MPF強積金掃盲/ 表現討論 (5)

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
想問下啲操作問題,
1.我轉基金會唔會比基金公司抽一大舊水?
2.假如我估個市大跌係咪轉去債券基金最穩陣?
原來樓主後jpex 個初心係咁
個fd 宜家點
原以為希望可以勸得到佢離場,結果係佢寧願信佢男朋友同佢屋企人及呢間狗賊平台既所謂「高回報」

不會, 零售基金先會有轉換費, 認購費
強積金除左管理開支及要做35%港元對沖虢外
冇其他收費

第2題係否的, 上年係股債雙殺兼債券最差表現嘅時期, 係強積金環境下, 你應該用保守基金取代垃圾嘅債券基金

當然, 下年度中後期如果係減息, 的確債價係會上升, 但過去低息環境, 債券基金嘅回報真係輸通漲。
多謝樓主幾年前點醒
一早射晒去管理費低+冇乜支股嘅MPF
年年數錢
真係揀過低手續費嘅算
之後都唔知係唔係真係拎得到嘅
D 官唔出黎叫人供自願都還好, 叫左仲令人懷疑
邊度睇管理費水平
一直都想講下,究竟大家要儲幾多準備退休
我地又拎新加坡做例子,人地係僱員供17%,僱主供20%,即係合共37%供款;香港就係5%+5%
其實我相信大部份都知香港加埋先得10%係絕對唔夠退休
所以大家真係要好有自律既習慣,每個月另外拎最少10%作為退休儲備
,簡單講如果你25,000月薪,每個月你供款係僱員$1250+僱主$1250,最好你係你實際收到既月薪$25,000-$1250=$23,750,抽10%出黎即係$2,375出黎,月供低成本既被動式指數

暫時我搵最好既投資係:
去IB開個戶口,開通英股投資,選擇階梯式收費,買美金計價既SPYL (ISIN: IE000XZSV718),即係直接投資S&P500,管理費0.03%,全面複製非SWAP掉期ETF,不派息自動再投資,避開美股超過$60,000要比遺產稅風險

又或者投資已開發地區股票既MSCI World Index, 可以揀買HSBC 出既HMWD (ISIN: IE00B4X9L533),0.15%管理費,派1.67%年息
呢隻ETF即係香港匯豐APP靈活智投入面既滙豐環球股票指數基金既ETF 版本,香港基金版本收緊你0.4%管理費,外加$200,000以上就收0.8%既戶口管理費。有得平買.....點解要買貴

好....拉返近黎講,我地要點睇通漲,係香港政府個消費物價指數大家都覺得唔準,因為租金佔左好大比例,但實際生活你去個大快活,一年都加你2次價,買罐罐頭湯唔特價都加到$14.X一罐了
更甚係疫情前叫雞價錢,大陸酒店雞疫前開$1,200-$1300,而家普遍都開到$1,600,即係4年間加價高達33.33%,非常嚇人!!!
所以我提倡減非必要消費,多投資而非儲現金,係尋求股票增值及每月產生被動收入之間分配好
積金公司既季報
MPF 計劃刊物
積金局既積金比較平台
投資基金公會每月強積金表現報告
叫雞價錢嘅通脹率都有研究
想學多少少嘢
如果用有平揀平嘅原則點解唔揀SPDR嘅MSCI world
係咪State Street有伏?定係產品結構上有啲奇怪嘢?
其實一個係不派息版本,一個係派息版本
我拎HSBC果個做比較係因為可以同大貓個靈活智投做到對比

至於派息定唔派息,有人覺得派左既息即係渣係自己手,雖然派息係股價 / 基金價格扣除,但派息比人有種「實在」既感覺,即係投資有回報,所以係香港同台灣派息類別既基金特別受歡迎。我認同投資係需要睇到有成果,因為機械式咁月供係好悶好反人性,收到息係開心既。按自身需要決定揀派唔派息啦,因為美股果邊一定要派,少極一年一次,硬食股息稅,但歐洲呢邊可以揀累積計算,就算派息股息稅都食完一半 (累積既一樣有股息稅,但價格已經反映左出黎)
一路追一路都未搞MPF.
樓主真係好多相關既知識, 投放好多時研究係基金上。

其實2間都OK,我真係唔明AIA 堆計劃其實唔算差,但市佔比宏利同永明低咁多,最少佢有好靚仔既美洲基金同全球基金呀

我諗宏利公司客太多, 一般人又唔會特別去轉。
SPYL (ISIN: IE000XZSV718)
呢隻唔派息真係好正,可惜$10.x價位細咗啲 vs SPY$45x,有冇計過本金幾多先適合?

IBKR階梯式收費同定額收費好複雜,好難比較到
英股固定式要收4美金,所以一定係用階梯式
唔超過8千美金一定係階梯式
假設本金around usd450,000

NYSE 1,000股 SPY@$45x
LSE 45,000股 SPYL@$10.x

收費差距大約幾多?
自己去睇收費表吧....簡單乘數炸嘛
不過買spy 0.09% +30%股息稅
對比0.03%+15%股息稅
我應該係唔派息派
如果價格低過買入價個心理壓力有啲大
唔拎息好似無咁大機會跌低過買入價
收費爭幾十倍,不過一年慳返0.06%,條數都係返到

SPYL呢個選擇真係唔錯
啱啱睇返,SPYL (ISIN: IE000XZSV718)係EBS trade 嘅 LSEETF,揀tiered收費cap usd39 + 其他雜費應該抵啲
留名支持樓主 追咗好多年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞