(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(9)

1001 回覆
222 Like 8 Dislike
樓主加油
布甸應該唔會畀有錢仔溝到嘅
咁有骨氣
春巴加油
等你
第一天花卉展結束,游大輝知會了游世伯駕車來接載他,他藉詞接送宛琳珊回家,借機親近心中女神,宛琳珊樂得有免費司機接送,沒有拒絕游大輝獻殷勤,她道:「陳依官,你住喺我隔離嗰座,你都上車啦!」

游大輝聞言嚇了一驚,立時拒絕道:「架車無位架!又要擺野,陳依官,你搭巴士啦!」

陳依官道:「我仲有啲野要同成皇志傾,你地走先啦!」

「咁聽日見啦!拜拜。」游大輝話畢立時把車門關上,一副害怕陳依官會強行上車的樣子。

我與呂靜宜在攤檔結算今日的生意額,瞧見陳依官走回來,不禁問道:「咦!依官,你唔係跟游大輝車嘅咩?仲乜返轉頭嘅?」

呂靜宜笑道:「你慌唔係游大輝想同宛琳珊獨處,唔畀佢上車咩?」

我嘆了一口氣:「唉!嗰個游大輝,依家個腦入面靜係得宛琳珊架咋!」

陳依官話題一轉,道:「係呢!今日做到幾錢生意啊?」

我笑不攏嘴,道:「今日原來做咗差唔多萬八蚊生意,睇個勢聽日嘅生意會仲更加旺,我已經同呂伯母講咗,請佢整多啲Macaron,頭先啲Macaron,五點未夠就賣晒。」

陳依官點頭道:「係啊!我見到亞洲亞洲嘅「今DAY望真啲」同大台嘅「都市張望」都有人嚟報導,柯麗華攞住我地印有我地招牌嘅膠袋餵賭王食Macaron,畀咁多間報社影到,啲人睇到報紙隨時走嚟幫襯我地。」

想不到會在這裡遇到那位十年後被稱為最索千金的柯麗華,神推鬼擁下成了我們的「代言人」,那些報紙、電視媒體上免費幫我們作出了植入式廣告,當初我對呂伯母說幫助她宣傳,她以成本價為我們提供食物,並沒有想過事情會有這樣的發展。

陳依官問道:「咦!布甸、榮仔同阿興呢?」

呂靜宜道:「佢地走咗喇!我媽咪揸車嚟緊喇!車埋你喔!」
陳依官瞧了瞧呂靜宜,再瞧了瞧我,搖頭道:「唔駛客氣喇!我自己搭巴士得喇!」

陳依官走後,我問道:「收咗成日錢,妳攰唔攰啊?」

呂靜宜笑道:「OK啊!我頂得住。」

「不如好似宛琳珊同榮仔咁,出番份糧畀妳啦!」

「唔駛啦!我又唔係白幫你嘅,係幫媽咪宣傳佢間新鋪,如果你覺得虧欠我嘅,下個月我生日,你送畀我份禮物大份啲咪得囉!」

呂靜宜給了我這個難題,她家境富庶,什麼也不缺,要送一份合她心意的禮物,難度著實不低。

我苦笑道:「我儘量啦!」

距離沙田公園一街之隔的小巴站,布正麗、榮仔、阿興正在等待開往石梨的小巴。

阿興抱怨道:「布甸姐,走咗班車喇!起碼等四個字,點解唔等呂伯母車嘖?阿哥、靜宜姐姐加埋呂伯母都係三個人,我地坐迫啲都上到啦!一程就可以返到屋企,聽日我地仲要一早返嚟準備。」

布正麗道:「阿興,我都知你好攰,但係我地通氣吓!靜宜同你阿哥,應該有好多野想講,我地唔好做電燈膽阻住佢地啦!」
榮仔道:「布甸姐,妳最識為人著數,咩都諗咗人地先。」

阿興道:「唔知阿哥今次同靜宜姐姐拍拖拍幾耐呢?之前佢同管佳莉都係拍咗三個月,管佳莉就飛咗佢,唔知佢今次又可以拍幾耐呢?」

布正麗問道:「阿興,你唔鍾意靜宜咩?好似唔係好想佢地一齊咁。」

「緊係唔係啦!我依家屋企用緊部電腦都係佢送畀我地,之不過阿婆成日話木門對木門,竹門對竹門,我地屋企同呂靜宜屋企差太遠喇!我地邊度襯得起人地喔!」

布正麗道:「阿興,一個人嘅出身唔係決定一個人嘅一生架!你阿哥咁上進,將來實可以有一番事業架!」

阿興吐了吐舌頭道:「咁其實我又唔介意邊個做我阿嫂嘅!最緊要阿哥開心嘖!好似我阿爸同阿媽咁,佢地分開咗各自有另一半,但係佢地都仲係我阿爸同阿媽啊!」

布正麗訝道:「阿興,估唔到你咁識諗喎!」

「嘻嘻!依返說話唔係我諗架!係阿哥同我講架!」

此時,有一輛新簇的寶馬駛過來,汽車的車窗徐徐落下,柯恩繼的臉容出現在三人眼前。

柯恩繼向布正麗招了招手,道:「咁夜你地仲喺到等車,去邊啊?車埋你地喔!」

(待續)
布甸無啦
春巴喺故事一開頭話布甸係文德皇后,究竟佢係幫柯家定成皇志建立事業呢
布甸 今次冇喇
春巴喺故事一開頭話布甸係文德皇后,究竟佢係幫柯家定成皇志建立事業呢

咁成皇志個女 唔通係宋蓮生嘅
靜宜88,成皇志細佬都收買唔到

見到d伏線就覺得好正
希望春巴一路KEEP住
真係要用返游大輝嗰句
「喂!你個死臭飛想點啊?」
傻喇
咁先好,比佢睇上眼,唔係一齊都起馬可保平安

唔係唔記得仲有隻大奸狗係黑社會掛
靜宜88,成皇志細佬都收買唔到

變咗布甸飛上枝頭
有冇人可以整返個柯氏同何氏家族嘅對照?
唔太熟佢地啲男丁唔知邊個打邊個

絕無影射

此賭王不同彼賭王
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞