MPF強積金掃盲/ 表現討論 (5)

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
我唔知你大筆係大到幾多
但係如果真係大嘅可能俾高級戶口年費仲抵過俾多1%基金收費
僱員供款部份你係可以每一年度有一次機會將這部份自己轉走去心儀既基金公司

係咪我揾匯豐,佢就幫我搞,因為我想轉去hsbc 到。 我個part 錢
係。最簡單就係落分行搞,帶齊身份證同現時供款帳戶嘅結單就得
想轉邊間搵佢
但你今年應該做唔切
我之前女朋友有得惠康卷送。 想等呢d event. 唔知有無得上網睇邊到有
公司得景順同富達揀 我之前做法係景順預設投資之後每年轉去hsbc美股 宜家景順有美股但管理費我見係0.9% 貴過大貓0.7 但好處係可以每個月供 平均成本 大家會點揀
其實識玩股票指數化股資既話、強積金都係同一個概念
分別係前者設定投資目標同計劃可能會再複雜d (因為投資目標唔只限定退休)
而後者基金選擇上自由度相對低好多 (指數基金或etf vs 相對選擇限制大既強積金基金)

btw而家自己公司限死用緊垃圾基金公司、我好期待到時全自由行出個時轉走公司個份強積金
班基金佬恃住公司個份無得陏就係到不思進取去食打工仔人肉饅頭
諗起自己既錢就好似比人搶劫緊但又無野做得到就怒
想問顧主同顧員嘅自願性供款係離職後可以提取?
睇返我個計劃係做夠3年起可以有顧主供果部分嘅30%, 4年40% 如此類推
自己果部分就100%

個程序係咪都係填form? 但AIA 唔覺有

Thanks
盡量轉去大貓美股啦
PB有乜著數
除左有獨立隊排
Priority Pass
原來係咁
不過我無申請佢張信用卡
為左咁而年年送錢比宏利呢類賤種公司我覺得係非常唔值得
積金易而家好似冇話可以全自由行
係最初期比大家幻想過下咁
唔係話有統一平台就可以解決技術問題咩
只係技術層面上易左囉
肯唔肯做係另一回事
即係要繼續硬食
定係長期服務金對沖失效之後其實已經無分別?
長期服務金對沖失效

呢件唔係你諗咁簡單
只要你 cut off day 之後無轉過工,cut off day 之前的供款都仲可以攞黎對沖
所以對沖呢條尾可以仲有幾十年
想問下aastock個1年回報 , 本年迄今回報 點解差咁遠
依家年尾兩個數唔係都應該差唔多?
想請問吓僱員嗰part你哋會唔會轉去匯豐?(定係其實唔轉仲好 因為中銀管理費低)
多謝兩位解答。呢個就係我睇唔透既地方。如果唔係Ching 您講話佢係買SPY,我真係唔知。

想了解下點睇到佢係買Spy?

我淨係想買passive fund 都要估估下,真心CLS。
睇佢十大持股掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞