MPF強積金掃盲/ 表現討論 (5)

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
最後,公司班堅持買港股同支那股票既
我地睇下佢地2023年個成績係幾咁何其悲壯....

香港股票類別
跌得最少係支銀保誠香港股票基金 -12.64%
跌得最多係景順強積金策略- 景順中港股票基金 -19.97%

大中華股票類別
跌得最少係BCT積金之選- BCT大中華股票基金 -2.55%
跌得最多係信安強積金明智之選- 信安動力大中華股票基金 -10.98%

香港股票(追踨指數)類別 (即係買盈富/ 中證香港100 / ESG恒指)
跌得最少係東亞(強積金)行業計劃- 東亞香港追蹤 -10.92%
跌得最多係交銀愉盈退休強積金計劃 恒指ESG成份基金 -15.51%

支那股票類別
跌得最少係大貓恒生中國企業指數 -11.71%
跌得最多係大貓中國股票基金 -18.15%
有3年及10年,上去睇佢有埋排名
跑馬仔~~~
公道講句,成個healthcase類別2023表現係唔好
ETF IXJ, 追蹤S&P global 1200 Healthcare index,2023回報都係3.64%
宏利佢係極端高管理費下交到+3.95%成績 都算係咁
原來有, 而家先知, 之前先轉左做低碳果個
親人用緊宏利北美,而家美股新高既時候轉大貓美指基金好唔好? 手續費平好多
美股轉美股唔驚啦
我有幾個mpf戶口 其中一個係永明 其他全部都係銀行

請問我係咪應該整合全部MPF去永明? 宏利聽講都幾好,定係我新開個宏利戶口比較好?

頭先手痕將舊嘅MPF戶口入邊嘅基金轉換左組合,想問下係咪浪費咗一年一次轉組合嘅機會?
年輕人,乜嘢驅使你揀永明
之前公司有 同無研究mpf 最近發現蝕到喊 依加睇完post 想重整 原先有hsbc 係咪轉哂去hsbc好d🙏🏻🙏🏻🙏🏻
其實追post真係咁困難
唔明我買債券都會負回報?
mark-to-market value 息升價跌?
冇息收嘅?
邊隻債,邊間,拎出黎鞭下
賤種永明環球債券基金
2010年成立至今負14.93%
平均成本呿回報係負12.35%
年率化回報係負1.17%

呢隻垃圾我由第一日強積金post就一直屌柒
用永明揀呢隻同自認做白痴仔冇分別
你見我已經唔回, 真係有時覺得盲係扺跌錢
真心佩服你對住班
乜都唔睇直接伸手
再問盡最垃圾問題既

都堅持update 個post 同覆咁耐post
你唔仆出來
我都唔知係你

唔怪得樓主燥
見你玻璃心
我就碌碌你覆過乜

兩個回覆自hi 無人理

樓主post 完野
你就追住狂轟人問同一樣野
自己一丁點資訊都拎唔出

有人笑自己就回到三歲邏輯:你先係你先係
跟手就否定事實

原來世上真係有人用手遮住對眼就當自己盲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞