MPF強積金掃盲/ 表現討論 (5)

1001 回覆
67 Like 4 Dislike
如果佢係用按月或按季回贈基金單位形式比你
你應該用個EXCEL 表去計逐筆錢去計,將回贈金額投資回報計入,但本金投入就唔好計呢條數,咁你出黎個結果應該會比季報列出既高
收費按錢收,同幾多個戶口冇關
想試其他公司嘅可以淨係轉個個人戶口
copy錯左 AIA係100%緊美洲基金

因為舊戶口唔多錢加上23年頭見蝕咁多想保本

睇來合併晒去AIA美洲基金重好
其實用緊中銀簡易,有無需要轉去大貓
大貓管理費平過中銀
不過中銀有日股玩
除左有日股,我見支銀美股持股都比大貓好
似乎都係得平管理費可取
點界定“好”
可摸耳講少少
有冇MPF有新興市場基金
我都有買,但跌左好多喎康健
原來sunlife 2023年成立左美股基金
岩岩先發現,即刻轉哂去
why永盲
現職個份卦
係呀
之前冇美股揀,逼住all in保守唔買支港股基金
完全一樣
手續費都一樣?
一樣
想問下離職僱員問題
係咪原受託人
3個月後收唔到指示
先會轉做個人帳戶?
1. 原公司要出左離職通知畀MPF受託人,MPF受託人先會出信問你供款賬戶點處理。所以你收唔到MPF受託人通知的話,你係要追舊公司通知MPF受託人。
2. MPF受託人出信通知你之後,你其實可以即刻回覆供款賬戶的處理方法(包括搬去另一間MPF的個人賬戶),唔使等三個月。
咁真係得個等字
投資基金公會今日更新左成績表
https://hkifa.org.hk/zh-hant/mpf/

美國股票類別,今年首位分別係
1. 宏利 +38.69%
2. 支人壽 +34.88%
3. 萬全 +28.27% (由23年4月17日由富蘭克林鄧普頓美國機會基金改為施羅德BCT精明北美股票基金,與BCT ORSO 北美股票為同一隻基金黎)
4. BCT +25.10%
5. 大貓智優逸 +24.33%
6. 支銀保誠 +24.30%
7. AIA美洲 +24.29%
8. 信安 +23.48%
9. 大貓北美 +23.42%
10. 西亞銀行 +23.07%
11. AIA北美 +22.94%

交銀/ 永盲/ 富達不足一年未比較到
一如我所講,投資被動式基金排係中上位置就夠
環球股票成績表
1. 支人壽 +34.98%
2. 宏利 +26.51%
3. 信安 +23.29%
4. AIA綠色 +22.90%
5. 大貓 +22.11%
6. 萬全 +22.03%
7. 海通 +21.71%
8. 西亞享惠環球 +21%
9.西亞集成環球 +20.67%
10. AIA 全球 20.17%
11. 支銀保誠 +19.93%
12. BCT環球 +19%
13. 信安明智 +18.92%
14. 信安易富 +18.89%
15. 永盲行業 +18.86%
16. BCT行業計劃環球: 18.42%
17. BCT世界股票: +18.26%
18. 富達 +18.21%
19. 支銀我的強積金環球: +18.05%

永盲低碳及景順環球不足一年冇數字
有趣地方係用ETFs 砌出黎既AIA全球及BCT世界係中間及下游位置,尤其係BCT世界股票個經理由道富環球變左東方匯理後,東方匯理班仆街又唔知搞咩神操作,搞到就快排包尾,係入面返工班友都唔知係咪日日都發緊東升西降由治及興個夢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞