【Megalomania】《巔峰造極者》

935 回覆
549 Like 17 Dislike
14天係墨說
到底墨說是有多帥
「俾幾多錢我都無用。」任雪糖面不改容。

「緊係喇,你都唔等錢洗……」陳偉棟忍不住心中調侃。

「哈哈哈哈,好。」鍾晉傑乾笑幾聲:「既然係咁,我作為大你幾十年嘅同校師兄,就俾個忠告你,如果你想要上去K2山頂到滑雪落嚟,你首先要搵一個可以幫助到你上山頂嘅搭擋。」

任雪糖感覺是有價值的建言,於是留心聆聽著。

「如果唔係,你未上到山頂滑落嚟,已經喺上山嘅途中死咗。假如你話想聘請雪巴人嘅都可以省啲,想請佢哋上珠峰易,上K2難,除非你好似我咁同佢哋有十幾年交情,有出得起七位數請得郁佢哋,如果唔係……你一定要有個喺雪峰上可靠而且可信嘅搭擋。」鍾晉傑認真地說。

「如果搵你?」任雪糖直接問。

「K2我上過一次就夠,無謂再去打擾山神。」

任雪糖轉望旁邊的陳偉棟,腦中卻完全沒有跟他一起登峰的畫面。

那個能跟自己登峰的人,到底在哪裡?

「Good luck.」鍾晉傑徐徐離開禮堂。

正式畢業。

今天過後,任雪糖無需再回校了。

他對自己母校沒有什麼眷戀,畢竟他每天滿腦子都是喬戈里峰。

放學後的任雪糖戴著罩式耳機,坐著巴士靠窗滑手機,內容全是關於滑雪的資訊。

他思考起鍾晉傑的話,看著車窗外的茫茫人海……

比起精進的滑雪技巧,找個能共同上山的確實很重要。

剛回到淺水灣的大宅中,客廳坐著位戴眼鏡、身材高高外表溫文的男人,走到門口詢問任雪糖:「雪糖,考成點啊?依家希望喺你身上啦,幫你兩個補習咁耐,結果你阿哥炒咗,居然十分都無,真係……」

「舅父。」任雪糖叫他一聲,然後交出自己的文憑試成績表。

任雪糖的舅父符卓希,現任大律師,常常在家中給兩兄弟補習。
卓希做咗大律師
好懷念當初墨巴寫嘅愛情故,十四天睇到好感動
唔太現實嘅feel
老了
硬係覺得鍾晉傑好似Mr. Beast
估唔到卓希做咗大律師,雖然古古惑惑咁都似佢
墨巴嘅故點可以冇腎仔嘅歌?
仲有卓希,當年幫樂仔cow阿糖仲係好深刻,正呀
好明顯係鐘培生
屌係喎Fucking Champ
點解岀得卓希個名都唔可以岀佢地個名
白玥粼同白月草係咪彩蛋關係
死啦,白月草係邊個故
月光在上,冇文休息
港豬個代號呀
白玥粼應該係指緊白月光?
睇到想滑雪
睇完已經Book咗滑雪行程
歐洲定日本?
「廿四分,not bad。」符卓希點點頭,對成績尚算滿意:「雖然同我比都係差少少。」

「阿哥去咗打波?」任雪糖行上樓梯。

「係啊,你洗唔洗去廚房幫你阿爸手?佢難得煮飯都搞到打仗咁款。」符卓希

廚房裡頻頻傳來噼哩啪啦的聲音,聽上去戰況異常激烈。

任雪糖調頭走向廚房,看見穿著圍裙的父親正用油鍋大火炒著什麼,而廚櫃上全是海鮮的殘骸。

「搞咩……」任雪糖扶著門框,偷偷看著父親烹飪:「平時你都唔會煮嘢。」

「你哋放榜啊嘛!終於畢業緊係要親手煮喇。」其父名為任行樂,一位行樂至上的人。

話音剛落,油花彈起,濺中任行樂的手。

「嘩呀!」任行樂嚇得兩手一縮,鑊鏟都快要溜入油鍋中。

「喂喂……」任雪糖急步走到煮食爐前,握住差點滑落鍋中的鑊鏟。

任雪糖看了看鍋中有龍蝦,並用食指沾點醬汁嚐味:「你整緊左宗棠龍蝦?」

「你點知嫁?」

「你做咩學人整咁高難度嘅料理……」任雪糖馬上調較火力,加點糖和米酒下鍋。

「係阿晞哥教我,佢話出面多數都係用雞,我問有冇得豪華啲,佢就教我整龍蝦版。」

「人地係米芝蓮大廚,唔係咩都學得到……」任雪糖急忙幫助父親煮成能吃的東西。
[quote]「廿四分,not bad。」符卓希點點頭,對成績尚算滿意:「雖然同我比都係差少少。」

「阿哥去咗打波?」任雪糖行上樓梯。

「係啊,你洗唔洗去廚房幫你阿爸手?佢難得煮飯都搞到打仗咁款。」符卓希沒好氣地說。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞