MPF強積金掃盲/ 表現討論 (5)

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
而家黎避險
你不如講下你想點玩先?強積金避險咪即係轉去保守基金度parking
民間智慧
當師奶都開始轉去美股嘅時候就會出事
希望無事
有冇人研究過永明最新嗰款美股持倉係啲咩?
到年尾放假終於有時間爬文,的起心肝將宏利大大舊果個personal a/c轉去HSBC (現職公司用緊)。宏利一直都是美股同環球,呢幾年進賬咗唔少。

想問一下,未來轉出前,係咪應該好似提問位師兄咁,在宏利先轉去parking/interest fund先?去到HSBC都係先做保守,然後分階段再買入美股?

P.S. HSBC依家做緊promotion,轉入新錢會有rebate 喎
if 你本身已經係北美類投資, 轉返北美基本上可以唔使park,
只不過賬面數字上若你轉完後回調5-10%, 你賬面條數比較樣衰咁解
一般轉公司筆錢幾時先會到?
多謝解答,亦都因為師兄你呢個帖,我早幾年先逐漸買北美類。多謝師各位師兄師姐教路💪💪
樓主想請教下三個入面邊個最好
BCT 積金之選、中銀保誠簡易強積金計劃及永明彩虹強積金計劃

政府工得呢三個選擇,政府供果份有15%,唔想揀錯,依家係永明。
你地管理費已經係特低 相對冇咁傷
永明咪用esg低碳
我依家有一份未入政府係AIA ,2018年放哂係北美
之後政府果份既自己供果5%未轉走,係咪應該轉埋落AIA?而政府果15%就搵個低管理費就咁擺?
利申:28歲 仲有排擺

Thanks 樓主
耐唔耐就有人問呢三件揀邊個
不如講埋如果任揀點揀
你都傻既,有低管理費唔用走去用AIA
咁如果想買北美咁點算
同埋可以邊到睇到公務員個管理費?
3間都有,驚西咩
睇po頭啦
懶人揀北美指數追蹤得2間有
淨係一個大貓都夠
半自由行轉走僱員供款先
其他買日本或者核心累積
大把人淨係買中港股就梗係啦
我係智優逸北美+智優逸歐洲+核心累積
點都合併做一個啦
北美三間都有,你咪compare 個回報同埋個apps 方便程度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞