MPF強積金掃盲/ 表現討論 (5)

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
Bct 美股基金都好似升得唔錯
淨係想被動式基金投資美股
我見hsbc有
BCT 好似係主動
富達同景順都好似無

我有無搞錯
景順有,不過貴
bct唔算係被動式, 只係基金經理只係買標普同納指etf, 中間比例由基金佬定
睇住pe果班咪覺得好扺好扺, 但恒指鑊鑊都係跌到甘就踢出指數, 高位就納入,點撚玩落去
係咪嗰啲就退休嗰啲廢老
BCT好似有兩隻?
富達得環球 勁廢 係咪轉去景順好過(雖然貴)
唔該巴打
富達2023年8月31日起有美洲股票了
92%美國
5.3%加拿大
2.7%其他或現金
唔該巴打
好彩大數轉左去大貓
如果唔係呢兩個月坐住係環球就谷鳩氣
DIS有港女掛?
請教一下,請問積金局既table入面講既「行政費」同「參考開支」,邊一個係講緊管理費?
另外,如果用匯豐app轉走MPF Fund, 是咪唔使再填積金局份form?
宏利北美勁撚到仆街
年初至今32% cls
但係基金佬好似只係需要決定一個比例都負貢獻
勁咪轉過去, 唔好比呢度班人阻住你去發達
最緊要用得開人
公司冇,又廢時半自由行食緊平管理費
啱啱開個比較網黎睇差成1x%
如果依家先將亞太/中港轉去北美,係咪好蝕?定等佢上返少少先轉?
啱呀 幾年前宏利又係賣廣告係度打曬飛機講表現,今年尾又可以打J了

不過唔知點解一拉長少少黎睇, 個表現就咁不堪入目之嘛 跌果時所有agent同公司都收收埋埋唔知死左去邊度之嘛
係喎3年佢係最廢個班
淨係睇咗今年個數
仲有三三十年做,其實買唔買得過呢
今日認真睇完post頭,仆佢個街發現中撚咗茂利健康護理基金,嗱嗱搵時機轉先
咁就要問你覺得支那拆唔拆得掂房地產及地方債務問題,而家違約先進入開始多既階段,你覺得崇禎帝可以搞得掂既咁,睇到香港由治及興既機遇,你咪博一博囉。我個人就唔會掂,因為恒指公司班撚樣大中華垃圾,近呢10年鑊鑊當散戶投資者係肉咁割

想問本身有BCT世界股票、永明環球低碳供緊,半自由行係咪應該襯12月去大貓開個人帳戶整合?智優逸北美表現好似幾好,宏利環球北美表現最好但開支1.77%

咁都係轉落北美算
宏利有冇話比你聽佢之前跌得勁過納指?
坐過山車咁既表現+極貴管理費,你玩埋我果份

其實已經係揀左環球類既投資,特別想轉北美? 仲要破頂下轉一大筆錢過去,風險都幾大下,我就會選擇咩都唔做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞