(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(9)

1001 回覆
222 Like 8 Dislike
Daily push
陳官會幫呂布
陳官會幫呂布

陳宮 同陳官差好遠
陳官會幫呂布

陳宮 同陳官差好遠

呢樣似
字型
Pish
推 btw文呢
push
又無
推呀!
我在分享自己的心得前先「帶頭盔」,道:「我先旨聲明依啲係我自己嘅心法,適用係我嘅身上,未必同樣適合用喺你嘅身上,又或者你原本嘅方法比我更有效,我講出嚟只係比你參考。」

陳依官微微點頭,擺出了一副洗耳恭聽的樣子,而呂靜宜亦停下了手頭上的工作,笑道:「我地準備好喇!你快啲講啦!成老師。」

我沒好氣地瞪了呂靜宜一眼,呂靜宜吐了吐舌頭。

我輕輕咳一聲,才道:「其實想溫習有效率,係取決於你對嗰一科嘅資料統合、整理、分類,往往好多人溫書只係將一個課程斬開一個又一個單元,往往溫完依一個章節,到溫第二個章節時就唔記得咗之前溫過嘅野,記憶只係停留係一段好短嘅時間,因為佢地無將要記要讀嘅資料,化成一個宏觀嘅整體,著眼嘅係一點,點與點之間串連唔到一幅圖畫,如果我地溫書前,先從一個整體去睇,粗略知道一個大概,當你慢慢去分拆每一個章節,你起碼會有個底喺到。」

說到這裡我頓了一頓,陳依官現出了恍然的樣子,他問道:「你嘅意思就即係好似砌puzzle咁,如果我對只係著眼一塊,我地會感到無從入手,因為嗰一塊只係幾千塊裡面嘅其中一塊,但係我地只要對成副puzzle嘅整體有個概念,咁我地就可以有頭緒,慢慢一步一步去完成。」

我點頭讚道:「好,你已經開始踏入八奇思維嘅領域。」

呂靜宜訝道:「邊個係八奇?」

我還未看到陳某揭曉誰是八奇已經跳樓回到1998,所以呂靜宜這個問題我亦未能提供答案。

我沒有理會呂靜宜,繼續道:「第一步睇嗰一科成個整體,然後就係細分,你有無留意二進制、中國嘅陰陽、天地、乾坤都係分成兩種,分類得越少就越易記,會考生物依一科將生物分成動物界同植物界(高考分成五界:動物界、植物界、原生生物界、真菌界、原核生物界),動物界又分成魚類、兩棲類、爬行動物、鳥類、哺乳類,你記唔記得生物七大特徵?」
陳依官點頭,道:「運動、呼吸、進食、生長、繁殖、對刺激作出反應、新陳代謝。」

當我分享心得的同時,亦會問陳依官問題,目的是希望他要動動腦袋,這樣他便對我的說話更有印象。

「好,依七個特徵,會考係唔會直接問,好多老師同學都會忽略,但係佢就係成個生物會考課程嘅總綱,依七個生物特徵就係會考生物科嘅宏觀嘅整體。」

我說到這裡再頓了一頓,呂靜宜道:「你講嘅方法,同我本身嘅溫書方法好類似,不過你更加有系統同清晰,我只係有一個好模糊嘅概念喺到。」

呂靜宜出生於富裕的家庭,接受良好的教育,指導她的老師質素當然很高,可以有系統去引導她去學習;而一般普羅大眾,父母本身教育水平不高,加上為口奔馳,那有能力與閒情去指導子女溫習,只懂問子女完成了功課沒有,及叫子女不要看電視去溫書,那會去啟發子女去思考,摸索出一套適合自己的溫習方法,如果遇到那些「是是旦旦」的教畜,學生的前途當然兇多吉少。

我續道:「第三步,相比起文字,人類對圖畫會有更深刻印象,你試想像你手上面有一個蘋果,攞起嚟咬一啖,依個係生物七大特徵嘅其中一個進食,嗰啖蘋果喺你口腔入面,你覺得會涉及到生物科邊一課章節?」

陳依官道:「牙齒。」

「仲有呢?」

呂靜宜搶答道:「口腔有消化食物嘅酶,所以涉及消化作用。」

我點頭道:「好,跟住個啖蘋果經咽喉進入食道,係到出現一個分支,食道隔離有一條呼吸道,呼吸道涉及呼吸嘅基制,呼吸係生物嘅另一個特徵,之後嗰舊食物到咗胃…」

陳依官斷言道:「跟住到小腸消化同吸收,啲養分就經血液運走,消化唔到就繼續經消化道排走,而營養就畀細胞進行呼吸作用產生能量供身體需要…」

我頷首道:「好,你腦入面開始有副圖畫喺到,你開始掌握到依個溫書嘅方法。」
陳依官喜道:「你依個記野方法真係好有效率,易入腦又唔會好易唔記得,成個流程總綱好似一棵樹咁,好有條理分枝延伸出去,又有一個樹幹去串連咁多嘅分支。」

「你知道咗我嘅心得,第四步就係寫筆記,你將你消化咗成為你自己嘅野寫番出嚟,當你寫番出嚟會訓練埋你嘅歸納同撮要嘅能力,同時會令你嘅記憶更深一層。」

呂靜宜打開了我放在桌上的自家製筆記,嘲笑道:「你其實講得好好,但係你啲字好似打風咁,榮仔啲字仲靚過你,上次中期試你就係啲字太核特畀人扣分。」

我扳起了臉孔道:「呂靜宜同學,依家我教緊書,妳成日喺到疾頭疾勢,我要打妳手板。」

呂靜宜吐了吐舌頭,道:「依個年代已經無體罰架喇!教育處都唔允許。」

我偷偷伸手在桌下捏了呂靜宜的腰際一下,她向外縮去,嗔怪地瞪了我一眼,我裝作在沒有看見,繼續向陳依官解說道:「成個流程就係咁,依個方法你可以用喺其他學科上面,但未必科科都成功,好似PHY咁,我個腦海裡面就唔可以將牛頓第一二三定律圖像化幫助我記憶,最後我放棄咗PHY。」

此時,呂靜宜好像不忿我剛才作弄她,她企圖伸手去捏我的腰,報回剛才一箭之仇,幸好我眼明手快一把攥住她的手。

陳依官對我們的舉動視而不見,他讚道:「成皇志,你依個溫書方法真係無得頂,你講得仲好過馮老師,我相信出面啲補習天王都唔會過你好多!」

我心想:「出面啲補習天王年薪以千萬計,人工比一般老師多好多,不如我將目標由中專嘅體育老師轉做補習社嘅補習老師,前途一定會好好多。」

但旋即我又想到現在會考我是以中文作為選修語言,校外大多修讀BIO的學生都是英文,而且那些補習天王都在日校累積了一定的年資才轉投補習界,如果我要朝補習天王的道路進發不知要何年何月才能達成目標。

正當我想著這麼正經的事情時,呂靜宜趁我出神之際,以另一隻手戳了我的腰則一下,這種刺激讓我整個人彈了起來,她「大仇」得報,臉上現出一片洋洋自得的神情。

(待續)
有文
呂小姐咁百厭係咪想受到懲罰
半夜三更一開有文睇
支持!推一推文
依個post 就完

未正評嘅爸絲打 請正評
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞