(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(9)

1001 回覆
222 Like 8 Dislike
留名等靜宜入黎自我感覺良好

🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

依個user 性格唔似故事中嘅靜宜

人前人後兩個樣

人前人後兩個樣

咁我真係鍾意成皇志又有咩問題喎
我都係努力悍衛自己嘅野姐
呂靜宜好正
今晚早啲瞓

睇下聽朝可唔可以早起寫文
加油
加油春巴
靜宜好進取
我信布甸係正宮
我信布甸係正宮

加油加油
早晨
有文未
花卉展正式揭幕,我們那掛上了齒頰留香banner的臨時攤檔亦開始正式營業。

我們花心思在攤檔的佈置,又有氣球、又在攤檔上貼了不同顏色的醒目大字報去介紹我們的食品(這都是出自於修讀美術科的管佳莉之手。)。Macaron——法國小甜餅、八款不同口味。而且我們還有貌似日本女生的宛琳珊在攤位外派發傳單,她今天化身成日本女僕,雙馬尾、連身短裙、及膝長白襪、露出了那迷死人的絕對領域,游大輝看了固之然鼻血長流,而我瞧了亦不禁綺念頻生,就算是呂靜宜看到亦不禁既羨且妒,宛琳珊那種天生的骨感,她一直很豔羨。

正所謂天道酬勤,我們花了那麼多心思在包裝上,很自然我們的攤檔成為了眾人的焦點。

有人向宛琳珊查問道:「唔好意思,請問嗰個法國小甜餅係咩嚟架?」

宛琳珊道:「嗰個法國小甜餅,叫Macaron,外型好似漢堡包,外面層皮脆脆地、裡面就有啲黏、有啲軟、中間仲有層餡,依家一共有8隻口味,做緊推廣價,15蚊一隻、40蚊三隻,100蚊8隻。」

「吓!咁細隻要15蚊舊,有啲貴喎?」

「Macaron係法國甜品,要去歐洲先可以食到,依家唔駛搭飛機就可以品嚐依種甜品,係個難得嘅機會。」

「嗯!咁又係,我就買四十蚊試下啦!」

宛琳珊向負責收銀找續的呂靜宜指了指,道:「請到嗰邊排隊畀錢。」
一位廿多歲的女人,向宛琳珊道:「唔該,我想問你地擺檔擺到幾時啊?」

宛琳珊把宣傳單張遞給了女人,道:「喺花卉展嘅期間,我地都會喺度,花卉展之後,可以到我地位於旺角嘅新CAFE,地址喺傳單上面,我地依度有嘅食物同飲品,喺新店都會有。」

女人瞧了宛琳珊一眼,再向在攤檔內忙碌的我們瞧了一眼,問道:「你地個樣咁細過,你地幾多歲啊?有兩個仲好似讀緊小學添。」

宛琳珊笑了笑,道:「其實我地讀緊中學,趁放緊假嚟玩下。」

女人讚道:「你地好叻啊!咁細過就可以做得咁好。」

宛琳珊微微鞠躬,道:「請多多支持。」

「嗯,你地啲野食整得又精緻又好食,我一定會叫朋友嚟試下。」

我在百忙中偷偷打量宛琳珊,可能她之前兼職過快餐店一段時間,懂得如何與顧客打交道,她稱職的工作態度,讓我覺得以高薪去招聘她當宣傳大使,也算得上物有所值,另一位有餐飲經驗的布正麗負責沖調飲品,各式花茶與珍珠奶茶由她一手包辦。

負責收銀的呂靜宜面對長長的人龍有點應接不暇,我暫時把製作熟食的重任交給陳依官,走去幫助呂靜宜,我道:「妳負責計數、收錢,我嚟落單。」

「請問要啲咩呢?」

「一杯珍珠奶茶、三隻Macaron,要玫瑰、焦糖、綠茶味,再加多盒小丸子喔。」

呂靜宜道:「多謝總共85蚊,收你100,找番15。」

我道:「下位,請問要啲咩?」
我把單子交給阿興,阿興與榮仔按照單上的食物和飲品整理好給客人。

阿興道:「布甸姐,一杯珍珠奶茶;陳依官,一盒小丸子;游大輝,幫我喺櫃執三隻Macaron出嚟,要玫瑰、焦糖、綠茶味。」

游大輝白了阿興一眼,抱怨道:「啊!你個死靚仔,有啲禮貌得唔得?」

阿興反唇相譏道:「做你就做啦!咁多嗲!」

榮仔點清了食物後,以袋子裝好交給客人,道:「唔好意思,要你等咁耐!依度啲食物同飲品齊架喇!」

呂伯母與Mattew負責在大本營負責準備食材和製作食物;游大輝的爸爸負責物流運輸;宛琳珊在攤檔外負責宣傳、派傳單和招呼客人;呂靜宜負責收銀找續;阿興與榮仔負責執單;陳依官負責熟食;布正麗負責調製飲品;游大輝負責凍櫃內的甜品;而我則居中協調,一眼關七,那裡需要幫忙,便去幫忙,確保一切運作正常不出亂子,這樣的流水作業式的分工,以首次合作來說,都算得上運作順利,暫時可以應付這種局面,還以特別鳴謝Humphrey和管佳莉在佈置單位時,所作出的努力。
早晨

晚安

成日無時間上嚟
綺念頻生
阿興 人仔細細就咁撚串
早晨

晚安

成日無時間上嚟

我睇到萬念俱灰
睇好興仔,春泥哥求求你唔好將佢變壞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞