MPF強積金掃盲/ 表現討論 (5)

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
而家有4個戶口,分別係永明, BOC, BCT, HSBC(現職),戶口大細係HSBC>BOC>永明>BCT,除左永明之外全部係買北美。而家想整合做1-2個,BOC值唔值得留呢?
想請教下富達 美州股票基金 係咪新野? 新既係咪睇唔到基金開支比率?

但係好似會平啲

如果公司用富達除左呢隻美洲股票基金㨂,仲有咩可以㨂想要平手續費同
屌,公司用宏利,冇100%北美,得D大中華,亞洲,見到都唔開謂
我本來第一反應係宏利一定有北美喎
但係諗諗下你應該係安聯退休精選
今日好無聊,就拎BCT世界股票出黎講下,
睇返季報,佢10年平均每年回報係5.88%

我當每月月供$3000 即係PMT= -3000
供10年即係120期 N=120
基金月報酬率5.58%除12 即係 I/V= 0.4650
得出終值係$480,591

即係話如果我無腦月供3000蚊,大概10年後理論上收返480,591
總供款額本金係3000 x 12 x 10 = 360,000
10年後獲利係$120,591

10年持有期報酬率係
(480,591-360,000)/360,000 = 0.3350, 33.5%

投資一年實際報酬率
(1+0.3350)yx(1/10)-1
= 2.9315%

結論:
有錢或者中左六合彩係幾咁好,可以一炮過及早投資滾大佢,冇錢只可以月供既回報其實真係慢慢咁贏,所以後生真係唔應該過度消費,投資越早越好,等時間複利碌大舊錢
當然只係純數字討論,現實收益可以係牛市9年,第10年一炮暴跌清袋,即係你9年都係高位月供gggggggg。上面純粹過往收益數字計數,唔代表未來表現
想整合多個戶口到大貓,請問下直接大貓app撳整合強積金 vs 出面agent幫你整合有咩分別? 感謝
冇, 不過你簽名唔mctah就死梗
預約比agent 搞啦,如果你唔sure你簽名, 記得叫佢同你搞埋授權

出去有機會有靚女agent
咁要親身落多幾間分行研究下
咁即係BCT建唔建議買呢隻?
之前做App得轉個人戶口
無得轉半自由行
最近咁多MPF蝕錢post嘅
想問下巴打約agent整會唔會被sell野喺香港見到agent都怕
唔會, hsbc mpf agent真係淨搞mpf
去到影身份證簽個名就得
大貓MPF淨係問我有無其他同事/屋企人有需要可以搵佢,留咗兩張卡片,無其他嘢sale

老豆做TVC就問埋佢想唔想下個稅務年度完之前再主動聯絡佢做返60000 TVC
都係MPF相關服務同埋有問你同意先做
巴打 岩岩公司轉左做永盲
如果想轉哂做北美 建議我揀邊個會比較好
佢最新出個個美國又冇資料可以睇 我想ALLIN 美國
請問應該揀邊個?
永明強積金行業股票基金
定係 esg低碳指數

想睇佢地成份表又好似搵唔到 睇季報得頭十
慘....公司有幾不幸先會用永明
一定係esg低碳, 行業股票係垃圾黎
佢隻美股唔知買咩野,要等下年先知佢個結構
咪浪費時間, 半自由行轉走自己果半
想請問低碳指數 除左管理費比較平外 仲有咩好
合理分佈地域, 唔會重倉支港股票已經夠曬
想重押美國 請問邊度可以睇到佢啲股份分佈 季報得頭十大睇
係 , 因為APP撳撳下都係話聯絡佢地專員 , 而且轉會要簽文件 ,
你有幾多個戶口想一次過轉去就要簽幾多張 ,
利申 : 本人有兩個MPF戶口11月尾一次過轉去匯豐 ,
都係要聯絡佢地專員約出黎影身分證 , 簽文件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞