MPF強積金掃盲/ 表現討論 (5)

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
望落好似東亞集成信託計劃管理費係最低,亦講明係買盈富
直接計落基金資產,理論上會係反映係單位價格
Thx ching
唔跌有鬼啦,而家恆指低過2014年喎
10年內拎會贏
同月供股票概念差唔多,要定期rebalance
建議追post
睇黎未來幾年減稅額都唔會多,諗住做個可扣稅自願性供款慳稅又當儲吓錢
岩岩check完,原來而家僱主供款個數已經夠大,再keep埋自己個份係宏利賺回贈完全無意思
等美股回調個時就安排轉會去大貓
可扣稅自願供款係要65歲先可以拎錢。冇得扣稅嘅靈活供款先可以提早拎錢
本來諗住自己用 app 搞掂費事勞煩強積金專員 (因為公司係山卡啦地方),結果一 check 先發現半自由行一定要遞表,咁真係無理由唔約強積金專員出黎
想問有冇ching 知 Ha有富達或景順有冇邊一隻比較好 有咩基金值得投資 感激各位ching
畀$3寄返去
要開戶呀嘛
唔爭在約佢出黎搞開戶,一次過搞晒開戶、個人賬戶轉會同半自由行
多謝巴打建議我都覺得係應該擺正個心態投資係預咗會輸,咁我都係自己儲返一筆錢先
佢嘅意思即係每個月都定期買一定數量嘅股票?然後假以時日佢嘅回報率同我好頻繁咁買賣股票唔會差得好遠?
景順隻美股指數追蹤基金幾好。暫時睇,回報好過富達隻美股基金。 雖然兩隻都係上年先出。
其實只係你timing問題
我一向都係話
1. 低成本
2. 分散北美或環球類投資
3. 最重要係唔好手多, 你唔係股神。 我發覺豬得最甘嘅原因除左係揀恒指外, 第二就係手多。

要增加月供嘅回報 唔係咩都唔做
你自己要好好記錄基金買入平均價,
我會當低過平均買入價8%開始, 分段加供去入平貨

不過係強積金計劃內, 呢幾年暫時應該冇邊一隻係好得過大貓智優逸同aia 美洲基金
定期用同一個金額買
升市買少啲
跌市買多啲
再岩岩 check 返宏利個紅贈回贈計劃,原來僱主供款係唔計紅贈回贈計劃的資產總額
其實比多少少野大家去諗
「購買力」呢個問題
因「通貨膨漲」關係,過去低息年代通貨膨漲對香港人黎講係輕微,但都係明顯感受得到。但未來可以遇見係利率會維持一個比較高既水平。通漲亦會更有明顯,始終我地係生長係央行放水印銀紙既世代。

假設你強積金封頂供款係1500元,但實際上係你越黎越少,按通漲3%去計算,你今天2023年的1500元,10年後要2015.87元先保持一樣的購買力

因此月供,並唔係你長期固定用同一金額去供款就可以,而係需要調整供款額,否則你只係越買越少貨。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞