MPF強積金掃盲/ 表現討論 (5)

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
宏利長期蝕錢
而家收賺立即入紙轉走算
好似要搞兩個月咁耐
梗係泊左係保守,先再等轉走。
最快都要隔日
即係今日落單翌日完成
就係呢度日日屌綠色好貴管理費個間
好似話留少少倉位係你想調黎調去個幾隻基金度就做到翌日過數
其實大部份公司都係當日4點前轉就當晚個價
但得宏利呢間賤種公司係你聽日再轉倉果時可以轉走到。 而其他公司就要等交易完全左先可以再轉
留少少倉位就係個bug

不過唔知去到第日積金易平台仲有冇得咁玩呢
我暫時新資金做緊 歐:美股 1:3
有無建議:
1. 比例上調整
2. 需唔需要得閒做rebalancing
收到
一直跟醫管局用開富達 見d人賺咁多% 真係覺得要man 下個mpf
想問下樓主會推hsbc 入面邊一隻好d?
因為佢得0.79 管理費?
其實如果冇泊係保守,就轉走,會差幾多?
轉保守係為左鎖定利潤,你唔知搞幾耐,到時升定跌
巴打,我呢家個profile 主要係富達因為係醫管局
想問下如果我轉晒自己個part 走個程序係咪:
1)轉保守基金
2)係HSBC 搞轉會
3)到時再簡返樓主推介既智優逸

我發現我富達買既型富跌到仆街 成個profile 佢輸1萬5,環球 賺返2k 加加埋埋就輸1萬2
但富達d管理費太撚貴
富達香港盈富基金 0.69 , 環球股票基金1.45 香港債券基金 1.2
屌,賺賺埋埋都輸返比佢
我都輸了1萬2 屌!

你可以搞轉會時直接落指示轉入智優逸
咁我顧主個part 就fix 死係富達 有冇咩好推介 我見北美同環球個管理費都唔太靚 定係 襯港股殘反而低買好撚難諗呀
襯港股殘反而低買
23條都未出,咁你等出埋先買啦
咁又係
咁av 巴打,你地個profile 係全all in 高風險?
係咪老左先簡返低風險算
佢以為自己好醒目
我買返用美金計價嘅野
rebalance半年或一年做一次就夠

我覺得3月或5月都係唔會減息
留意返美國小盤股而家個價係比年初微跌
我會留意標普500成份股有幾多%係200天均線(S5TH)

而家我係唔會一炮過做大轉倉,一年應該有3-5 次機會係S5TH 跌到40以下, 果時先係入貨好機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞