MPF強積金掃盲/ 表現討論 (5)

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
多謝巴打
我都明擺保守會蝕通脹
但自從跌市果陣擺65歲後基金都蝕咗幾多下
就發覺一係擺保守 一係就擺風險高回報高仲好
所以我搬左個個人戶口去行山開SVC變相月供美股
入去做先睇到
美股高位驚回調波動
你要小心留意幾時收手美股
我諗住過埋今年至少有60保守
應該唔會跌得好慘既
仲有5 年一定係9 成保守(唔會蝕錢個隻)
以拎錢為目標嘅就保守基金為主
但以終身投資為目標嘅可以放3成股票

不過好認真要討論退休生活嘅, 要睇返整體家庭收入, 日常開支, 現有資產, 現金流,對退休生活嘅品質要求(去唔去旅行) 等等
再去討論究竟用保險單, 年金, 派息基金股票, 收租等等去計數

只不過連登會員大部份係後生, 冇年長會員去討論呢個方向咁解
老豆唔想理筆退休金叫我提供意見算唔算

選擇咗保誠50%北美同50%環球
還是100%北美
求意見
即係北美部份計返佔3/4多少少咁
ok la , 全股票黎講應該冇咩雖要大改
thankyou
24號搞到依家都未見匯豐到帳,

bct 同宏利上星期三,星期四都扣晒數
連登仔躺平,邊會諗咁遠
咁係你填錯野/簽名唔岩啫
唔係 , bct都寄左信黎話已經搞好 , 遲d再寄返結單俾我
師兄及師姐們, 本身有舊錢放咗響匯豐嘅智優逸北美股票追蹤指數基金, 如果明年睇淡, 應該點樣操作, 揀隻會比較好? 管理費都想keep返響同樣水平. 謝謝!
想做機械式操怍嘅留意下etf PTLC個操作理
https://www.paceretfs.com/products/PTLC
Idea係好
但係邊有咁得閒計住 MA200
我100%永盲行業股票,季報只睇到頭十大,想問知唔知佢係咪全部美股?同埋如何垃圾?是管理支出高嗎?暫時接近+10%
esg 低碳6至9月分別為+1.1%,+1.6%,-1.9%及-4.0%,它的優勢除了區域廣,還有其他嗎?正在考慮要不要轉成100%低碳,先謝謝解答
話說睇淡美市的話可以park去邊
諗緊歐洲定係環球
公司用緊宏利,因為份工做得耐所以唔少錢
睇淡美市可以走去邊度買股票
望下港股日日都受外圍拖累
可唔可以講吓景順美股同埋環球?
兩個揀邊個好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞