(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(9)

1001 回覆
222 Like 8 Dislike
游大龜好撚煩
快d將宛琳珊條閪女人許配俾佢
等佢兩個雙宿雙棲

岩呀
臭雞配傻閪 一對好呀

臭雞玩死條on9仔
PUSH
如虎添翼
係要加個智將係身邊先得
終於有文
Keep住個勢出多幾篇
游大輝會唔會轉性
佢老豆真係慘生個on9仔
daily push
推文
與陳依官討論了一會,原來他之前並沒有當過兼職,所以以工作經驗來說,無疑是白紙一張。說真的,就算他曾經當過兼職,亦無法與我這個工作了十多年的成年人相比,我亦不期望他可以為我帶來什麼新思維。

不過最少與一個有心有熱誠的人一同去討論、合作,總好過對著游大輝對牛彈琴,如果繼續對著他,說不定他的惰性亦會感染了我。

陳依官道:「成皇志,我未做過依啲熟食檔?你覺得賣邊幾種食物好啊?」

我想了想,道:「如果講求穩陣製作簡單嘅話,當然係賣魚肉燒賣、魚蛋依啲大路野穩陣啦!只要有個蒸籠,再加個電池爐就搞掂。」

「但係你之前講過有幾檔都係賣燒賣魚蛋,怕唔怕有競爭啊?」

我苦笑道:「我就係怕,講真我啲魚蛋燒賣都係同供應商攞!質素唔見得會比其他熟食檔好,可能人地配個秘製漿汁已經嬴晒我地喇!而且當相同質素嘅貨品要鬥嘅話,最後要鬥嘅就係價錢。」

陳依官瞧見游大輝現出嘲弄的神情,便問道:「HI,你叫游大輝呵!依盤生意我地大家都有份,你有啲咩意見啊?」

我把焦點轉到游大輝身上,他除了宛琳珊外,還有什麼上心的?不過我瞧見他對陳依官流露出微微的敵意,心想難道引入陳依官當另一個老闆,居然激起了游大輝爭雄鬥勝之心?他不想被陳依官比下去,自然便要努力去做出一些成績。

游大輝道:「食物除咗價錢之外,最重要係色香味。」

陳依官聞言微微點頭,期待他說出自己的想法,我亦被游大輝突然間擺出一副專家的口吻嚇了一跳,難道陳依官激起了他的潛能,游大輝就像一頭沉睡的獅子,快將要覺醒。

游大輝輕咳了一聲,繼續說出他的見解,他道:「燒賣魚蛋嘅色香味,我地控制唔到;我地亦都無能力去配製一種色香味俱全嘅漿汁,但係我地可以從包裝落手,我地請咗宛琳珊咁靚嘅女仔企係我地個攤位,實吸引到好多人埋嚟睇,啲人埋得嚟睇自然會幫襯啦!」

我聽畢游大輝的話,有吐血的感覺,我真的後悔曾經有一剎以為他生性,我實在不應去抱有這種不設實際的憧憬。
我沒好氣地道:「阿大輝哥,花蕊展係一家大細去架,唔係GAME SHOW、唔係動漫展,得啲麻甩仔去啊!宛琳珊又唔係陳慧珊,唔會吸引到啲師奶架!」

游大輝失望之情溢於臉上,相信他應該期盼自己這番經過殫精竭慮的「肺腑之言」,會得到我與陳依官的一致好評,但想不到會這麼快便被我無情地否決。

我與陳依官無視游大輝,繼續討論,陳依官道:「成皇志,我認為我地無把握做得比人好,就唔好賣魚蛋燒賣,我地應該做啲特式食物去吸引人地。」

我苦笑道:「其實我之前都有依種想法,但係一嚟我無依種廚藝,亦無可能去聘請依方面嘅人才;二嚟製作依啲特色嘅食物,要有相關嘅器材,試問我地只係擺檔一星期,投資咗依筆錢去買器材,我地應該將嗰樣食物賣幾錢先可以回本呢?你賣得貴又有幾多人去幫襯?而且之後啲器材要點處置呢?賤價賣畀夜冷佬?」

陳依官搲著頭,道:「成皇志,咁我又無好似你咁諗得咁仔細喎!我連一份兼職都未返過,真係估唔到做生意會有咁多難題要去解決喎!」

「你唔會諗住縮生啩?」

陳依官搖了搖頭,堅決道:「就算嗰兩萬蚊無咗,我都唔會後悔,就當交學費,去買個經驗,我相信晌依個過程入面,我學到嘅唔止兩萬。」

我聞言感到訝異,兩萬元對於這時期一般的中四學生而言,可算得上是一個難以仰望的數字,還未夠十六歲的陳依官,居然有這樣成熟的思維去看待這件事,難怪他的前景是我們這夥人當中最好的。

我拍了拍陳依官,勉勵道:「放心,雖然我未諗到方法,但係直覺話畀我聽,你嗰兩萬蚊唔會蝕,我地仲有錢賺添!」

我們繼續商討,但仍然對要售賣那種食物未有定議,陳依官嘆了一口氣,道:「唉!如果有人可以唔收我地錢,免費出人出食物,而且啲食物又係特式新穎,你話幾好呢!」
游大輝嗤一聲笑了出來,嘲諷道:「天真,你不如望自己中六合彩,或者出門口執到金啦!」

陳依官這番話看似沒有可能,但他這番話讓我的思考模式找到了新方向。

一直以來,我只是被自己去製作特式食物這個框架限制了自己的想法,如果能夠讓他人以廉價為我們提供食物,免費借出器材給我們,那麼立時便可以解決食物種類、人手、成本的問題,看似荒誕的想法,卻存在著相當的可能性。

我輕咳了一聲,讓兩人的焦點集中到我身上,我掃視了他們一眼才道:「我依官嘅想法係可行嘅!」

游大輝聞言,呵呵笑道:「城隍廟,你唔好玩啦?邊有供應商咁蠢架?」

陳依官對我認同他荒誕的想法亦嚇了一跳,他詫異道:「成皇志,我頭先隨口講下咋!你唔駛驚落我面,去附和我喎!」

我搖頭道:「依官,我唔係因為依個原因去認同你嘅說話,而係基於依個想法係真係可行,你地諗下如果依一個熟食攤檔變成一個試食攤檔,我們提供咗地方同部份人手,而供應商可以得到一個宣傳嘅機會,你地點睇喔?」

陳依官與游大輝聞言膛了眼睛,面面相覷。
就印尼撈啦
輕輕一推
就印尼撈啦

發大達
加速
好期待
呢d生意野好好睇
有文
就印尼撈啦

睇見就肚餓
就印尼撈啦

睇見就肚餓

好想食
雞蛋仔 ?
PUSH
就印尼撈啦

睇見就肚餓

好想食

終於似返個學生會做既野
好攰
瞓先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞