(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(9)

1001 回覆
222 Like 8 Dislike
無文

早抖
無文

早抖

無文

早抖

Daily push
賭王原來無買過馬卡龍比阿女食
光源氏計劃通!
春巴 而家係咪仲係第一步曲?

第一部完

會有明顯嘅暫時結局

第一部完

會有明顯嘅暫時結局

No season break
到底宛琳珊靚啲定 Laurinda 靚啲呢?

你覺得呢

兩個都靚
推呀!
細路不了

你覺得呢

兩個都靚

X蓮啦
Push
又無?
打緊
柯麗華訝道:「Macaron哥哥,你識得我嘅咩?」

攤檔內的阿興、榮仔和呂靜宜瞧見賭王的千金光臨我們的攤檔,一時間亦紛紛停下手頭上的工作,把焦點集中在柯麗華身上。

賭王柯漢生一生傳奇,他的幾名姨太太和十多位子女長期活在鎂光燈下,就算打個噴嚏亦會吸引傳媒爭相報導,如果有人不認識,除非那人一直住在荒島。

我點頭道:「當然識啦!Laurinda,我成日喺報紙電視見到妳,妳就好似啲明星咁。」

「嘻嘻,我又無唱歌、又無拍戲,但係點解啲記者成日影我嘅?」

此時柯麗華應該只有七歲,可能她亦未明白作為柯漢生的女兒,一言一行成為大眾的焦點是理所當然的事。

布正麗笑道:「可能你嗰樣似明星,啲記者先影妳。」

柯麗華喜道:「係咩?其實我過都想做明星啊!」

布正麗道:「如果妳想做明星,一定好多公司爭住簽妳。」

柯麗華訝異道:「真係架?」

我點頭道:「妳唔係有個家姐已經做咗明星咩?妳做明星隨時紅過妳家姐啊!」

長大後的柯麗華,經常與中港台的明星往來,身邊好友不乏娛圈中人,而且其中一名男友更是當紅偶像。

柯麗華聞言臉上漾出甜甜的笑容,我見狀心想難怪這麼多公子哥兒為她傾倒,在賭王的冠冕上,柯麗華就是一顆最亮麗耀眼的明珠。

柯麗華捏了捏頸上的梨形粉紅鑽問道:「Macaron哥哥,我想食你啲Macaron,但係我身上無錢,我用The Sweet Laurinda可以換到幾多個Macaron?」

七歲的柯麗華一直生活優渥,看來並沒有金錢的觀念,她這一條以千萬計的粉紅鑽項鍊拿去套現,可以買下多個像呂靜宜家那樣的復式單位。
我搖頭苦笑道:「Laurinda,妳條頸鏈可以買晒我地成個檔攤有突,剩低嗰啲我都無咁多錢可以找番畀妳。」

布正麗問道:「妳唔鍾意條頸鍊咩?無咗妳唔會唔開心咩?」

柯麗華道:「又唔係唔鍾意,我鍾意屋企嗰條The Blue Moon of Laurinda多啲!」

瞧見柯麗華對凍櫃內的Macaron一臉唾涎,布正麗道:「麗華,妳想食Macaron,姐姐請妳食喔!」

布正麗打算從凍櫃內取出Macaron,我立時阻止,我道:「Laurinda,如果喺平時,哥哥,請妳食幾塊Macaron有乜所謂喔!但係哥哥同姐姐依家做緊生意,唔可以請妳喇!如果妳想食就要畀錢。」

布正麗聞言大吃一驚,道:「成皇志,你唔係真係諗住打麗華條頸鏈主意啊?」

我壓低聲音在布正麗耳邊輕聲道:「妳以為我謀咗嗰條The Sweet Laurinda,賭王會放過我咩?我先唔會咁唔識死去貪依啲野啊!」

我瞧見柯麗華一臉失望,立時道:「Laurinda,不如咁喔!你幫哥哥打工,報酬就係妳可以任飲任食攤檔裡面嘅食物。」

柯麗華雙目膛大,問道:「打工?咁要做啲咩架?」

「好似明星咁,做我地嘅代言人,幫我地做宣傳。」

柯麗華聞言覺得新鮮有趣,立時點頭道:「好啊!好似明星做代言人,好好玩啊!」

我把攤檔內的所有種類的食物,都給予柯麗華品嘗試食,她邊食邊點頭道:「好好味啊!」

布正麗瞧見柯麗華嘴角佈滿食物碎屑,便拿出紙巾替柯麗華抺拭。
春巴好勁
咁都比你諗到
仲有冇
保鏢呢?
在攤檔外派發傳單的宛琳珊,瞧見我們停下了工作,圍攏在一名小女孩身前,她有點訝異,想上前一探究竟,就在此時,她被一個神色匆匆的男人撞倒,向後傾去。

正當她快要仆倒地上之際,一隻手抄向她的腰肢,她由跌在地上變成了倒在別人的懷裡。

「小姐,妳無事喔嘛?」

宛琳珊入目的是一名大約二十多歲的青年,青年散發著一種翩翩佳公子的氣質,面相輪廓有點像混血兒。

宛琳珊面頰緋紅,道:「唔該。」

那名青年把宛琳珊扶穩,練完了最後一式回來的游大輝恰好把一切瞧在眼裡,立時怒氣沖沖,向青年指罵道:「喂!你個死臭飛想點啊?」

那名青年瞧了游大輝一眼,向宛琳珊問道:「你朋友嚟啊?」

此時一名女生走過來,道:「七哥,搵到麗華未啊?」

青年向攤檔指了指,道:「九妹,麗華係嗰邊。」

青年向宛琳珊點頭一笑,然後便與那名女生向攤檔走去。

游大輝問道:「宛琳珊,妳見點啊?頭先妳有無蝕底畀個臭飛?駛唔駛我走去打佢一身啊?」

宛琳珊冷笑一聲,道:「好啊!你快啲去打佢喔!嗰個係賭王嘅七公子柯恩繼,你夠膽就依家過去打佢。」

游大輝聞言嚇了一跳,想不到居然在這裡碰上了賭王的兒子,對方有如此顯赫的身份,就算給他天大的膽子,亦不敢去找對方麻煩,他還非常後悔剛才無禮對待賭王之子,不知對方會不會秋後算賬?只要對方一句話便可以讓他吃不完兜著走了。

(待續)

你覺得呢

兩個都靚

X蓮啦

不了留番比你歎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞