MPF強積金掃盲/ 表現討論 (5)

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
有其他人出手交易量就唔會細啦天才
仲有你知唔知贖一籃子股票走要幾多基金單位
以香港 2800 盈富基金為例,要 100 萬個基金單位先贖到一籃子恒指股票
我以為有人會做套戥平衡返
最後轉晒去swap s&p500 etf
Swap 比較好? 有冇邊款推介
多謝巴打指點
HSBC 要收存倉費每個月30蚊..如果細額投資儲蓄..會唔會分分鐘賺埋唔夠畀存倉費?
樓上應該講緊買HSBC出既HMWD (ISIN: IE00B4X9L533)
佢買嘅內容等同於FlexInvest但係唔洗咁樣交$28月費
只係喺英國交易嘅commission高啲咁啫
依家轉北美/歐洲會唔會好風險?
咁咪繼續買港股
諗唔到點輸
我想問兩個MPF戶口都係HSBC 使唔使整合
係咪唔整合嘅話兩個戶口都會俾人收行政費
弱弱一問,點知基金係直接買passive etf 定active ?因為好多時季報都只係show 成份,無講passive / active
lm
個人理解MPF行政費喺管理資金中按比例收
整唔整合都係收咁多
A * x% + B * x% = (A+B) * x%
除非你有管理費平嘅同類基金揀
通常基金有個目標
寫明緊貼/追蹤某指數嘅話就係passive (無得揀)
無寫明嘅話就通常基金經理揀

個人理解係咁
blog主供咗十年港股有無感受到由治及興帶黎嘅好處
其實老強個寫法真係好撚令人唔明
你睇下aia 個季報睇下佢點講美洲基金

一開波就同你講呢隻基金唔係緊貼指數基金....
但實際佢持倉就係買緊spy, ivv

因為佢保留左好大嘅投資權力比基金經理
佢可以任佢係核準緊貼指數集體投資計劃個list 度任佢舞, 佢郁唔郁係佢嘅投資決定

bct美國股票基金都係一樣

但大貓, 支銀就講到明係追蹤指明嘅指數,相對結構簡單
SPY同IVV唔係一樣咩
請教巴打
避險嘅最佳做法 應該係賣出累積結餘既北美/環球基金 再買返say 100%既保守基金?
重點係處理現有資產組合 而非將來嘅投資指示?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞