MPF強積金掃盲/ 表現討論 (5)

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
係BOCPT sor
不過都差唔多?
終於由永盲轉會大貓,賺番$2500基金單位
宏利SHK131 搵笨柒?13/2日本升成1000點 佢隻嘢話升0.2%
日經225 年頭至今升左14%以上
宏利日本股票升左4.85%

用宏利正on9
想請教下
依家有60萬左右係宏利北美基金
長遠計係咪轉去大貓北美好d? 因為大貓手續費平好多?
但表現又好似宏利好好多,諗到頭都爆
你鐘意啦, 數據擺曬係面前, 你覺得宏利好咁咪繼續用佢, 最緊要用得開心, 唔好話連登仔累你跌錢就可以了。
點睇表現好先
又轉移失敗
原來前雇主個account要轉個人戶口先可以轉
係咪前僱主未交終止受僱通知MPF咋
交左終止受僱通知係可以直接轉會唔使等
佢出咗
但我無詳細睇封信
原來佢話終止後三個月無行動先會自動轉個人戶口
而家仲計供款戶口
追完post 將宏利錢轉走左
都差唔多3星期
本金38-40萬左右,啱啱由永明轉去bct
轉唔轉基金風險自己承擔,我唔認為15000入港股會係好大風險,All talk no action咁唔使開個討論區喇,全美股唔使攪咁多嘢
琴日轉左30%美股轉左港股
港股要加啦,但最快都要後日
恭喜哂
操你媽
叫你貼買左港股嘅圖
你就貼結餘
貼有幾錢有撚用?
對討論有意義同價值?
X2

將n年無理嘅宏利轉走晒
根據雙動能投資計出黎, 睇返過去1,3,6個月嘅動能平均數
而家恒指仲係負數(-13.76), 亦比標普500(+27.42), 環球股票(+24.6), 及短期國債(+4.4)為低

呢一刻轉跑道近乎等同投機而唔係投資
戶口入面仲有D恆指基金,尋日將 1/5 轉左做環球
打算分段放曬佢
唔知入唔入手歐洲基金好呢 (本身無揀,分散風險?)
本身每月供緊既係北美同埋環球 (7:3) 左右
求指教
現有供緊比例唔使郁
同埋恒指嘅暫時都係按兵不動
到跌到萬5 萬6, 轉黎意義不大, 賭下政策上返17-8 先再諗
做左2日功課爬左好耐文,今日轉左去大貓
多謝咁多位巴絲打
唔明講緊乜但唔想玩政策市
30% 應該會後悔賺唔夠
建議70%
2020年見萬通個美股mpf好勁, 由hsbc 北美轉左去萬通
點知萬通個perform好差.. 有冇建議轉唔轉返去hsbc好?
你有無睇上面啲嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞