MPF強積金掃盲/ 表現討論 (5)

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
呢個問題咪一早討論過
不過呢,你可以用一年一次機會既半自由行,將宏利供款賬戶搬自己部份去宏利個人賬戶度,咁你就可以舔到個計劃既回贈

不過有得半自由行,就唔會浪費一年一次呢個機會轉走去其他公司
唔係呢個問題,供款戶口其實都有回贈
我係講緊計算回贈級別個時,僱主供款部分係唔計資產總和
即係我搬走晒D錢之後,無論僱主供款有幾多都好,供款宏利會變返做0級
你終於知宏利個「回贈計劃」係幾咁搵笨

佢個計劃要睇2部份
第一部份係計算你係等級幾多:
計你個人供款既錢+ 現職供款賬戶(僱員部份only)既錢+ 開戶年資

第二部份係計算你回贈到幾錢
佢係只計算你個人戶口既錢,再睇你等級計算
任何現職供款賬戶,包括僱主/ 僱員部份都唔會計算回贈比你

因此,你用一年一次半自由行機會由宏利現職搬去宏利個人,你個等級係冇分別的
因為你左手交右手,現職供款賬戶(僱員部份only)轉左錢去個人供款度之嘛
第二部份係計算你回贈到幾錢
佢係只計算你個人戶口既錢,再睇你等級計算
任何現職供款賬戶,包括僱主/ 僱員部份都唔會計算回贈比你

呢 part 我肯定你錯
因為我的確每個月都收到回贈,宏利亦 show 到我個供款戶口的回贈級別
當年個agent仲講明我公司有特選會包底幾多級
但係我唔知點解佢份 terms 係寫只適用於個人戶口
不過都係算啦
都係等美股回調就搬走D錢
為慶祝宏利在港管理公積金85周年,我們將由2021年10月1日起,以紅利單位回贈方式向宏利強積金成員提供成分基金管理費尊享優惠。持有指定成分基金註1的成員,可享高達每年0.10%紅利單位回贈

你現職供款戶口有既回贈只係得0.1%
呢個擺明就係呃客戶以為你係「尊享」緊佢個回贈計劃
自己計過數,肯定無咁少
同埋個時已經八九年前,個時唔記得講係2級定3級定4級
如果你公司係大客戶,係可以做到現職供款都有額外計算回贈,即係好似公墓員都有特別平管理費一樣

一般冇牙力既中小企如果白白痴痴咁用宏利,我好肯定佢地個回贈係
1. 現職供款戶口有0.1%
2. 個人戶口就睇回贈等級

結論就係好撚貴,我都唔明用宏利黎把撚
呢間公司除左好撚識賣廣告,呢期又係巴士車身度見佢sell佢強積金戶口有幾好
講漏左,其實我供款戶口個回贈級別係高過agent講包底個數
所以我肯定係照計

anyway,要轉走呢點係大家都同意,所以我等緊時機
想認真計數你貼上黎計下,或者你打上去宏利度問清楚你而家不同戶口類別個回贈比例,你係客佢一定要答你既,唔使估估下,問下你公司係特選有優惠既客戶就一清二楚

呢個post比想像中推得快,我本來仲想懶多一排先重寫個開頭,似乎要提早開工....

唔好問我點解有 $250 紅利入左利息基金,呢兩年都係咁,我都唔知點黎
篤機竟然係 1% 回贈
條數點計都唔岩
可能真係有公司奇怪專享特選
有趣有趣
0.1%除12個月 = 0.0083%
1.75%-1.20%(等級6) 再除12 = 0.0458% (假設全北美基金)

即係你回贈係0.0541%一個月
用你資產去計,應該都係得319蚊回贈一個月,你去到400幾蚊,究竟多左係邊度

因為一般人係冇現職等級果個欄位,我唔知你現職等級6 個回贈係咪同個人戶口等級6個回贈比例係咪一樣

原來回贈高過個人賬戶條數
個人賬戶條數你計法係岩
我完全唔知呢件事
明明只係幾十人中小型公司都有咁的牙力
原來我食左我完全唔知點黎的奇怪特選回贈
咁我更加要走,最少個人賬戶個 part 肯定要
我等級係8,回贈少過你嘅,一半都無
我都係今日先發覺原來我供款賬戶唔知點解有 1% 回贈
個人賬戶就跟返尊尚優惠計劃無錯
交mpf tvc 有無得用信用卡
信用卡post答左你
咁做係違規,完
想問下 BOC嘅歐洲指數追蹤買唔買得過?定all in 北美追蹤指數就OK?
樓主講到咁勁

自己mpf又炒到幾多百萬呀?

樓上件弱智
好耐未有人衝出黎柒了
用炒呢個字凸顯你係文盲定閱讀有困難
咁多護主犬 起身多左11個負皮
兒登真係on9
我當刻去搞tvc/svc已經問過專員,係冇嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞