MPF強積金掃盲/ 表現討論 (5)

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
師兄嘅意思係咪即係話唔需要轉, 放喺度唔理佢由得佢? thx
我將管理費比較平嘅MPF列出嚟 畀大家評論一下:

0.75% 管理費嘅基金-
- 強積金保守基金 (真係非常保守, 冇股票成分)
- 65 歲後基金 (呢個唔多識睇內裏成分係乜嘢)
- 核心累積基金 (呢個唔多識睇內裏成分係乜嘢)

0.79%管理費嘅基金-
- 環球債券基金 (債券長期跑輸, 表現唔理想)
- 環球股票基金 (想睇大家嘅意見)
- 智優逸均衡基金 (想睇大家嘅意見)
- 智優逸北美股票追蹤指數基金 (用緊,唔知好唔好轉)
- 智優逸歐洲股票追蹤指數基金 (想睇大家嘅意見)
- 智優逸亞太股票追蹤指數基金 (想睇大家嘅意見)

基金表現-

唔該曬!
你想討論咩方向?
唔知你想點?
MPF強積金掃盲/ 表現討論 (4)
https://lih.kg/zOmnGrX
#293 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

呢度已經介紹過
好多謝你
係IB開通左英股投資 , 但揾唔到隻SPYL
咦, 係喎, 點解冇左LSE版本。奇怪奇怪
連永盲都有美股買
最撚柒垃圾非信安莫屬

利申:用緊信安
信安800有美國股票基金的
你用佢另一款?
其實我想知道, 上面咁多隻 MPF如果真係要轉,轉邊隻會比較好?
其實我想知僱主富初係點楝基金公司
我估
靚女sales
我都想知點解
做左好耐傻仔,樓主可唔可以幫忙解釋一下?
美洲基金好似0.8%左右,北美要1.55%,覺得好肉痛
我記得之前有人share 過係40歲樓上開始暴增
因為美洲係直接買spy ivv etf
北美係買一堆主動式基金+etf由基金經理砌出黎
無知一問,係咪由申請日開始計
咁而家12月中先轉,係咪都當今年?
計你現職公司同你賣家剷
係2023年內就計今年
所以咪太遲

我年年都同人講聖誕前好做左佢
其實有幾隻,最大應該係SPXS,以下個網有詳細比較

https://www.bankeronwheels.com/how-to-choose-a-safe-synthetic-etf/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞