雷指的是不會滑雪一直向下衝的新手,他們在滑的過程總會發出啊啊啊的叫聲,就好像提醒人們小心自己。

「啊啊啊啊啊啊啊──」魚雷的聲音出現任雪糖的耳邊。

專心砌雪人的任雪糖留意到魚雷時,經已無法躲開。

「呯」的一聲,人仰馬翻。

身子瘦弱的任雪糖凌空飛起,轉了個兩圈才跌落地上。

魚雷是個二十多歲的年青人,他自己都狠狠摔了一跤,不旦沒有扶起安慰比自己小的任雪糖,更是怨聲載道。

年青人唸唸有詞地抱怨,惡狠狠的盯著任雪糖。

任雪糖看著自己撞成稀巴爛的新朋友雪巴寶,情緒有點起伏,配合撞倒帶來的疼痛,令他眼眶有些紅潤。

年青人對任雪糖拋下一句惡毒的粗口,就繼續化身魚雷往其他地方滑走。

「賠返我朋友條命嚟呀!」任雪糖對他喊。

年青人只是對他舉中指,就拂雪而去。

來自大人世界滿滿的惡意,讓自小溫室長大的他心靈輕輕受創。

有時候大人無心的一句話,都會讓小孩子記一輩子。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞