MPF強積金掃盲/ 表現討論 (5)

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
睇到樓主個post,先記得望吓富達今年個回報;一睇就屌出聲;環球股票基金今年得+4%,管理費仲要1.49%,已經係回報最高嘅基金;相反hsbc 北美係9.1%,管理費:0.70%有一種比人撳住搶嘅感覺
公司嗰半轉咗美
自己嗰半轉咗會
算蝕少啲
諗緊去匯豐定aia好
好似以前炒散開過
HSBC 啦
管理費冇咁貴
比double 管理費,回報少一半,望到就好嬲
想問下我有3個mpf戶口,有冇得自己整合唔through agent?
一個戶口一年可以轉一次
定一個人一年可以轉一次
因為我仲有個而家果間公司既
個人戶口任調
現職供款戶口一年一次
睇下新agent個網有無form填
其實基金管理費點解
最近搵左條友幫我整理以前其他mpf戶口
想知佢地賺乜

我地得閒冇野做,就睇下富達個環球股票基金VS 被動式既環球股票基準個表現先

YTD: 富達 4.07% / 基準7.2%
3年: 富達5.19% / 基準: 24.1%
5年: 富達: 21.83% / 基準: 45%

2022: 富達-23.83% / 基準-17.8%
2021: 富達15.76% / 基準19.7%
2020: 富達12.8% / 基準15.8%
2019: 富達26.8% / 基準26.1%
2018: 富達-11.15% / 基準-9.2%

到底發生過什麼事.....只係短短5年就輸得咁明顯,除左高管理費外,投資水平都非常有問題下
Q&A 第4條已經答左你個問題
即刻研究轉先
thx
仲有呢現職果個轉既話 得自己供轉得?
明明見佢持股十大,同hsbc北英差唔多,唔明點解可以廢到喊
係咪真係有人恒指?
學連登仔出出入入
左一巴右一巴
數據話你聽強積金總資產有20%係買支港股票, 仲未計果堆舊款「增長」 「成長」字眼偏向支港股嘅混合基金條數

單係計今年資金都有18.x%係買支港股
唔明點解輸到甩褲都咁多人買 搏佢升返?
無打理
一黎無人理,二黎仲有班人覺得而家好抵買
BCT係咪可以唔轉都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞