MPF強積金掃盲/ 表現討論 (5)

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
一樣有,但你要預去旺角總行攪(要預約)
管理費謎底解開
最近公司轉左mpf agent過黎打招呼,見到公司管理費個特選回贈
證實左以下事項:
1. 現職戶口係無回贈等級
2. 公司有特選管理費回贈計劃

我記得以前agent講供款戶口都會跟專尚回贈計劃仲要有包底(可能因為係舊戶口所以供款戶口仲有回贈等級),唔知幾時改左無得跟,變左做不分資產等級的劃分回贈計劃
廢到笑
舊戶口最高回贈等級,加埋回贈1%,實際管理費係幾多?

搞到咁複雜,擺明呃鳩啲阿伯阿婆

咁大間公司做埋啲咁嘅嘢,都要搵埋呢啲陰質錢
舊戶口最高回贈等級

唔關事,而家供款戶口已經無回贈等級呢回事,我應該只係因為係舊戶口所以仲睇到個戶口等級,不過得個睇字
總之供款戶口而家係跟返 powerpoint 個劃一回贈
Which better
我每次到見新聞講宏利同永明市佔率又升嘅新聞就好撚火
不過全港得連登呢度講要揀低成本被動式
對面係成千上萬隻吸血agent.......

每次見到你地話搞半自由行搬離呢2間垃圾都好感動
陰質錢嚟,呃埋啲無知婦孺
就算而家確認左公司有特選特平美股管理費,我都費事留係宏利
因為D基金經理真係唔知JM9,跌起上黎完全無譜
我都係以前見到呢個post 先開始搬走第一份工宏利d 錢+半自由行

樓主你已經救左好多人
多謝樓主教埋自己儲錢應該點處理
無你日推夜推咁多年
我都搭唔到美股呢次大升浪

多謝你
屋企人59年12月的,是唔是一定要12月先可以去申請取回強積金?
咁要睇佢地每月開支
現有資產有幾多 投資組合係點先
打唔打算拎政府高額津貼等等
已約星期四半自由行過匯豐
宣誓提早退休就得啦
如果你屋企人仲做緊野的話,係
仲返緊工的話唔可以宣誓
好耐冇做啦
今日睇自己個美股mpf已經賺3成了
入黎推下post 救得一個得一個
公司用富達 點解睇唔到個美洲股票基金收幾多手續費
見佢環球股票收1.5
係咪得隻核心可以ALLIN
但佢就咁一句世界股票又搵唔到佢詳細D成份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞