【Megalomania】《巔峰造極者》

935 回覆
549 Like 17 Dislike
樂仔
任太
仆街仔, 帶條女返來搶錢
第一次見家長就攞錢
任雪糖人狠話不多,直接拆開利是。

「五百蚊,夠食兩餐。」任雪糖感到很滿意。

「師兄,你都幾癲下。」南宮妍哈哈大笑。

「嗯?」

「拎完就走,好似搵你屋企人笨咁。」

「留得越耐,越多誤會,陣間以為你係我女朋友。」

「不過估唔到你係住獨立屋,原來有錢仔嚟嘅,你屋企係做咩咁有錢?」南宮妍回望身後的獨立屋幾眼。

「食品,糖果、牛奶、乳製品個類。」

「吓!」南宮妍想起某些事:「莫非七仔冰箱嗰隻雪糖三明治,就係你家族生意嘅產物?」

「你有食過?」

「緊係食過喇,仲有霜樂雪條。」南宮妍拍一拍他的手臂:「其實旅費你叫屋企人支助你都得喇,搞咩令到自己咁鬼窮。」

「咁樣同開外掛一樣,唔可能挑戰到巔峰道。」

「咩意思?」

「喬戈里峰嘅巔峰道,係唔會容許依種人征服。」任雪糖說著艱深難懂的事。

「我大概明你意思……即係無經歷過磨練,咁容易俾上到K2嘅人,心態上係唔會俾靠自己努力登頂嘅人強。」

任雪糖點點頭:「我一直覺得上K2唔係問題,重點係點樣上去,會影響你嘅心態,從決定成敗。有錢,你會覺得就算衰咗都無問題,但如果無錢,你會同自己講……依次可能係唯一一次。」

「你都有道理嘅。」南宮妍表示認同。
要從香港前往玉龍雪山滑雪場,也得要花上半日,旅程大概如下:

先由香港國際機場乘搭飛機,前往昆明長水國際機場,然後轉機乘坐國內航班到達麗江三義機場。下機後,乘搭市區內的巴士直達玉龍雪山,並在鄰近預訂好的民宿下車。

由於是新年,所以處處都擠迫,街上都比肩繼踵的。

預訂行程的事由南宮妍一手包辦,整個過程裡任雪糖很多時只是站在她身後等待結果。

半日後,兩人終於踏入民宿的房間。

開門的一刻,才能好好鬆口氣。

房間分為上下兩層,各有一張大床。

「我訓上你訓下。」南宮妍行上樓梯。

任雪糖先到廁所洗臉,洗去繁忙旅途所累積的灰塵和油脂。

晚上,兩人外出找點吃的治肚。

他們一同看中烤羊肉,便買了十串回民宿吃。

南宮妍大口大口地啃羊肉:「喂,聽日我哋會去個滑正場,因為一搭纜車上去雪場到,就會直上四千幾米海拔,你可能會出現少少高山反應,所以盡量唔好太激烈,我哋玩雪地健行慢慢行。」

任雪糖比出個沒問題的手勢。

第二天,兩人刷洗和熱身,正式出發前往滑雪場。

乘搭纜車上山期間,南宮妍找了些事聊。

「你嚟過中國幾多次?」

「第一次嚟。」

「吓?你表現到好似個平常咁。」

「都係普通地方一個,無咩特別,你呢?」

「我以前學校考察,只係嚟過兩次。」

「不過依到啲衣食住行真係好平。」

南宮妍莫名奇妙地冷笑:「咁平係有代價。」

「……」

「你今次嚟係唔諗住滑雪?」

「應該點都會滑幾下,難得嚟到有雪嘅地方,但盡量完成訓練先,體力都要分配到。」

「咁你唔帶私家滑雪板嚟?」

「廢事……俾人偷。」

「明。」南宮妍含笑點頭,很多事盡在不言中。
白雪皚皚的山峰,開始出現二人視線內。

纜車的底下,是草甸、森林和溪流交匯而成的高原山地畫。

陽光穿透稀薄的空氣,灑落這片每年持續八個月的雪地上。

「你知唔知依到有座處女峰,叫做扇子陡。」南宮妍說起。

「處女峰?」

「即係未俾人成功登頂過嘅山峰,海拔大概五千六百米,好多登山隊都失敗。」

「但K2海拔成八千幾。」

「每座山難度都唔同,唔可以睇小。」

「如果第時學到冰攀,要去邊到學?」

「白色少女,白朗峰。」南宮妍用言語描繪著它的美:「佢係歐洲最高山峰,當你坐喺山嘅懸崖前,而日出正好對住你,你會感受到佢嘅壯麗。比起其他險峻嘅高山,佢相對溫柔高雅,歡迎任何人喺身上留低腳印……幻唔幻想到個畫面?」

任雪糖用手機直接搜索出白朗峰的外觀:「嗯。」

纜車終於抵達滑雪場,任雪糖呼吸時明顯感覺到空氣變稀。

雪地健行,他們需要向雪場租借冰爪。

冰爪擁有出色的抓地力,主要在雪地上防滑。

單是冰爪一件裝備,就有著諸多的學問。

冰爪的爪數多寡,會影響行走時的穩定度,越多爪就越穩定,走上有坡度的路線會比較安全。

跟滑雪靴一樣,它分為了綁帶式、快扣式和半快扣式。

南宮妍說,雪地最難的不是技術,而是經驗的累積。

經驗能讓你出判斷出很多情況,諸如什麼時候使用冰爪,不同的雪況要用什麼樣的步法,最重要是判斷雪況安全或危險。
「平時呢,冰爪主要用喺結冰或者雪變得好硬嘅時候。」南宮妍指著裝備租借場中的冰斧櫃:「而雪攀點都會配備一把冰斧,佢喺雪地環境幾乎萬用,滑落下坡嗰陣可以用嚟當煞車,滑低嗰陣可以做自我確保、埋入雪到可以做確保點、劈入冰雪入面可以做支撐點,有個累事嘅隊友仲可以拎嚟殺咗佢,不過冰斧技術講究太多,下次我再詳細講。」

給登山鞋穿好冰爪,任雪糖和南宮妍便沿著指引的路線,展開雪地健行。

開首,南宮妍什麼都不教,先讓任雪糖適應高海拔環境和冰爪走路感覺。

走約四十分鐘,面對一條上坡路,南宮妍才教些步法技巧。

「教你樣重要基本嘅技巧,叫「踢踏步」,可以用嚟整出一個穩固嘅腳點。」

「點做。」任雪糖專注南宮妍腳上。

「身體直立,重心微微前傾,然後用力踢入雪面,踢入去之後隻腳郁一郁整實啲雪,就會整到個穩固嘅腳點,然後將重心轉移到另一隻腳,再做踢踏,梅花間竹咁重複向前,喺斜坡同雪質硬嘅情況,特別啱洗。」

「好……」任雪糖低頭望著腳,生硬地踢踏著雪面:「然後換另一隻腳。」

「慢慢做,做熟咗你就同平時行路無別。」

其後的三十分鐘裡,任雪糖都使用踢踏步來走路。

平時長跑氣也不多喘一口的他,今天居然覺得有點吃力。

「覺得攰未?」南宮妍不時回頭,查看任雪糖情況:「你開始落後。」

「仲可以……」

「唔係叫你停低抖,係你教你第二種步法,叫「休息步」,喺高海拔地區長時間攀登好有用。」南宮終又即場示範休息步如何使用:「首先踏出第一步,將重心轉移去前腳,然後鎖住隻腳嘅膝頭俾佢伸直,咁樣你就係用骨骼而唔係肌肉去支撐你體重,同時間你後腳嘅腳尖保持喺地面休息一兩秒,等肌肉有機會放鬆,然後前腳膝頭解鎖,轉移重心去後腳重複剛才的動作,最重要係保持穩定節奏……」

任雪糖不禁心想,走個路也居然那麼多學問。
「同你講,依招係行山高手嘅絕技嚟,係需要啲時間練,先可以行得好流暢,但一精通咗會事半功倍。」

其實步法尚有多種,但任雪糖是消化不來,所以南宮妍保持行走,沒再教其他。

大概走了兩小時雪地,兩人停下來小休十五分鐘,接著回程又花兩小時,健行總共四小時。

前來時有上坡,回程時自然變成下坡,於是中間南宮妍額外教了一種步法,名為「踏跟步」,專門針對下坡路。簡單來說,就是以腳跟先著地,並將重心放置腳跟上。

回到滑雪場,飢寒交迫的兩人馬上找吃的,他們買了條香噴噴的豬肉腸,吃得滿嘴是油,再喝杯八角茶暖身。

滿足一時的胃口後,他們才正經去找正餐吃。

兩人在滑雪場經營的餐館中,點了碗羊肉麵,外加份蔥牛肉夾饃。

「好似食極都唔夠咁……」平日飲食自律的任雪糖,今日覺得食物特別誘惑。

「唔夠咪再叫。」

「羊肉串,廿串。」

「咩話廿串?食唔食到啊你。」

「癲啲三十串都得,但好似太恐怖。」

飽餐一頓,兩都坐著按手機,慢慢消化食物。

任雪糖滑著自己最喜歡「Ski & Snowboard」網站,打算看看附近會不會有什麼活動舉行當中。

因為網站屬全球性質,任何已登記的滑雪場大小活動,都會列明到上面。
玉龍好靚㗎
做咩有條友個個comment 都㩒負評
見過香港抱石場有v10
「我訓上你訓下。」南宮妍行上樓梯。

冇加甜?
又無文
鍵盤雪攀
無咩人睇,盡量保持緊動力
日日追住㗎
勁多人喎,唔信你po個電話號碼出黎,睇下有幾多人打俾你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞