(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(9)

1001 回覆
222 Like 8 Dislike
呢排d文輕鬆返d
支持樓主,好中意個故咩元素都有 好正

係輕鬆一排
之後就...

其實依一部曲嘅內容字數比我想像中多
如果幾年前嘅我未必可以寫到咁豐富

依家叫做勉勉強強駕御到

順帶一提

有啲角色出場
有啲角色退場

希望某一啲角色嘅支持者唔好介意 擺睇

人的一生裡某個人都係某個人嘅過客

好在點都唔會郁到我

最精你
睇好興仔,春泥哥求求你唔好將佢變壞

一個人變唔變壞係由身邊人同自身

暫時無乜誘因令阿興變壞

反而榮仔嘅動機就強啲

榮仔要做成皇志頭馬
Dailey push
推!
推!

Pish
打緊
我們這攤檔的成員由小六生至中四生組成,風格新穎、破格,三姝又各具美態、青春煥發,就算那些人對我們的食物沒有興趣,瞧見她們三人亦不禁駐足觀賞。

樣貌打扮宛如日本青春偶像的宛琳珊,更加惹來不少狂蜂浪蝶,有幾名樣貌衣著均像宅男的男生舉起相機拍過不停,其中一人詫異道:「咦!唔好意思妳係咪之前嗰個史露比少女啊?」

宛琳珊微微點頭,淡然一笑,道:「嗯!不過我依家係Macaron少女,請多多支持。」

那人接過宛琳珊派發的傳單。

游大輝瞧見宛琳珊被數名男生包圍,立時衝出攤檔,驅趕數名男生,道:「走、走、走,我喺依度老闆,你地幾條友搞搞震冇幫襯,我地依度係賣野食,唔係賣笑架!」

數名男生被游大輝趕走,我嘆道:「唉!阿大輝哥,你發乜神經啊?無端端趕走啲客人?」

游大輝振振有詞道:「城隍廟,你見唔到咩?頭先嗰幾個死飛仔都唔係幫襯嘅!佢地只係想食宛琳珊豆腐。」

我詫異道:「吓!嗰幾個成個薯仔咁,邊忽似飛仔啊?仲有佢地點食宛琳珊豆腐啊?」

「我覺得條友賊眉賊眼,頭先金睛火眼昅住佢,真係畀我見到佢接傳單嗰陣,佢手指尾揩到宛琳珊手指公,宛琳珊,妳蝕底晒喇!」

我道:「咁宛琳珊作為宣傳大使,幫我地推廣,佢打扮到咁靚、咁吸引,人地影下相都係人之常情嘖!而且又可以宣傳呂伯母嘅食物同鋪頭,宛琳珊應該唔會介意嘅!仲有頭先條友都唔似有心抽宛琳珊水,你唔好咁敏感啦!當然如果啲人太過份,我地一定會保護宛琳珊嘅安全。」

游大輝激動道:「咩唔好咁敏感啊?條友擺明有心,而且宛琳珊嘅工作係宣傳,唔需要出賣色相囉!點解要畀人抽水嘖?」

我瞧見其他人的焦點放在我們身上,我安撫道:「游大輝,你冷靜啲啦!依家啲人望住我地喇!」
宛琳珊怒道:「游大輝,你講咩出賣色相啊?你當我係咩啊?我只係做好依份工作嘖!如果你覺得我唔稱職,我最多唔做囉。」

正所謂一物治一物,游大輝聽見宛琳珊怒言不幹,立時一臉惶恐地道:「宛琳珊,我無任何貶低妳嘅意思啊!我不嬲都好尊敬妳架!」

我打圓場道:「成件事大家一場誤會嘖!宛琳珊其實妳真係做得好稱職架!我地成個團體無咗妳唔掂架!所以請妳顧全大局,唔好唔做啊!」

宛琳珊怒色稍斂,她疾言厲色道:「游大輝,我警告你啊!如果你再侮辱我,我就即刻走,知唔知啊?」

游大輝唯唯諾諾道:「知、知,我收口!我即刻收口!」

我道:「無事!無事!繼續做野!」

小小的風波平息後,我們繼續忙碌。

此時,有人喊道:「咦!宛琳珊,點解你會晌到嘅?」

「咦!盛衣貝,妳地都有嚟花卉展啊?我晌到返緊工啊!」

我循聲瞧去,陸泳祥、林海原、霍去登、何敏傑、郭左杰、盛衣貝、姚智風、黎早強八位4D班的同學出現在宛琳珊面前。

宛琳珊女僕打扮讓陸泳祥看傻了眼,他道:「咦!宛琳珊,妳依件喺公司制服嚟架?好靚,好襯妳啊!」

郭左杰瞧見我,道:「大鳩…大鳩志晌嗰度啊!」

我與他們打了一個照面,揮了揮手打了個招呼。

姚智風問道:「宛琳珊,妳幫大…成皇志打工啊?」

「嗯!佢係老闆之一,陳依官都係其中一個老闆。」

何敏傑訝道:「依官都晌到咩?」

黎早強眺目一望,道:「嗰邊炸緊薯條,嗰個咪喺佢囉!」
霍去登以手肘撞了林海原一下,道:「阿原,你睇下,你夢中情人布甸都喺度啊!」

林海原循霍去登所指瞧去,道:「咦!係喎!大鳩志咁把炮可以請到布甸幫手。」

霍去登道:「今時唔同往日喇!大鳩志依家好猛料,黑白兩道都識人,先排佢喺8座搞單大龍鳳,老馮本來要趕佢出校,喺吳校監力保佢,佢先可以繼續讀,我仲聽講佢條女屋企好有錢,話唔定喺佢條女屋企人打本畀佢搞生意。」

盛衣貝瞧著攤檔上五彩繽紛的圖片問道:「法國小甜餅?咩嚟架?」

我道:「Macaron,好好食架!有八種唔同口味,好多人買嚟試架!」

郭左杰賊笑道:「大鳩志,你依家威喇!做老闆喇!一場朋友請我地食得唔得先?」

我苦笑道:「你都識講一場朋友,就科水支持下啦!我地做得好辛苦,鋪租人工、燈油火蠟樣樣都係錢,七除八扣仲要三個人分,無咩錢賺架咋!」

郭左杰笑了笑,我壓低聲音道:「不如咁啦!你地買四十蚊,我畀夠八個Macaron你。」

郭左杰怔了怔,旋即笑道:「喔!大鳩志,做咗老細真係唔同啲!」

我輕聲道:「殊!唔好咁大聲,畀其他客聽到就唔好啦!」

游大輝走到陳依官身邊,拍了拍他的肩膀,道:「喂!老陳。」
忙得不可開交的陳依官別過頭來,問道:「咩事?」

「痴住宛琳珊個條友喺咩人嚟?」

陳依官循游大輝所指的方向瞧去,看見陸永祥在與宛琳珊聊天,道:「嗰個係我地同班同學陸泳祥。」

暗戀宛琳珊的游大輝察覺到陸永祥的神態舉止與自己很相近,一臉狐疑道:「條友係宛琳珊邊個?」

陳依官苦笑道:「佢咪同你一樣囉!」

游大輝愕然道:「佢…佢都鍾意宛琳珊?」

「咁上下啦!」

此時,宛琳珊向陸永祥推介道:「試下啲Macaron啦!第二度食唔到架!」

陸永祥婉拒道:「甜野我唔係好好,有無其他啊?」

「咁薯條同小丸子喔!我地啲薯條加咗啲秘製調味粉,第二度都試唔到架!」

陸永祥點頭道:「嗯!就薯條同小丸子啦!」

游大輝瞧見陸永祥付錢買薯條與小丸子,他立時向陳依官道:「喂!老陳,你對咗個炸爐咁耐都辛苦喇!同你交換位,你去凍櫃負責甜品,啲熟食交畀我。」

陳依官感到不解,為何游大輝突然會對自己這麼好,願意與自己交換位置?雖然他感到有點困惑,但長期對著炸爐與鐵板,他真的要歇一歇,所以他沒有再多問半句,便與游大輝交換位置。

游大輝向四周打量了一眼,發現沒有人留意他,於是他偷偷的把手探入褲內撥弄了一下他的小輝輝,再把手探出,朝掌心吐了一口唾液,再去抓薯條和小丸子。

游大輝偷偷笑道:「陸泳祥你條打把仔同我爭女,就要你食我啲老泥同口水。」

游大輝包裝好小丸子與薯條後,發現榮仔站在他面前,怔怔地瞧著他。

游大輝奸笑道:「榮仔乖,我地老友嚟架嘛!你唔會同人講咁衰仔嘅!」

榮仔瞥了游大輝一眼後,若無其事把盛有小丸子與薯條的膠袋交給陸永祥。

游大輝瞧見陸永祥津津有味地吃著自己以「劣鳩手」碰過的小丸子與薯條,他不禁嘴角上揚地點頭。

(待續)
屌 游大輝份人真係不成大器

搞搞震

搞搞震

越係有依D濕鳩插曲越係憎個死港女

搞搞震

2個好襯,有個厹一個港女
咁大個人做埋D ON9野
劣鳩手😂

大輝哥爛泥扶唔上柄
計我話打靶仔係游大輝先啱
好多小動作
計我話打靶仔係游大輝先啱
好多小動作

好撚小學雞
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞