MPF強積金掃盲/ 表現討論 (5)

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
可以
有恒生就可開恒生
一樣既
恒生都一樣
咁我用恒生ebanking
感謝
本金幾多?
條撚樣唔貼倉, 你當吹水
師兄有冇書單推薦?
我主要follow呢班人嘅philosophy
https://www.bogleheads.org/wiki
但我都想睇樓主介紹

申 每季先睇一次投資嘅不專業返工狗
好似得宏利有日股買
有三隻MFP有得揀
除左宏利環球精選(強積金)計劃
東亞(強積金)集成信託計劃
中銀保誠簡易強積金計劃
請問 依家 轉去 大貓銀行mpf有冇嘢送
爬文見到大貓同恆生 基金選擇同管理費都一樣,
如果計埋app 或者優惠/回贈 邊個user friendly啲 ?
東亞應該簡邊隻 佢好似無美股簡
終於爬哂文,感激post主嘅努力,應該係成個連登最少廢post,最有建設性嘅貼。

以前mpf一直無乜點郁,依家準備由永明(美股/行業/低碳)轉哂去大貓智逸優北美先,起碼俾少D管理費
一樣,純粹睇你有冇用開
大貓同痕身都無用開,有無話邊個app方便好用D?
一定係大貓好d
其實投資最重要就係要做記錄,只要好簡單咁拎個google sheet 出黎,定期記錄低每一筆交既買入價格,用幾年時間去感覺一下「市場波動」

再計算一下你按年既總投入金額,如果假設每年增長10% / 5% / 3%
你係10年,15年後理論會有幾多年儲到落黎

但數學上只係假設,實際市場係非常波動的,可能你RUN左8年,年年都增長超過預期,但係去到第9年大跌,仲要融斷左幾次,當年錄得大蝕錢,所以當撞到低於目標既年份,我會建議當自己財政仲收入搵到錢既年紀,要自行作出額外供款,好處有2點,1係你可以按住預期年度增長條大數去run,2係你既額外供款相對上係執緊平貨

當然,用強積金平台管理費最平果間都係貴,所以有財政紀律既人,應該都會識點出去自行投資,都係果句,留意美股有遺產稅

但如果單純討論強積金制度下提供到比你既選擇,用額外自願性供款 SVC或可扣稅自願性供款TVC 都係一個建立額外儲備既好選擇,因為已經比香港零售基金黎得平好多,而家香港一般零售基金經常性開支係大概1.5%-1.8%左右
5萬+送200
10+萬送500
20萬+送1000
(不是累積叠加)
等唔到就轉走
但西亞有機會未來半年會有
佢係積金局個網核準匯集投資基金個表度,23年12月有隻叫東亞聯豐美國基金獲得批准,maybe會推出新既核準成份基金
60萬送3K?cash?
你就想,65歲後先諗拎啦
no
其實建立長期穩健理財觀念,好簡單你睇咗
約翰柏格投資常識
持續買進:資料科學家的投資終極解答,存錢及致富的實證方法
呢2本書後,再用EXCEL 表格記錄你每月既投資,慢慢你就會有所感受

就好似如果你由2019年連登仔齊齊吹雞轉美股,假設你有如書中所講,堅持投資計劃,經過4-5年後,你會慢慢感受到紀律投資既好處,同埋學識點面對誘惑 (例如見NVDA升就想大賺一筆)

係我自己投資路上,試過經過銀行買零售基金,試過用本土既智能投資平台,牛熊證,買過CEF,參與過GME狂歡,用支牛買安聯收益及增長基金,曾經長期持有領匯......我相信大部份人都會對唔同既投資產品好有興趣,但冤枉路跌錢,賺息蝕價通通我都中過。所以大家越行得少冤枉路,做好退休保障 (咪撚買儲蓄保)

而家我既投資計劃係主力資本增值,但亦有部份倉位通過ETF做COVERED CALL令我係妹上妹落既市況中賺取收入
玩得耐左發覺冇乜天份真係buy and hold index etf 好似最岩自己
之前都有諗過short call/put etf 去賺玩金流
不過etf唔係隻隻有option或者有但流通性唔高
如果SPY咁我亦冇手持咁多股可以做到cover call
後尾直接用期待spx做option, 貪佢用錢計,到價都唔洗賣貨
師兄如果渣ireland domicile etf 都有option 做?我ib好似冇
(離題)
買qyld, xyld, nusi, gpiq, gpix, spyi, qqqi啦, 果30%稅近乎退返9成出黎
下個post 個簡介會重新執過,用seo 優化搜索引擎格式咁寫出黎,儘量令多d人睇到, 遠離無恥公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞