MPF強積金掃盲/ 表現討論 (5)

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
唔好咁啦
我都係照答算
https://hkifa.org.hk/zh-hant/mpf/

冇睇一排,永明隻美國股票基金由上年年尾開始,跟返其他美國股票基金條trend。被迫用永明既人可算是喜訊。
佢啱啱上果陣都幾差下
自己直接寄表咪得
你就是agent
當然唔係
我意思係你自己上網down表填
BCT跌得2.x 咁堅
想問下,如果我係今日(18日)下午4點落order,將部份MPF轉為北美MPF,最終我手上既北美MPF係用返(美國時間17日)既收盤價計算? 唔該哂
我估你係指下午4點前落order。佢都係用(美國時間18日)既收盤價計算,即係現時未收盤。
仆基金佬個街,積金局應該要檢討顧主供款部分嘅行使權啦,畀啲死基金佬阻住晒,最少出多個個選擇畀人鎖定期輸通漲,好過畀亂收費去輸錢
唔係極低息環境下用保守基金啦
一年期回報應該有4.2%左右

其實不停上年話做定期果班人
佢地係享受唔到23年尾個升幅。
玩得投資呢個遊戲, 接受「波幅」係最基本
下下定期咪好似屌紅書果班白痴, 係度玩36存單法, 一輪操作下連通漲都抗唔到
你講嘅情況當然理解明白,鎖定期只係想用最簡單嘅說法,接受股市係會有波幅,亦明白老強初心,但接受唔到顧員喺顧主供款部份完全冇得郁,定係我唔識嘢?
辭職放下假搬走僱主部份去第2間, 再叫僱主請返你
係,僱主部份係搬唔走,只可以係僱主指定的計劃裡面揀佢的基金組合
所以如果佢個隻MPF無一隻基金你揀得落手你的確係無符

又睇下積金易系統推出之後強積金行政收歸中央,呢個限制可唔可以(或者應該話肯唔肯)放寬
咁樣老闆點搵靚女sales
永明戶口原本有50個, 100%喺港股, 已經跌咗10幾個, 個戶口唔會有新資金供款, 宜家應唔應該將餘數全部轉去北美?定係唔好轉
平個個北美係講緊邊個?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞