MPF強積金掃盲/ 表現討論 (5)

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
英股SPY5係美元計價派息版本,但每股較貴,可以用定額方法去買
但SPYL係美元計價不派息版本,每股較平,但問題上架不久,IB 仲未有LSE版本,唔知係咩問題,其實用ISIN 編號搜索係搜到SPYL LSEETF個result, 但撳入去就變左係EBS 瑞士交易所版本

所以可以用定額買住SPY5先,有息收其實都幾開心,即係當高位同你賣咁少少比你洗錢
手賤既人係絕對有,仲會好多
日股升左20%成堆人就問買日股
美股升左20%成堆人話問買美股
岩岩就係搵極都係得ebs 同ibis2 嚇鬼我巴打,但如果買左ebs 版係有乜差別?除左想像到交易量冇lse 版咗高之外
但係返個case我ib 月供都係spy5好過美股spy?
英股太少接觸同聽
係咪早兩個鐘收市
咁如果只係咁,咁ebs 咪都買得過囉,同lse 版一樣只係交易時段唔同同埋10鎂易入口
巴打 永明新個隻美股基金
收到信寫最高收1.103% 管理費 請問即係點計佢個管理費
佢話收幾多你都冇say嫁喇
收得平 我會賭下佢個美股 依家咁貴
轉返做esg算
高位先轉美股
低位買港股
轉債/保守咪得
SPYL好新同細,SPXS.L歷史耐好多

我上面有條link list左幾隻swap etf(SPYL應該太新個list仲未加佢)

要留意,歐洲etf domicile唔一定係Ireland,有啲係Luxembourg

要分清楚domicile地點同上市地點,一隻domicile Ireland既etf可以同時係n個國家既交易所&用唔同貨幣上市,而佢係每個交易所/唔同貨幣既code都會唔同,小心買錯
巴打咁用返spyl 做例子,佢都係Ireland 但交易所係ebs ,咁買佢係咪仲要考慮埋瑞士要35%賣股稅?
本身歐洲etf既交易量已經好細好細(佢係靠market maker去成交),你check下佢地既每日交易量睇下自己接唔接受先
你地講嗰啲我以前都買都過,我心得係你可以留意下all world / developed world / USA 三者之間成份有幾多%係重覆,然後再睇下當中有咩market係正回報/負回報/上落市

咁樣你會對個picture更清楚
有market maker應該問題唔大?
有鬼佬話,當大跌市你又想走既時候,就at the mercy of market maker’s hand,佢地衰會比個shit價你

我自己接受呢個風險既,但最緊要係清楚有咩風險
market maker 咪即係莊家囉,佢只係有責任開價,但係開價可以好差
你睇香港D輪證係點就知乜事
唔使鬼佬話啦,你睇香港輪證就知乜事
香港的輪證就係行莊家制
我理解資產稅/股息稅/遺產稅跟domicile地,但交易所費用/印花稅就跟交易所地點
如果開價真係差唔會有其他人出手咩
無人買最多咪拎一個basket股票走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞