MPF強積金掃盲/ 表現討論 (5)

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
其實講過好多次,揀被動式指數你唔係追求年年考第一,因為根本輪唔到你,你只係基金成績年年係中上位置度,時間一長你就會排係前列。

不過埋垃圾公司宣傳只會講自己堆主動式基金表現 (果一年) 係冠絕全港咁好,亦唔會提管理費收得有幾咁貴,AGENT會同你講管理費係物超所值去引你轉,你咪中撚左伏囉

真係好怪,美股破頂先多人黎問轉唔轉好,一旦你高位一大舊錢轉左,佢回調少少唔使多,5%左右你地又話見紅好後悔.....點解唔一早設定月供美股/ 環球類,咁咪唔使睇住高到破頂先黎問轉唔轉
真係好怪,美股破頂先多人黎問轉唔轉好

可能最近港股表現太好
留名繼續學習
美股高到我都唔敢用今年自由行個配額住
收到,咁睇多季東方匯理會唔會搞衰隻BCT世界股票基金再諗
平時啲人唔理,喺依個星期啲新聞先嚇親
今個星期有乜特別新聞?
咪同台灣黃金交叉,咁平時乜都唔理呀嘛
重返97
依家美股咁高,係唔係應該等回調先半自由行轉走自己嗰份?
冇錯, 絕對閣下嘅債券基金,尤其係有人民幣債券果幾間。 必定拎黎救國
提提大家 臨近年尾, 一年一次機會半自由行嘅機會如果未轉會 就把握機會, 將自己供款部份, 由貴管理費嘅垃圾公司, 轉去較平嘅公司度。 廢話都唔多講..直接介紹轉去邊度好, 由上至下

大貓 智優逸北美/ 環球股票
AIA 美洲基金/ 全球基金
支銀 北美追蹤
bct 世界股票/ 美國股票
bct景順美國追蹤指數/ 環球追蹤指數
永盲esg低碳指數

其他基金除DIS外諗都唔撚諗...

由於已經踏入12月, 一旦你簽名錯就會轉唔使, 所以最好一併轉換果時簽多張授權信,避免衰簽名轉唔切呢個問題
富途呢
公司用緊bct,之後可以轉宏利
我全倉北美,見上年宏利回報好似唔錯
值唔值得轉?
睇返前面
都係留返bct算
宏利只適合一班當mpf係短炒基金嘅炒狗使用, 貪佢波幅夠大, 你係股神眼光好嘅歡迎你去挑戰自己
以前on9比agent氹咗去康健護理,不過走得快賺緊20%嗰陣走咗
你知道日股匯係負相關性嫁呵?
長久日元都係避險資產
即係日元升值, 日股受壓
雖然應該未咁快會發生, 不過日股成績應該唔會好似今年咁好
可以點比較所有公司既mpf 管理費?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞