(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(9)

1001 回覆
222 Like 8 Dislike
咁佢睇唔睇得出成皇志係來自未來呀?
可能開埋輪迴寫輪眼
成皇志搵到個一樣穿越既人
話唔埋佢就係岸本朋友
有冇人記得靜宜之前學校假去左外國參加個咩音樂學校interview 莫非就係呢個轉捩點🤔要佢揀去定唔去
有冇人記得靜宜之前學校假去左外國參加個咩音樂學校interview 莫非就係呢個轉捩點🤔要佢揀去定唔去

拿拿臨啦

拿拿臨啦

快啲送走高瘦平等成皇志可以同布甸一齊啦
其實單以迷信來說,很多女生比男生更加迷信,她們會研究塔羅牌、星座學說、水晶球占卜,來預測自己未來運程。

鄧翁曾聽過一個傳聞,活佛觀察過柯麗華散發的查克拉後,斷定她的命格貴不可言,能夠成為王妃。

鄧翁的功力遠遠比不上活佛,活佛同一時間可以看到人體七個脈輪散發出來的查克拉,而自己最多只可以同時看到三個,他心想:「身份地位懸殊,而可以與柯麗華這種命格貴不可言的人結緣,福緣定必有相當程度的深厚。」

鄧翁瞧著布正麗,問道:「妳就係布甸?」

布正麗一臉愕然地點了點頭,鄧翁收斂心神,牢牢瞪著布正麗,布正麗怔了怔,轉向呂靜宜道:「靜宜,依位伯伯仲乜牛咁眼望住我嘅?」

呂靜宜道:「布甸,鄧伯伯依家睇緊妳未來運程啊!」

過了一會,鄧翁額上滿是汗珠,他掏出了手帕拭汗,然後再瞪著布正麗,布正麗被對方瞪得很不自在。

良久,鄧翁搖著頭拭汗,道:「我始終道行未夠,睇唔到妳身上散發嘅查克拉。」

呂靜宜訝異道:「鄧伯伯,點解會咁嘅?」
鄧翁解釋道:「人體有七個脈輪,由上至下,頂輪(頭頂)、眉間輪(眉心)、喉輪(喉部)、心輪(胸部)、太陽神經叢輪(腹部)、臍輪(脊柱末端)、海底輪(會陰),每個脈輪都會散發唔同顏色嘅查克拉,顏色由上到下,紫、藍、青、綠、黃、橙、紅,每個脈輪散發出嚟嘅查克拉嘅密度、形狀,可以幫助我地推算到一個人嘅運程,好似我頭先見到靜宜妳喉輪散發出嚟嘅查克拉同心輪散發出嚟嘅查克拉交纏,我就推算到嚟緊有樣難題要妳抉擇!至於溫侯嘅幾個脈輪嘅查克拉交織成一個聽筒嘅形狀,好明顯你將來從事醫生嘅工作。講返之前,我睇唔到布甸小妹妹散發出嚟嘅查克拉,其實我之前都試過,活佛話我修為未夠,只係睇到特定波長嘅查克拉,波長太強或者太弱,我都係睇唔到。」

我對鄧翁以觀察人體脈輪散發出來的查克拉,從而推輪那個人的運程,抱著懷疑的態度,這些以一些科學的專有名詞——波長,再配以一些神秘的名詞——查克拉,最後牽上了某個宗教領袖,這就好像一門偽科學般。

一些一知半解的人聽到,這種看似自圓其說的理論,好大機會會輕信,但鄧翁的說法,缺乏支持證據,又無法證明他的說法,當然我聽完笑笑便算,並不會即席與對方當面對質。
宛琳珊神情有點羞赧,問道:「鄧伯伯,你可唔可以幫我睇下啊?」

鄧翁點頭,然後瞪著宛琳珊,一臉認真道:「小妹妹,妳喉輪嘅查克拉好耀眼,如果妳加入娛樂圈遇到貴人相助,應該大有作為;但係妳心輪嘅查克拉較為紊亂,妳命犯桃花,有好幾段姻緣,都係唔可以開花結果。」

宛琳珊聞言憂喜參半,正當她想進一步詢問的時候,管佳莉搶先一步道:「鄧伯伯,我呢!我呢!」

鄧翁瞪著管佳莉道:「妳喉輪嘅查克拉有啲暗淡,應該同屋企人嘅關係唔係咁好;但妳
心輪嘅查克拉好清晰一條線咁,會有段好姻緣,如果依家有拍拖嘅,嗰個就係真命天子。」

管佳莉聞言羞紅著臉,瞥了Humphrey一眼,游大輝見狀,立時怪叫道:「靜宜,妳仲唔快啲叫阿嫂。」

管佳莉與呂靜宜嗔怪地瞪了游大輝一眼。

鄧翁又替陳依官看相,道:「嗯!你喉輪同眉間輪嘅查克拉好調和,你同身邊人嘅關係幾好,眉間輪主洞察力、喉輪主人際關係,教書嘅工作好適合你。」

聽完鄧翁對宛琳珊、管佳莉和陳依官的批言,我不禁感到詫異,對鄧翁的批命能力另眼相看,要知道我是來自未來的,對他們三人未來的狀況亦略知一二,那個鄧翁所說的話命中了他們的未來。

此時,鄧翁替游大輝看相,游大輝問道:「點啊?鄧伯伯,我嘅真命天女係咪出現咗喇?」

鄧翁沈吟了一會,才道:「我好似睇唔到你嘅查克拉咁嘅。」

游大輝喜道:「果然係寶物沉歸底,我啲查克拉太勁,鄧伯伯,你睇唔到唔出奇。」

鄧翁殊了一聲,道:「唔好嘈,我睇到喇!你海底輪嘅查克拉好紊亂,海底輪關乎直腸,你腸胃應該好差,排便好有問題,仲有你臍輪嘅查克拉若有若無咁,臍輪關乎腎、腰、生殖器,睇你姻緣薄弱,應該未有女朋友,後生仔好心你唔好成日自瀆,早啲瞓覺,咁後生攪到腎同腰都有事,未夠廿五歲就要飲三鞭酒補身架喇!陰功。」

游大輝聞言尷尬得滿臉通紅,我們忍不住捧腹大笑,惹得眾來賓把焦點集中到我們身上。
無啦
成皇志呢
賓客漸漸離去,我從洗手間回來,瞧見呂伯母與一名頭髮班白的老先生聊天,那名老先生道:「呂太太,其實依個單位幾好喔!妳嗰時簽租約,都話滿意架!不如就買咗佢啦!我都就移民。」

呂伯母現出為難的神色,道:「葉先生,一時之間,我攞唔到咁多錢出嚟啊!」

葉先生道:「呂太太,其實價錢方面可以再傾。」

「嗯,葉先生,一係咁啦!我同我先生就傾吓啦!」

葉先生走了後,呂世伯問道:「葉先生搵妳,咩事啊?」

「佢話移民喎!想叫我買咗佢個單位。」

呂世伯拍了拍呂伯母的肩膀,道:「如果鍾意就買咗佢囉!」

呂伯母道:「但係一時間又要撥一筆錢出嚟,開新鋪都已經用咗好多錢喇!」

此時呂世伯瞧見我,與我打了個招呼,道:「成皇志,你都聽到我地講嘅野啦!你點睇啊?」

我搲了搲頭,道:「我只係一個中學生,依啲野唔係好識,個業主好似放得好急咁,會唔會有問題呢?」

呂世伯搖頭道:「租依度之前,我搵相熟嘅經紀查過晒,無發現大問題。」

「嗯,咁我覺得香港地少人多,其實買磚頭都好穩陣,雖然偶然樓價有啲波幅,但係都係大漲小回,加上呂伯母買嚟做生意,如果個單位唔係自己,業主見你生意做得好就加你租,變相等同幫業主打工。」
呂世伯拍著我笑道:「你分析得咁好,仲話唔識。」

呂伯母點頭道:「成皇志,你嘅說話好有道理,如果生意好,畀業主加租咁就唔抵啦!好,我就買咗依個單位。」

我靈光一閃想到了一件事,立時道:「啊!呂伯母,遲啲妳做嘅野食出咗名,可能會有好多投機者冒充,妳最好註冊咗妳個招牌先,猶其係中國,因為上面有好多人見你個品牌係香港出咗名,會先妳一步註冊,又或者用一個同妳好相似嘅名。」

呂伯母訝異道:「吓!有啲咁嘅事?」

呂世伯點頭道:「嗯!依啲事我都有聽聞,上面有啲人將一啲出名少少嘅商標改少少,冒充人地嘅牌子獲利。」

呂伯母徬徨道:「吓!咁點算啊?」

呂世伯道:「放心,依啲小問題,我會叫人搞掂。」

呂伯母見成皇志走遠道:「爹地啊!嗰個成皇志咁細過就識咁多野,唔怪得你咁鍾意佢啦!」

呂世伯笑道:「媽咪!係妳成日讚佢咋喎!上次佢還番二萬蚊畀妳,妳讚佢有擔當架!妳好似當咗佢係妳未來女婿咁。」

呂伯母嗔怪道:「個女仲讀緊中學,我就唔想佢咁快嫁,陪多我地一陣。」

「個女嫁咗,唔會返嚟探我地咩?」

「爹地啊!你話如果將來佢地結咗婚,同我地一齊住,你話好唔好喔?」

「咁要睇個女嘅意願喇!」

「你啱,最緊要個女鍾意。」

(完)
無幫成皇志睇相
完?
無幫成皇志睇相

第一部完 多謝春巴一直努力創作
第一部完 多謝春巴一直努力創作

係依一章完
春巴 你第二部幾時開始 我真心好鐘意睇 ,美中不足係你無幫成皇志睇相
春巴 你第二部幾時開始 我真心好鐘意睇 ,美中不足係你無幫成皇志睇相

仲有一段時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞