(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(9)

1001 回覆
222 Like 8 Dislike
Chapter 76 千金(下)

4D班的同學離去後,人流逐漸由高峰回來,我們暫時可以喘一口氣。

游大輝雙手按著肚子,道:「今朝好早起身無去紮馬,我去練埋最後一式先。」

我聞言搖著頭道:「去啦!去啦!真係懶人多屎尿。」

游大輝快要走出攤檔之際,我叮囑道:「你條友開完大,記住洗乾淨手先好返嚟啊!」

「得喇!你當我讀幼稚園咩?」

我見暫時空閒向其他人道:「你地邊個有需要去洗手間就趁依家人少嘅時候去,靜間啲人流多番就走唔開架喇!」

陳依官以手背拭汗,道:「嘩!對住個炸爐同鐵板真係好熱。」

「依官,我都知道你個位辛苦,原先Mattew諗住抽個人落嚟幫手,但係佢地又要準備開張,又要應付常石梨CAFE嘅運作,調咗布甸落嚟,佢地嗰邊人手已經好緊拙,一係靜間我同你調一調位,我企熟食嗰邊。」

陳依官點了點頭,道:「好啊!我地輪流頂熟食個位,我依家去洗個面先。」

布正麗趁著空閒,亦拿起了水樽,扭開了樽蓋,喝一口水,濕潤一下喉嚨,她舒展一下筋骨,發現一名七、八歲的小女孩怔怔地望著凍櫃的甜品。

小女孩眉清目秀,長有一副美人胚子,模樣很討人歡喜,讓布正麗禁不住去逗弄一下她,道:「小妹妹,妳流晒口水咁,係咪好想食啊?」

小女孩聞言抬起了頭,打量了布正麗一眼,瞧見布正麗笑盈盈地看著自己,她問道:「姐姐,依啲一個個唔同顏色嘅漢堡包係咩嚟架?」

「哦!依啲叫Macaron,中文叫法國小甜餅,有八種唔同口味。」

小女孩詫異道:「啲漢堡包甜嘅?係姐姐妳整架?」

布正麗搖了搖頭,指了一下站在收銀處的成皇志道:「啲甜嘅漢堡包係一位姨姨整嘅,不過嗰位哥哥都有份幫手。」

小女孩瞧了瞧成皇志,訝異道:「哦!原來啲甜嘅漢堡包係嗰個哥哥整嘅。」

布正麗道:「小妹妹,妳想食嘅話叫妳爹地媽咪買畀妳囉!」
小女孩搖了搖頭,道:「我爸爸、媽媽做緊野,唔得閒。」

「吓!咁邊個同妳嚟啊?」

「七哥同九姐囉!」

布正麗訝異道:「吓!小妹妹,妳屋企有咁多個兄弟姊妹啊?」

小女孩點頭道:「係啊!」

布正麗再看真一點小女孩,發現小女孩一身名牌,頸項上戴上一條銀色項鍊,項鍊上有一個梨形的粉紅色水晶。

這小女孩衣著打扮、散發出來的氣質並不像一般小孩,而且聽她說有多個兄弟姊妹,家境應該不是泛泛之輩。

布正麗問道:「小妹妹,妳條水晶頸鍊好靚喎!喺邊度買架?」

小女孩搖頭道:「姐姐,依條唔係水晶頸鍊,係鑽石頸鍊,條頸鍊係爸爸買畀我架!叫做The Sweet  Laurinda,Laurinda係我英文名。」

布正麗被小女孩的話嚇得楞住了,小女孩道:「姐姐,如果我用依條頸鍊可以換到幾多個Macaron啊?」

小女孩接二連三的說話,讓布正麗震驚不已,同時她腦海浮現出一些新聞報導,勾起了她的回憶,眼前的小女孩就是…

我瞧見布正麗如雕塑一樣,呆若木雞佇立在原地,便上前問道:「喂!布甸,妳無事喔嘛!見攰嘅話,去抖陣先。」

一把童稚、清脆如銀鈴般的笑聲響起:「姐姐,原來妳個名叫布甸啊?」

我循聲瞧去,立時虎軀一震,瞧見一名年約七、八歲的小女孩,小女孩臉上漾出如蓮子蓉般的笑容。

眼前這個小女孩,在我腦海裡急速遽變成十七年後,那個經常出現在娛樂新聞被傳媒譽為全球最漂亮的千金。

小女孩見我呆呆的瞧著她,向我揮了揮手道:「Macaron哥哥,你好。」

我伸出發顫的手指著她,震驚道:「妳戴住嗰條鍊叫The Sweet Laurinda,妳係賭王柯漢生嘅孻女柯麗華。」

(待續)
小女孩搖了搖頭,道:「我爸爸、媽媽做緊野,唔得閒。」

「吓!咁邊個同妳嚟啊?」

「七哥同九姐囉!」

布正麗訝異道:「吓!小妹妹,妳屋企有咁多個兄弟姊妹啊?」

小女孩點頭道:「係啊!」

布正麗再看真一點小女孩,發現小女孩一身名牌,頸項上戴上一條銀色項鍊,項鍊上有一個梨形的粉紅色水晶。

這小女孩衣著打扮、散發出來的氣質並不像一般小孩,而且聽她說有多個兄弟姊妹,家境應該不是泛泛之輩。

布正麗問道:「小妹妹,妳條水晶頸鍊好靚喎!喺邊度買架?」

小女孩搖頭道:「姐姐,依條唔係水晶頸鍊,係鑽石頸鍊,條頸鍊係爸爸買畀我架!叫做The Sweet  Laurinda,Laurinda係我英文名。」

布正麗被小女孩的話嚇得楞住了,小女孩道:「姐姐,如果我用依條頸鍊可以換到幾多個Macaron啊?」

小女孩接二連三的說話,讓布正麗震驚不已,同時她腦海浮現出一些新聞報導,勾起了她的回憶,眼前的小女孩就是…

我瞧見布正麗如雕塑一樣,呆若木雞佇立在原地,便上前問道:「喂!布甸,妳無事喔嘛!見攰嘅話,去抖陣先。」

一把童稚、清脆如銀鈴般的笑聲響起:「姐姐,原來妳個名叫布甸啊?」

我循聲瞧去,立時虎軀一震,瞧見一名年約七、八歲的小女孩,小女孩臉上漾出如蓮子蓉般的笑容。

眼前這個小女孩,在我腦海裡急速遽變成十七年後,那個經常出現在娛樂新聞被傳媒譽為全球最漂亮的千金。

小女孩見我呆呆的瞧著她,向我揮了揮手道:「Macaron哥哥,你好。」

我伸出發顫的手指著她,震驚道:「妳戴住嗰條鍊叫The Sweet Laurinda,妳係賭王柯漢生嘅孻女柯麗華。」

(待續)

然後比人綁左 成皇志救返
到底宛琳珊靚啲定 Laurinda 靚啲呢?
屌幼齒

X蓮
光源氏
真係靚
柯麗華都出埋

第一部曲啲女角應該齊晒
柯麗華都出埋

第一部曲啲女角應該齊晒

細路女黎架咋 你都搞,係咪人黎架

X蓮

唔使講啦下嘛

X蓮

宋蓮靚啲

X蓮

宋蓮靚啲

女主出現了
其他可以死埋一二邊

X蓮

宋蓮靚啲

你個名
屌 游大輝份人真係不成大器

搞搞震

越係有依D濕鳩插曲越係憎個死港女

宛琳珊
咁大個人做埋D ON9野

其實都係少年十五十六時
舊讀者不過近排先開ac 春巴d文好有魔力

多謝支持

話時話點解咁少正評嘅
計我話打靶仔係游大輝先啱
好多小動作

好撚小學雞

你覺得呢
柯麗華都出埋

第一部曲啲女角應該齊晒

無攪細路女場面
柯麗華都出埋

第一部曲啲女角應該齊晒

無攪細路女場面

光源氏計劃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞