【Megalomania】《巔峰造極者》

935 回覆
549 Like 17 Dislike
今晚會有
墨霸時間?

幾時有得逗卓希舅父封利是
通頂等文
「三、二、、二點五!一!」滑雪場老闆手握計時器,不安地按下開始:「開始!」

雙手搭著手推車的任雪糖馬上衝刺,首二十秒先瞄準了較有名氣的店家品牌,如HEAD、Rossignol、K2 SOORT等,無情地拿下固定器放入手推車,花了大約三十秒。

一位攤位的店主笑著高喊:「小兄弟,支持我們中國自產的滑雪品牌吧!」國內牌子有Nobaday、零夏、THE WHIP、Overide Halo等,但全都受到任雪糖無視,直行直過。

緊接鎖定剛剛向店家租借參賽的獨立工作室,因為他是個知恩圖報的人,況且特賣場沒有他鍾愛的Burton牌子。

任雪糖向那位老闆打個眼色,特意感謝他給自己借了雪板。

獨立工作室的老闆本來正為生意發愁,預計不會賺到多少錢回鄉下,但在任雪糖的拼命搶購下,門店的貨品一下銳減,全部都由玉龍雪山滑雪場的老闆買單,霎時間無限感動。

到計時器響起,攤位內六成貨品,幾乎堆疊到手推車上。

「我盡力了……」任雪糖對獨立工作室老闆說。

「謝謝你謝謝你!」獨立工作室老闆紅了眼眶,想要哭出來:「我能提早回家過年了!」

最後結帳的時候,所有貨品合共八萬多人民幣,可最大問題是如何帶回家。

除了聘請快遞公司,任雪糖都想不到第二個方法。

參加完冬祭的競速比賽,任雪糖打開手機收到南宮妍的訊息,原來她回去酒店午睡了。

任雪糖見狀,也盡早回酒店休息,畢竟今天實在消耗太多體力。
醒來的時候,天色已黑。

任雪糖打開網站「Ski & Snowboard」,發現新認識的中國雪友王子倬,在頒獎台的照片中標記了自己。

任雪糖不以為然,繼續睡了一會。

再訓醒的時候,差不多踏入凌晨時分。

而且醒來的原因,是南宮妍拍打著自己的臉龐:「醒啊喂。」

「咩、咩!?」任雪糖嚇得坐起。

「你羊啊你?咩咩咩。」南宮妍遞上一桶康師傅泡麵:「啱啱出面攤販到買,再夜就無嘢食。」

任雪糖望一望手機:「原來十一點幾……」雙手接過康師傅泡麵。

「我見你訓到成隻死豬咁,都廢事叫你出去食。」

「但……」任雪糖困惑地看著眼前的康師傅泡麵:「點解你會係出去買杯麵。」

「你打開嚟睇下先。」

任雪糖撕開蓋紙,竟見是與宣傳圖片相符的杯麵。

一般杯麵的宣傳圖片,上面都是堆著滿滿的肉,但現實卻只得可憐調味粉。

可是如今他眼前的杯麵中,放滿了惹味的紅燒牛肉,而且加了顆雞蛋,蛋白質十足。

「原來依到啲攤販好鐘意賣杯麵,但係會額外煮一鍋紅燒肉嚟俾人加料。」南宮妍說出見聞。

任雪糖不知為何食慾大增,很快就夾了幾塊紅燒肉入口。

「唔唔唔……」任雪糖吃得兩腮鼓脹。
「我今日睇咗你滑雪,滑雪場部電視轉播。」南宮妍走到沙發躺下。

「有咩諗法?」任雪糖斜眼望著。

「原來你滑雪都幾凶狠。」南宮妍淺笑。

「凶、凶狠?我無犯規……」

「我指嘅係形態上,你嗰種壓低身,全速向前嘅姿勢,好似唔完無諗過停低,咩都拉你唔住。」南宮妍對著天花板回想。

「……」任雪糖嘗試理解她的言語。

「競速滑雪就係要一直向前,到終點前都唔可以停。」

「係嘅,都攀岩一樣,只可以一路向上。」

接下來幾天中,任雪糖都有跟南宮妍外出進行雪地健行,學會適應高海拔地區的氣候。

就在第五天,任雪糖於滑雪場遇到位認識的人。

「搵你好耐啦,任雪糖。」任雪糖猛然回頭。

只見,叫住自己的人身穿滑雪競速服裝,配戴墨鏡和偽紅牛頭盔。

吉川大輔。

「係你……」任雪糖愕然:「你唔係日本人嚟嫁咩?」

「日本人唔可以嚟中國旅行咩大佬。」吉川大輔上前。

「但你點解會搵到我?」

「哦,你唔俾我真係嚟滑雪嘅?雖然我真係特登嚟搵你。」

「你點搵我……」

「滑雪網有條中國佬tag咗你,我咪睇到原來你喺到滑雪囉。」

「但你搵我做咩?」

「仲問做咩?同你講咗個計劃咁耐!」吉川大輔反應很大,雙手比劃:「拍片出名啊,你唔記得咗我哋小時候嘅夢想喇咩?」
「呃……」

「一句講哂,想唔想要金錢同名利?」吉川大輔豎起食指,指著任雪糖鼻頭。

「想……」任雪糖抿住嘴:「但邊有咁易出名。」

「好易嫁啫,我已經諗到條橋幫你引起唔同人關注。」

「拍滑雪教學片?」任雪糖猜想。

「唔係。」

「裝備開箱片?」

「唔係。」

「學武士團,亂入人哋活動?」

「都唔係。」

「所以係?」

「挑戰其他知名滑雪好手嘅雪道。」

「你意思係……」

「係……」吉川大輔咧嘴一笑,點點頭:「滑雪界失傳咗好耐嘅潛規則,挑戰其他人嘅成名路線。」

每個滑雪好手多少都有一條引以為傲,自己開發出的路線,通常會在「Ski & Snowboard」網站公開,讓任何人來挑戰。

不過這玩法,可說是上個十年的事情。

現在新冒起的年輕滑雪者,沒有這個傳統了。

「唔……」任雪糖仍然拿不定注意。

「你唔係驚啊?」

「我諗佢係驚出樣。」南宮妍倏地搭話。

「吓,原來識嫁。」吉川大輔以為南宮妍只是剛好站在旁邊。

「佢同學。」南宮妍先說好,避免引起誤會。

「好彩……」吉川大輔鬆一口氣。
「上K2要好多贊助費,你可以諗諗佢。」南宮妍提醒任雪糖。

任雪糖呼口氣:「第一條片你想點拍?」

「我俾部GOPRO你戴落頭盔影第一身競速視覺,我就控制航拍無人機捉住你嚟影,而中國正好係第一條發源地!」吉川大輔合上雙手。

「中國?有咩好。」

「中國係個人人都想做直播主嘅國家嚟,所以如果條片有啲轟動嘅話,首先可以震驚中國嘅雪圈,如果佢哋討論得夠火就直頭可以出圈!即係上嗰啲論壇熱門搜索榜上面。」吉川大輔非常理想。

「唔易喎。」

「我做咗資料搜集,想你第一個挑戰嘅人係中國滑雪隊成員──黃群龍。佢係中國滑雪圈嘅第一人,你贏到佢點都上熱搜!」

「黃群龍……」任雪糖隱約記得對方也曾是冬奧金牌的得主,項目平行大迴轉。

一個寂寂無名的滑雪者,擊敗國家隊選手確實很有看頭和討論度,但有哪麼容易嗎?

「對方係自小就開始接受國家重點系統性訓練嘅滑雪高手,我唔係幾有信心可以打低佢。」任雪糖居然自認低威。

雖說他曾在秘魯,無意中擊敗現時單板滑雪界第一人Julien Simon,但不過是事先了解過地型,才佔得了優勢。

「你要唔要試下?」吉川大輔眼神充滿誠意。

「你特登咁遠過嚟都拒絕你,我都唔好意思。」任雪糖抿著嘴,點下頭:「試下。」

「好!!!」吉川大輔振奮地握緊拳頭。

「黃群龍有冇自己開發嘅路線?」任雪糖問。

吉川大輔馬上用手機搜索出圖片:「河北張家口到有條雪道,叫做「雪長城」,係條仿照中國著名建築萬里長城整出嚟嘅競速滑雪道,特點係非常多急彎,但係空間窄,失誤好容易撞向雪牆。」

「唔係天然開發嘅路線?」

「唔係,依條雪道係人工整出嚟,如果你打破黃群龍紀錄嘅話,肯定有唔少迴響。」
多文好爽
去河北採花了
幾時採埋南宮妍嘅花
多文
要出名了
晏晝出文
g chi. lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞